Yatırım İçin Aldı, Yaban Hayvanlarına Adadı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yatırım İçin Aldı, Yaban Hayvanlarına Adadı

Hatay'da bir iş adamı, aldığı arazide, ala geyikten karacaya, dağ ceylanından turnaya nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanlara yaşam alanı oluşturdu.

19.07.2014 11:37  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Çocukluğundan gelen hayvan besleme, doğal yaşamla iç içe olma tutkusundan vazgeçemeyen Hataylı iş adamı, yatırım için aldığı arazisinde, ala geyik, karacaya, dağ ceylanı, yaban koyunu gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanlara doğal ortamda yaşama imkanı sunuyor.

İş adamı Osman Mıstıkoğlu, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl önce Samandağ ilçesi Batıayaz Mahallesi'ndeki 35 dekar araziyi yatırım amacıyla satın aldığını kaydetti.

Musa Dağı eteklerinde yer alan arazisine birkaç yaban hayvanı getirdiğini ifade eden Mıstıkoğlu, hayvanların uyum sağladığını görünce çeşidi ve sayıyı artırdığını söyledi.

Projesi hazır olan yatırım planını, hayvanlar için ertelediğini vurgulayan Mıstıkoğlu, arazisinde 45 ala geyik, 15 dağ ceylanı, 18 karaca, yaban koyunu, sayısını bilmediği kadar turna, yeşil başlı yaban ördek, kuğu, tavus kuşu, tavuk, hindi bulunduğunu belirtti.

Arazinin bir köşesine ev yaptığını, kalan kısımda hayvanların rahatça dolaşabileceği yaşam alanı oluşturduğunu anlatan Mıstıkoğlu, şöyle devam etti:

"Arazide kafes yok. Hayvanlar doğal ortamında, buradaki meyve ağaçları ve otlarla besleniyor. Tavuk ve hindiler ağaçlarda uyuyor, onlar için de bir kafes yok. İstedikleri gibi özgürce dolaşabiliyorlar. Ayrıca buraya hiçbir veteriner de giremiyor. Çünkü doğada zayıf olan hayvanın yaşama şansı yok. Yani burası tamamen onların evi. Buraya getirdiğim karacaların ürediğini dahi gördüm. Normalde hiçbir hayvanat bahçesinde bunlar şu an üremiyor. Hayvanların bu mutluluğu için projemden vazgeçtim."

Arazi şartlarına uygun olmayan hayvanları getirmediğini belirten Mıstıkoğlu, arazisindeki bazı kuşların göç mevsiminde sürüye katıldığını kaydetti.

Keklik ve sülün yetiştirerek doğaya bıraktığını vurgulayan Mıstıkoğlu, nesli tehlike altındaki hayvanları korumak için kaçak avcılarla da mücadele ettiğini belirtti.

Belediye Parkı'na nöbetleşe hayvan

Arazisindeki hayvanlardan bazılarını uzun yıllar belediyenin isteği üzerine Antakya Belediye Parkı'nda kendisinin oluşturduğu küçük hayvanat bahçesine gönderdiğini ifade eden Mıstıkoğlu, "Bu parkta sürekli aynı hayvanlar kalmıyor. Belli dönemlerde arazideki diğer hayvanlarla onları değiştiriyoruz. Bu sayede hiçbir hayvan doğal yaşam alanından koparılmadan burada özgürce kalıyor" diye konuştu.

Arazisini herkesin ziyaret edebileceğini dile getiren Mıstıkoğlu, buradaki hayvanları görmek için kimi zaman öğrencilerin geldiğini kimi zaman da fotoğraf sanatçılarının çekim yaptığını aktardı.

300 dönüm yeni yaşam alanı

Harbiye Mahallesi'nde de 300 dönüm arazi satın aldığını, burada da hayvanlar için yaşam alanı oluşturmayı, gölet de yapmayı planladığını anlatan Mıstıkoğlu, 10 bin badem ağacı, 7 bin fıstık çamı diktiği ve endemik bitki türlerine de yer vereceği yeni alanda su kuşu ve balıklar için de alan kurmayı hedeflediğini söyledi.

Batıayaz'daki arazisinde yaban hayvanlarına zarar vermeyecek şekilde bungalov evler yapacağını, kentin yöresel lezzetlerinin sunulduğu mekanları oluşturacağını ifade eden Mıstıkoğlu, Musa Dağı'nda bir tarafı deniz, diğer yanı orman olan bölgeyi doğa turizmine kazandırmayı amaçladığını sözlerine ekledi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yatırım İçin Aldı, Yaban Hayvanlarına Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement