Yaşayan Bir Kültür 'Ahilik' - Son Dakika
Güncel

Yaşayan Bir Kültür 'Ahilik'

Yaşayan Bir Kültür \'Ahilik\'

Şanlıurfa'da kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerinde konuşma yapan Vali Yardımcısı Oğuzhan Şenlik, ahiliğin yaşayan bir kültür olduğunu söyledi.

12.05.2015 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da Ahilik Haftası düzenlenen törenle kutlandı. Tarihi Gümrük Hanı'nda gerçekleştirilen törende Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Ahilik Haftası'nın Kırşehir başta olmak üzere 81 ilde dua ve öğütlerle kutlandığını söyledi.

Kent merkezinde Ahilik Haftası kutlamaları, Tarihi Gümrük hanında gerçekleştirilen törenle başladı.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Sarayönü, ve Haşimiye esnafını ziyaret ederek karanfil hediye etti.

Başkan Güvenç ardından Gümrük Hanı'nda düzenlenen törene katıldı. Başkan Güvenç, yaptığı konuşmada, ahilerin asırlardır Anadolu medeniyetine yön verdiğini söyledi.

Anadolu kültür felsefesinin dürüstlük ve hoşgörü üzerine kurulduğunu belirten Başkan Güvenç, ahilik ilkelerinin insanlık ilkeleri olduğunu ifade etti.

Dünyada ki ekonomik gelişmelerin her esnafın takip etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Güvenç, şunları söyledi:"Hiç şüphe yok ki hükümet olarak devlet olarak bugün dünkünden çok esnafımızın yanındayız. Bakın kredi faizleri bu ülkede gecede 7,8 binlerde hamd olsun şimdi çok makul seviyelere indi. Küçük ve orta ölçekli esnaflara verilen destekler 10 yıl öncesine göre kat ve kat arttı. Ayrıca müteşebbisler için KOSGEP üzerinden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden çok önemli destekler var. Esnafımızın sanatkarlarımızın bunları takip etmesi incelemesi ve bu destekten faydalanması gerekiyor."

ŞENLİK: AHİLİK KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik de Ahilik haftasının Kırşehir başta olmak üzere 81 ilde dua ve öğütlerle kutlandığını hatırlattı.

Ahiliğin en önemli ilkesinin dayanışma ve hoşgörü olduğunu aktaran Şenlik, "Toplumumuzun ekonomimizin temel ve can damarı olan esnafımız bir yandan toplumumuzun aynasıdır. Yarının ustaları olan çıraklar hem ustalık eğitimini hem de dürüstlük ve hoşgörü eğitimini ustalarının yanında alıyor. Ahilik ilkeleri çerçevesinde aldığı bu eğitimle topluma yön veriyorlar" dedi.

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay ise Ahilik sisteminin kurucusunun Ahi Evran ve Ahilik hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Grubu tarafından Anadolu'da esnaf tarafından çırağın kalfa, kalfanın da usta olmasını simgeleyen "şed kuşanma" töreni canlandırıldı.

Son olarak başarılı ahilere plaket verildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Yaşayan Bir Kültür 'Ahilik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement