28 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı - Son Dakika
Ekonomi

28 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı

28 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı

Hurda altın toplama çalışmalarıyla, vatandaşın yastık altında tuttuğu 28 ton altın ekonomiye kazandırıldı.

07.12.2013 11:07  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, hurda altın çalışmaları kapsamında 2,25 milyar lira değerinde 28 ton altının ekonomiye kazandırıldığını belirterek, "Bu ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak artışıdır" dedi.

130 EKSPERLE HİZMET VERİLİYOR

Halaç, yastık altındaki hurda altının toplanılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, hurda altın toplama çalışmaları çerçevesinde Ziraat Bankası, Vakıfbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Denizbank, Bank Asya, Türkiye Finans Katılım Bankası, Finansbank, Şekerbank, İş Bankası, Akbank ile çalıştıklarını belirterek, bu bankalara 130 eksperle hizmet verdiklerini kaydetti.

28 TON ALTIN EKONOMİYE KAZANDIRILDI

Hurda altının toplanmaya başlandığı 2011 yılında 4 ton, geçen yıl 10 ton ve bu yılda 14 ton altın toplandığını ifade eden Halaç, şunları söyledi: "Banka ağı genişledikçe ve hane halkı tarafından bu ürün benimsendikçe rakam artış gösteriyor, ancak halen büyük bir kesim getirilen altınların bozulduğu ve liraya döndüğü düşüncesinde yanılıyor. Birçok kişi altın fiyatını düşük bulduğu için altınlarını bankaya getirmeyi tercih etmiyor, bu yanılgının en kısa zamanda değişmesini umut ediyoruz. 2011 yılında TCMB'nin munzam karşılıkların altın olarak tutulabilmesine yönelik kararından sonra altın mevduatlarında çok ciddi bir artışın olduğu gözlenmektedir. Bu artışta hurda altın toplamanın da katkısı olduğu yadsınamaz, bu projenin bankalara sağladığı bir başka katkıda hurda altın toplama ile bankalara kazandırılan mevduatın uzun vadeli olarak bankalarda kalmış olması ve bu şekilde bankaların aktif pasif vade uyumsuzluğunu düzeltici bir etkisinin olmasıdır. Hurda altın çalışmaları kapsamında 2,25 milyar lira değerinde 28 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Bu ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak artışıdır. Atıl olan bu kaynak bu proje sayesinde ülke ekonomisine enjekte edilmiştir."

Halaç, hurda altın toplama çalışmasıyla kaynakların yer değiştirmediğini ve gerçek bir kaynak artışı sağlandığını anlatarak, bankaya getirilen altınların yüzde 75'inin darphanenin bastığı ziynet ve meskük (Cumhuriyet Altını) olduğunu dile getirdi.

DARPHANENİN YÜZÜ GÜLDÜ

ABD'den gelen olumlu sinyallerin güvenli bir liman olan altından çıkış olduğunu gösterdiğini belirten Halaç, "Ama altın her zaman bir değer saklama aracı olarak kullanılacak. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip bir yatırım aracı olan altının günümüzde de bu özelliğini şartlardan bağımsız olarak devam ettireceği bir gerçek. Altın fiyatlarının 2014 yılında ne olacağı bilinmez ama özellikle Türk insanın vazgeçilmez tasarruf aracı olmaya devam edeceği kesin. 2013 yılında altın, yatırımcısını güldürmedi gibi gözükse de darphane rekor bir üretim yaparak kasım ayı sonuna kadar 86 ton altın bastı" diye konuştu.

5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Halaç, hurda altın toplama projesinin sadece banka, müşteri ve İAR için kazanç sağlayan bir proje olmadığını, ülke ekonomisine de ciddi faydalarının bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sebeple halkın bilinçlendirilmesi hususun da kamu otoritelerinin de devreye gireceği kantindeyiz, bu bağlamda elbette bizde projenin mimarı sıfatıyla halkı bilinçlendirmek ve daha fazla hurda altını ekonomiye kazandırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 2014 yılında hurda altın toplamanın hane halkının bilinçlenmesi ve bankalarında bu işi daha fazla benimsemeleri ile çok daha yüksek rakamlarda altını ekonomiye kazandıracağımızı düşünüyoruz. 5 bin ton altının yastık altında olduğunu düşünürsek daha yolun başındayız ve 2014 yılını bu proje için önemli bir ivmenin kazanılacağı bir yıl olarak görüyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 28 Ton Altın Ekonomiye Kazandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement