Yat Üretiminde "Yabancı Bayrak" Sıkıntısı - Son Dakika
Yerel

Yat Üretiminde "Yabancı Bayrak" Sıkıntısı

Avrupa'daki tekne üreticisi firmaların depolarındaki ikinci el tekneleri satmak için Türkiye pazarına yönelmelerinin Türkiye'deki tekne ve yat üreticilerini olumsuz etkilediği bildirildi.

27.11.2015 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EŞBER AYAYDIN - Avrupa'daki tekne üreticisi firmaların depolarındaki ikinci el tekneleri satmak için Türkiye pazarına yönelmelerinin Türkiye'deki tekne ve yat üreticilerini olumsuz etkilediği bildirildi.

İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Aslan Bilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da etkili olan ekonomik kriz sonrası tekne üreticisi firmaların eski tekneleri yenileriyle değiştirme kampanyaları düzenlediğini söyledi.

Firmaların depolarında stoklanan eski ve çoğu kullanım ömrünü tamamlamış tekneleri eritebilmek için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pazarlara yöneldiğini dile getiren Bilgi, şöyle konuştu:

"Çeşitli yollarla yabancı bayraklı tekneleri Yunanistan ve İtalya üzerinde Türkiye'ye soktular. Şu an Türkiye'ye gelen teknelerin yüzde 80'ni hurda, 10 yaşını aşmış ve malzeme yorulmasına uğramış nitelikte. Bu teknelerin sigorta ücretleri ve maliyetleri çok yüksek. Maalesef bizim vatandaşlarımız da fiyatından dolayı bu tekneleri tercih ediyor. Ancak uzun vadede yüksek maliyet çıkaran bu tekneler, ülke ekonomisine zarar veriyor."

Ağırlıklı olarak polyester teknelerin ülkeye giriş yaptığını, bu teknelerin ucuz gibi göründüğünü ancak yapılması gereken bakımlarla maliyetin katlanarak arttığını anlatan Bilgi, Türkiye denizlerinin giderek yat hurdalığına dönüştüğünü savundu.

-ABD'de şirket gösteriyorlar

Bilgi, mevzuat boşluklarından istifade eden satıcıların yabancı bayraklı tekne almak isteyen kişileri ABD'de şirket hissedarı yaptıklarını belirterek, bu yöntemle teknelerin ülkeye vergi ödenmeden getirildiğini söyledi.

Ülkeye girişi yapılan bu teknelerin ticari amaçla da kullanıldığını savunan Bilgi, bu teknelerin ÖTV'siz aldıkları yakıtlar nedeniyle de devleti zarara uğrattıklarını ileri sürdü.

Bilgi, otomotiv sektöründe olduğu gibi ikinci el teknelerin ülkeye girişi konusunda da tedbirli olunması gerektiğini söyleyerek yat ve tekne üretim sektörünün ithalat baskısı nedeniyle zor bir dönem yaşadığını vurguladı.

Bilgi, şunları kaydetti:

"Yat ve tekne imalatçısı kardeşlerimiz haksız rekabetin kurbanı oluyorlar. Son 3 senedir sektörde büyük bir sıkıntı var. Dükkanlarını kapatanlar, işçi çıkaranlar var. Derhal bu konuya el atıp bu haksız rekabetin önüne geçilmeli. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordineli olarak bu sorunu çözmesi gerekiyor."

"ABD'nin tercihiyiz"

Türkiye'nin yat üretimi konusunda dünyada çok iyi bir konuma geldiğini ve bunun korunması gerektiğini anlatan Bilgi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz artık gemilerimizi, uçaklarımızı, tanklarımızı, tüfeklerimizi kendimiz yapan bir ülke haline geldik. Yat sanayimiz çok iyi, dünyada en uzun ve en büyük boyda tekneleri Türkiye yapıyor. Biz Avrupa'nın ve ABD'nin tercih ettiği bir ülkeyiz. Bu sektörü zarar vermemek, gelişimini desteklememiz gerekiyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yat Üretiminde 'Yabancı Bayrak' Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement