Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika
Güncel

Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnce Memed"i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim o tarihten bu yana Yaşar Kemal her zaman benim hayatımın önemli bir parçası oldu" dedi.

02.03.2015 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnce Memed"i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim o tarihten bu yana Yaşar Kemal her zaman benim hayatımın önemli bir parçası oldu" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal için Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Hepimizin başı sağolsun" diyerek sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Edebiyat çınarımızı yitirdik. Onu bugün sonsuza, ezele uğurlayacağız. O Türk edebiyatının görkemli bir çınarıydı. Çukurova'yı, destanı, gazeteciliği, röportajı, sanatı, sevgiyi, barışı ondan öğrendik. İnce Memed'i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim o tarihten bu yana Yaşar Kemal her zaman benim hayatımın önemli bir parçası oldu. Kendisini 2 kez evinde ziyaret ettim. Güzel bir sohbetimiz oldu. İnsan dostuydu. Düşüncelere saygılıydı. Nobel ödülünü alamadı ama benim gönlümde yatan Nobel ödülünü alan yazarlarımızdan biriydi. Yaşar Kemalle ilgili çok şey söylenebilir. Bugün hepimizin, Türkiye'nin başı sağolsun, edebiyat, sanat dünyasının başı sağolsun Allah rahmet eylesin diyorum."

"Anadolu'nun tüm değerlerini taşıyan büyük bir yazardı"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Yaşar Kemal için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kemal'e Allah'tan rahmet dilediğini söyledi.

Gül, şöyle konuştu:

"Türk edebiyatının büyük ismi, ustası, sanatkarı, düşünürü ve fikir adamı Yaşar

Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere yakınlarına başsağlığı diliyorum. 2008 yılında Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'nü tevdi etmiştim kendisine. Doğrusu bundan gurur duyuyorum."

Gül, Kemal'in babasının arkadaşı olduğunu ve bunun kamuoyu tarafından pek bilinmediğini anlatarak, "Bazen telefonla da görüşürlerdi. Kayseri'de fabrikada beraber çalışmışlar. Hatta geçen Kurban Bayramı'nda telefonla görüşmüşler, 'çoluk çocuk nasıl' diye babama sormuş. Anadolu'nun tüm değerlerini taşıyan büyük bir yazardı. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

-Yazar Orhan Pamuk

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, yazar Yaşar Kemal'in vefatıyla ilgili "Çok üzgünüm. Tesellimiz, Türkçe yaşadıkça Yaşar Kemal'in romanları yaşayacaktır" dedi.

Yaşar Kemal'in ölümünden sarsıldığını ve çok üzüldüğünü dile getiren Pamuk, çocukluğunda Yaşar Kemal'in kitaplarını okuduğunu, gençliğinde, büyüdüğünde ise onun arkadaşı olmakla övündüğünü ifade etti.

Onu yalnızca bir yazar olarak övmek istemediğini belirten Pamuk, şöyle devam etti:

"Büyük bir insan olarak da övmek isterim. Bu kadar zor şartlara, baskılara, yasaklamalara, mahkemelere, sıkıştırmalara rağmen içindeki çocuğu her zaman muhafaza etti. Her zaman başını dik tuttu her zaman kişiliğini korudu. Bu ülkede yaşayıp, bütün bu baskılara rağmen hikayeleri anlatıp burada yaşayan insanların hikayelerini bütün dünyaya duyurabileceğimizi bana öğretti. Hayatta çok zaman onu örnek aldım. Arkadaşı olmakla övündüm. Yalnızca büyük bir yazar değil Allah'ın özel bir kuluydu. En zor zamanda bile iyimserliğini kaybetmeyen her zaman bu yüzden umuttan bahseden bir insandı."

Güler Sabancı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, işadamı Sakıp Sabancı'nın da her zaman Yaşar Kemal'i saygı ve sevgiyle andığını ve ona "Koca Yaşar" diye hitap ettiğini söyledi.

Yaşar Kemal'in Adana'da büyüyen çocuklar için ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Güler Sabancı, "Hepimiz İnce Memed'i okuyarak büyüdük. Onun da ötesinde farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük. Bugün burada yalnızca Türk edebiyatının büyük ustasını değil, barış elçisi bir büyük insanı bir büyük kıymeti kaybettik. Eserleri ile yaşayacaktır" dedi.

Süryani ve Ermeni patrikvekilleri de katıldı

Süryani Katolik Patrikvekili Yusuf Sağ ise gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 yıllık arkadaşı olan Yaşar Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Sağ, "Yaşar Kemal yalnız Türkiye'nin değil dünyanın adamıydı. Dünya Yaşar Kemal'i kaybetti. Özellikle mazlumlar onu kaybetti. Fakat mazlumlar onu yaşatacak. Burada bulunmaktan hem gurur duyuyorum. Hem de üzülmüyorum çünkü çok iyi bir insan yaşadı, çok iyi bir insan ayrıldı. Bakın bütün bunlar şahitleridir" diye konuştu.

Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, herkese başsağlığı dileyerek, "Bütün dinlere, ibadethanelere saygıyla yaklaşan bir insandı. Böyle insanlara daha çok sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Orhan Gencebay, Yaşar Kemal ile lise yıllarında tanıştığını ve eserlerinin kendisine ilham verdiğini aktardı. Yaşar Kemal'in her zaman mağdurun ve insanlığın yanında olduğunu kaydeden Gencebay, "Hepimizin başı sağolsun. Dünyaya mal olmuş, babamız, üstadımızdı. O koca çınardı. Hiçbir zaman da ölmeyecek" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement