Yaslı İnsanlara Acıyla Baş Etmeyi Öğretiyor - Son Dakika
Güncel

Yaslı İnsanlara Acıyla Baş Etmeyi Öğretiyor

Yaslı İnsanlara Acıyla Baş Etmeyi Öğretiyor

Eşi Necip Hablemitoğlu’nu kaybettikten sonra yaşadığı büyük acılarla baş etmek için “yas” eğitimi alan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu,şimdi bildiklerini kendisiyle benzer acıları yaşayan insanlara aktarıyor.

05.11.2015 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eşi Necip Hablemitoğlu'nu kaybettikten sonra yaşadığı büyük acılarla baş etmek için "yas" eğitimi alan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu,

şimdi bildiklerini kendisiyle benzer acıları yaşayan insanlara aktarıyor.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, 29 yıllık akademik yaşamına nokta koydu. Geçtiğimiz aylarda üniversiteden ayrılan Prof. Dr. Hablemitoğlu, daha geniş kitlelere hizmet vermek üzere Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü'nü kurdu. Bahçelievler'deki enstitüde danışmanlık yapmaya başlayan Prof. Dr. Hablemitoğlu, Türkiye"nin ilk yas danışmanlarından biri olarak çalışmalarına başladı.

2002 yılında evlerinin önünde suikasta uğrayan eşi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'ndan sonra derin acılar yaşayan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, bunlarla baş etmek için yurt dışında "yasla başa çıkma" eğitimi aldı.

KENDİSİYLE AYNI ŞEYLERİ YAŞAYAN İNSANLARA YARDIMCI OLUYOR

Gerek üniversitedeki bilimsel çalışmaları, gerekse çeşitli kurum ve kuruluşlarla birlikte yürüttüğü gönüllü çalışmalarda aileler, gençler ve yaşlılarla ilgili çok önemli sosyal projelerde yer alan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, şimdilerde "acılarla, yasla baş etme" konusunda danışmanlık yapıyor. Nue Ulm Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ndeki eğitimini tamamlayarak "Yasla Başa Çıkma ve Yas Danışmanlığı" sertifikasını alan Prof. Dr. Hablemitoğlu, bu konunun aslında sosyal devletin görevi olduğunu, ancak Türkiye'nin acılarla yoğrulmuş bir ülke olmasına rağmen halkının bu hizmetten yoksun bırakıldığını söyledi.

Türkiye'nin hem cumhuriyet öncesi, hem de cumhuriyet tarihi boyunca insan ölümleri ve yaslarıyla dolu bir ülke olduğunu vurgulayan Şengül Hablemitoğlu, "Terör çatışmalarıyla da, cinayetlerle de toplumsal yasın içinde olan bir ülkeyiz. Bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini en çok bizim bilmemiz gerekiyor ama bilmiyoruz. Dolayısıyla bizzat ölüm acısını yaşamış biri olarak, acıyla baş etme rehberliği konusunda Almanya'da aldığım eğitimle şimdi başka insanlara dert ortağı olmaya çalışıyorum. Bir yandan da bilimsel önerilerimi akademik olmayan üslupla kaleme aldığım 'Yüzleşme-Bir Yas" adlı kitabımla da daha geniş kitlelere ulaşmaya çalışıyorum" ifadesini kullandı.

"ASLINDA YAS YÖNETME BİR UZMANLIK ALANI"

Prof. Dr. Hablemitoğlu, "Sessiz Ağıt" kitabından sonra yasla yüzleşme konusunda hazırladığı yeni kitapla "yas yönetme" ve "yası karşılama"nın aslında bir uzmanlık alanı olduğunu kaydederek şunları dedi:

"Batı bu konuda çok sağlam. Geniş kapsamlı bir literatüre sahipler ve uygulamada çok başarılılar. Halbuki böyle bir uzmanlık alanına en çok bizim ihtiyacımız var. Örneğin özellikle son dönemde şehit cenazeleri, dağda ölenler, Hopa'da sele kapılanlar, kıyılarımıza vuran bebek cenazeleri, Ankara'nın göbeğinde 100'den fazla insanın teröre kurban gitmesi gibi ardı arkası kesilmeyen insan ölümleriyle toplumsal travma yaşıyoruz. Diğer yandan da beklenmedik bir şekilde yakınını kaybedenlerin yaşadığı bireysel yas var. Yasla karşılaşan biri olarak şunu kesinlikle söylemeliyim ki; yas tutma kişisel farkındalıkla insanı dönüştüren, geliştiren bir süreç. Patolojik yani hastalıklı boyutta kalırsa insanlar yaşamdan koparlar. Oysa yas sürecini sağlıklı tamamlayan bireylerde kişisel yaşam tatmininin arttığını görebiliriz. Bu nedenle yapılacak farkındalık eğitimleri büyük önem taşımaktadır. Travmatik ölümlerin ardında kalan bireyler, aile hekimleri, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, yas iletişimi konusunda uzmanlaşmak isteyenler bu eğitimi alabilirler. Yasla karşılaşan insanlar diğerlerinden her zaman bir adım önde olacaklardır. Çünkü yası yönetmeyi öğrenmek birey için bir dönüşüm fırsatı yaratmaktadır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yaslı İnsanlara Acıyla Baş Etmeyi Öğretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement