Yavrularını büyüten leylekler göçe hazırlanıyor - - Son Dakika
Güncel

Yavrularını büyüten leylekler göçe hazırlanıyor -

Yavrularını büyüten leylekler göçe hazırlanıyor -

Beyşehir Gölü Milli Parkı'nı yazın konaklama alanı olarak seçen leylekler, yavrularını büyütüp yetiştirdiği yuvalarından göçe hazırlanıyor.

11.08.2014 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULHAMİT YAŞAR - Beyşehir Gölü Milli Parkı'nı yazın konaklama alanı olarak seçen leylekler, yavrularını büyütüp yetiştirdiği yuvalarından göçe hazırlanıyor.

Gelişleriyle bahar ve yazın, gidişleriyle de kışın habercisi olan leylekler, Yeşildağ Mahallesi'ndeki "Leylekler Vadisi" ve Adaköy Mahallesi'ndeki "Leylekler Tepesi"nde koloni halinde yaşıyor. Leylekler, önümüzdeki günlerde daha sıcak olan Afrika ülkelerine göç edecek.

İlkbaharın başında bölgeye gelerek, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü çevresinde kimi zaman topladıkları çalılar, kimi zaman da kumaş parçalarıyla ardıç ağaçlarındaki yuvalarını tamir eden leyleklerin sayısı, yeni doğan yavrularla arttı. Kuşlar, yaz boyunca uçmayı öğrettikleri yavrularını çıkacakları zorlu yolculuğa hazırladı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyşehir'in doğasever halkıyla, leylek dostu bir ilçe olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli leylek kolonilerinden ikisinin yer aldığı Beyşehir Gölü çevresinde çok sayıda leylek yuvaları gördüklerini belirten Arslan, göçebe konuklarını çok seven ilçe halkının leyleklere en güzel şekilde ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Arslan, Leylekler Tepesi'nde 44, Leylekler Vadisi'nde ise zaman zaman sayısı değişebilen 30'un üzerinde leylek yuvasının olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yeni yuvalar da oluşturuyorlar. Ayrıca devletin burada yaptığı yuvalar var. Bölgede geniş bir araziye yayılmış 100'e yakın leylek yuvası tespit ettik. Kuşlar, bahar aylarının ilk günlerinde bölgemize geldiler. Beyşehir Gölü çevresi, leylekler ve su kuşları için çok elverişli bir ortam sunuyor. Leyleklerimiz yavrularını büyüttü, Beyşehir'in en güzel besinleriyle besleyerek uçurdu. Şimdi yuvalarını boşaltarak kış yolculuğu yapmaya hazırlanıyorlar. Daha sıcak memleketlere, Afrika'ya, Nil Vadisi'ne gidecekler. Baharda tekrar bölgemize bekleyeceğiz. Leylekleri uğurlamak için son günler diyebiliriz. Böyle bir hüznü yaşıyoruz."

"Beyşehir'de ağustosun 15'inden sonra kış gelir" sözünü hatırlatan Arslan, leyleklerin göç hazırlığının da bu sözü doğrular nitelikte olduğunu vurgulayarak, "Gerçekten de kuşların biyolojik saatleri çok iyi çalışıyor. 15 Ağustos'tan sonra kış yolculuğuna başlayacaklar. Bu durum bölgemiz için havaların soğumasının habercisidir" dedi.

-Vadide gökyüzünde uçan leylekler

-Leylekler vadisi genel görünüm

-Beyşehir Gölü sazlıkları arasında diğer kuş türleri ile birlikte beslenen leylekler

-Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda teleskobuyla kuş ve leylek gözlemi yapan SÜ Kuş Gözlem Topluluğu akademik danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mustafa Arslan

-Arslan'la milli parkta röp.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yavrularını büyüten leylekler göçe hazırlanıyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement