Yatağan Termik Santrali İşçilerinin Özelleştirme Karşıtı Eylemi - Son Dakika
Güncel

Yatağan Termik Santrali İşçilerinin Özelleştirme Karşıtı Eylemi

CHP Genel Sekreteri Tekin: "Önümüzdeki günlerde millete ait yani 'milli emlak' dediğimiz, kamuya ait yerlerin yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini, nasıl AVM'lerin dikildiğini, imar ile iman arasında bir iktidarın nasıl sıkıştığını sizlerle paylaşacağız" CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya: "Soma'daki.

27.05.2014 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Önümüzdeki günlerde millete ait yani 'milli emlak' dediğimiz, kamuya ait yerlerin yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini, nasıl AVM'lerin dikildiğini, imar ile iman arasında bir iktidarın nasıl sıkıştığını sizlerle paylaşacağız" dedi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirmesine tepki için bir süredir Özelleştirme İdaresi Başkanlığının karşısındaki Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yapan Yatağanlı işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ve işçiler tarafından karşılanan Tekin ve Akkaya, burada gündeme ilişkin basın mensuplarına açıklamalar yaptı. CHP Genel Sekreteri Tekin, Yatağanlı işçilerin yaklaşık 2 aydır çok haklı ve çok meşru bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

Soma'daki facianın iş kazası olarak değerlendirilmesi halinde yeni iş kazalarının yaşanacağını ve buralarda yeni ölümlerin yaşanacağını savunan Tekin, CHP olarak son 10 yılda çalışma hayatının şartlarının düzeltilmesi için soru önergeleri ve kanun teklifleri verdiklerini dile getirdi.

Eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığını ve "tarih yazdığını" anımsatan Tekin, şöyle konuştu:

"Bugünkü bakanlar o günkü sayfalara baktığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ne olduğunu da herhalde öğrenmiş olacaklar. CHP milletvekilinin sorusu çok basit, Bakana soruyor; 'İLO sözleşmesini neden imzalamadınız?' diye. O bakanın CHP milletvekiline vermiş olduğu cevap çok dramatik çok da ne yazık ki acı veren bir cevap. Kaza ile o cevabı bir CHP'li her hangi biri vermiş olsaydı inanıyorum ki bütün gazeteleriniz manşetinde olurdu, televizyonlarınızın birinci haberi olurdu. 'Bizim yasalarımız İLO sözleşmesinin çok ilerisindedir'. Bunu kim söylüyor, Türkiye Cumhuriyeti'nde iş yaşamından sorumlu bir bakan söylüyor. Ama bu cümlelerin hiçbir tanesini herhangi bir gazetede herhangi bir televizyonda göremedim. İşçilerin, emekçilerin kimler tarafından yönetildiğini nasıl bir sosyal güvenlik bakanı olduğunu hepinizin bilmesi gerektiğine inanıyorum. Mücadelenizde sonuna kadar yanınızda olacağız. Çok haklı bir mücadeledir."

Konuşmasında Ege Denizi'nde hafta sonu meydana gelen depreme de değinen ve Türkiye coğrafyasının yüzde 66'sının deprem riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Tekin, "Bu iktidarın, çalışma hayatında nasıl ki işçiyi yok saydığı gibi depremi yok sayarak millete ait, vatandaşa ait yerlerin nasıl peşkeş çekildiğini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız" dedi.

Tekin, Deprem Vergisi olarak 50 milyar dolar toplandığını ve Maliye Bakanının bu paraların duble yolların yapımında kullanıldığını söylediğini belirterek, "Herhangi bir hukuk devletinde bir bakan bu cümleleri kullanırsa ertesi gün kendisini sokakta bulur. Deprem gibi bir ciddiyeti kavramayıp, 'biz bu paraları aldık, duble yollar yaptık' diyen bir bakanın o koltukta oturmaması lazım. Önümüzdeki günlerde millete ait yani 'milli emlak' dediğimiz, kamuya ait yerlerin yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini, nasıl AVM'lerin dikildiğini, imar ile iman arasında bir iktidarın nasıl sıkıştığını sizlerle paylaşacağız" dedi.

Taşeronlaşmanın çalışma hayatında yaygınlaştığını da belirten Tekin, siyasette de taşeronlaşmanın başladığını sözlerine ekledi.

-"Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ihaleleri de iptal edilmeli"

Genel Başkan Yardımcısı Akkaya da Soma'da yaşanılanın iş cinayetinden öte katliam olduğunu öne sürerek, yaşananların ana sebebinin kuralsız çalışmanın önünü açan taşeronlaşma sistemi olduğunu söyledi.

TKİ'nin hizmet alımı yöntemiyle üretimi özel sektöre devretmesinin sonuçlarının bir kez daha Soma'da görüldüğünü ifade eden Akkaya, Yatağanlı maden işçilerinin de hem Ankara'da hem de Yatağan da direnerek sömürü düzenine karşı çıktıklarını kaydetti.

"Soma'daki faciada hayatını kaybeden madencilerin neden öldükleri tespit edilmeden, tam manasıyla sorumlular kamuoyunun önün çıkartılmadan ve cezalandırılmadan Yatağan ve diğer özelleştirmeler derhal durdurulmalı. Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ihaleleri de iptal edilmelidir. Çağrımız bu yöndedir. CHP olarak Meclis'te de bu özelleştirmelerin iptal edilmesi ve durdurulması için gereken çalışmayı yapacağız" diyen Akkaya, CHP'nin her zaman emeğin yanında olduğunu, olmaya da devam edeceğini söyledi.

Akkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşeron işçilerle ilgili düzenlemesinin taşeronun önünü kesmeyeceğini aksine açacağını ileri sürerek, İş Kanunun 2. maddesini değiştirerek asıl işlerde de taşeron çalıştırılmasına imkan sağlanacağı iddiasında bulundu.

Taşeron sisteminin sağlıktan eğitime, hava yollarından madenciliğe birçok sektörde yaşandığını ifade eden Akkaya, Soma'daki "Dayıbaşılık" uygulamasının da gizli bir taşeronluk olduğunu söyledi.

-"Vicdanları kömürleşmemiş ise derhal istifa etsinler"

Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Girgin ise madenlerdeki ölümlerin asıl sebebinin özelleştirme ve taşeronlaşma politikaları olduğunu belirterek, özelleştirmelerin işçilerin celladı olduğunu söyledi.

Maden işçilerinin Afşin- Elbistan'da üretim baskısı nedeniyle hayatını kaybettiğini ileri süren Girgin, aynı baskılar nedeniyle Karadon'da, Dursunbey'de, Kozlu'da ve en son olarak da Soma'da öldüklerini kaydetti.

Ölümlerin kader olmadığını ve ölümlerin temelinde özelleştirme politikaları olduğunu dile getiren Girgin, "Özelleştirmeler artık cinayet haline gelmiştir. Biraz vicdanları kömürleşmemiş ise eğer Enerji Bakanına da, Çalışma Bakanına da bir çağrıda bulunuyoruz. Vicdanları kömürleşmemiş ise derhal istifa etsinler" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yatağan Termik Santrali İşçilerinin Özelleştirme Karşıtı Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement