Yatırımcının 'Altın' Yılı" - Son Dakika
Ekonomi

Yatırımcının 'Altın' Yılı"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın ithalatının temmuz ayında yüzde 884 artarak zirveye oturduğunu belirterek, "İç piyasalarda Dolar-TL kurunun zirvede olmasını yurt dışı yatırımcılar fırsata çevirdi.

04.08.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın ithalatının temmuz ayında yüzde 884 artarak zirveye oturduğunu belirterek, "İç piyasalarda Dolar-TL kurunun zirvede olmasını yurt dışı yatırımcılar fırsata çevirdi. Altındaki dip seviyeler ve TL'deki değer kaybı yatırımcının 'altın' yılını yaşamasına neden oluyor" dedi.

AA muhabirine altın ithalatının temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 884,3 artarak 14,3 tona yükselmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memiş, talebin bu seviyelerde olmasının normal olduğunu söyledi.

Memiş, iç piyasalarda Dolar-TL kurunun zirvede olmasını yatırımcıların fırsata çevirdiğini vurgulayarak, altının onsunun 1.073 seviyesine kadar düşmesinin ve Dolar-TL kurunun 2,80'i test etmesinin söz konusu verilerin geçen yıla göre yüzde 884,3 yükselmesine neden olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle ciddi seviyede altın ticareti yaptığına işaret eden Memiş, uluslararası çalışan imalatçı yatırımcıların ve alım-satım yapan piyasa oyuncularının dövizden yüksek seviyeden çıkıp, ons bazında düşük seviyede olan altına takas yoluyla yatay geçiş yaptığını kaydetti. Memiş şunları söyledi:

"Yerli yatırımcılar, bu şekilde yurt dışından özellikle külçe altın, yani işlenmemiş altın alıyorlar. Dolar ve avro karşılığı aldıkları için bu durumu çok güzel fırsata çeviriyorlar. Altındaki dip seviyeler ve TL'deki değer kaybı yatırımcının 'altın' yılını yaşamasına neden oluyor. Altın ithalatı ağustos ayında da muhtemelen yüksek gelecektir fakat Fed eylülde bir faiz artışına gitmez ise bu rakamlar normalleşir ve döviz tekrar düşüşüne başlar ki bu, altın fiyatlarının tekrar toparlanmasına katkı sağlayacaktır" yorumunu yaptı.

Memiş, iç piyasalarda gram altının TL fiyatının düşük olmasının yerli yatırımcı için de bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, "Altın, iç piyasalarda 95 TL'nin altına gelemedi ve dolar kuru yeniden 2,80'e doğru gittikçe altın fiyatları da 98 TL'ye kadar yükseldi. Bugünlerde onsu 1.085 dolar seviyesinde olan altının gramı 96,50 TL seviyelerinden işlem görüyor ve 95 TL'nin altına her sarkmada kalıcı olmasını beklemiyorum" diye konuştu.

"Altın fiyatı yeniden düşüş eğilimine girdi"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altın fiyatında doların güçleneceği endişesinin devam ettiğini belirterek, cuma günü ay sonu kontrat işlemleri ve hafta sonu riskiyle yükselen altın fiyatının, dün yeniden düşüş eğilimine girdiğini ifade etti.

Yıldırımtürk, hafta içinde ABD'de açıklanacak ekonomik verilerin şekilleneceğini aktararak, "Bu sabah Uzakdoğu ve Asya borsalarında Avro/Dolar 1,0930-1,0950 bandında işlem görürken, altın fiyatı da 1080,30-1086,10 Dolar/Ons aralığında işlem gördü. Anılan borsaların kapanışına doğru Avro/Dolar 1,0945'den işlem görürken, altın fiyatı da 1083,50 Dolar/Ons'tan işlem görüyordu" bilgisini verdi.

"Düşük küresel büyüme endişesinin emtia ve endüstriyel metal fiyatlarını baskılaması, altın ve diğer kıymetli metal fiyatlarının gerilemesinde etkili oluyor" diyen Yıldırımtürk, altın fiyatının doların güçleneceği endişesiyle bugün dar aralıkta sıkışık seyir izlese bile haftanın geri kalanında aşağı yönlü dalgalı seyrini sürdüreceğini vurguladı.

Yıldırımtürk, teknik olarak altın fiyatının 1085 Dolar/Ons desteğinin aşağısında kaldığı sürece ilk etapta 1080 Dolar/Ons ve 1077 Dolar/Ons desteğini görebileceğini belirterek, altın fiyatının 1085 Dolar/Ons'un üzerinde 1087-1092 Dolar/Ons'ta kısa vadeli dirençlerinin bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yatırımcının 'Altın' Yılı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement