Yayladağı Çiftçisinin Yeni Gözdesi Organik Çilekte Hasat Başladı - Son Dakika
Güncel

Yayladağı Çiftçisinin Yeni Gözdesi Organik Çilekte Hasat Başladı

Yayladağı Çiftçisinin Yeni Gözdesi Organik Çilekte Hasat Başladı

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde 5 yıl önce başlatılan çilek üretimi, çiftçilerin yeni gözdesi oldu.

20.05.2015 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde 5 yıl önce başlatılan çilek üretimi, çiftçilerin yeni gözdesi oldu. 48 dekarı 'organik' olmak üzere 220 dekarlık alanda sadece hayvansal gübre ve su kullanılarak üretimi yapılan çilekte hasat başladı.

Hatay İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında il genelinde çileğin en iyi yetiştirileceği alanlar arasında olduğu belirlenen Yayladağı'nda 2010 yılında başlatılan organik çilek üretiminin startı verildi. Tütün ekiminin yoğun olduğu kentte çilek ekimi ilk başlarda birkaç çiftçiyle başladı. Aradan geçen sürede çileğin tütüne göre daha karlı olduğunu gören çiftçiler yönünü çileğe çevirdi, 5 yılda ilçede çilek ekimi yapılan alan 220 dekara, çiftçi sayısı ise 120'ye çıktı.

5 DÖNÜMDE 11 BİN LİRA KAR

İlçede bir hafta önce başlayan ve hala devam eden çilek hasadı üreticilerin yüzünü güldürdü. Üreticiler, çileğin tarlada kilosu 4-5 liraya alıcı bulduğunu belirterek gerek fiyat gerekse de rekolte açısından memnun olduklarını söyledi. İlçeye bağlı Güzelyurt Mahallesi'nde 5 dönümlük alanda çilek üretimi yapan çiftçilerden Abdullah Alkan, daha önce tütün ektiğini ancak 3 yıldır yakın akrabalarının çilek ekerek para kazanmaya başlamasının ardından çileğe yöneldiğini söyledi. Hasadına başladığı çileğin rengi ve tadının çok güzel olduğunu belirten Alkan, "Tarlamızda çilek üretirken sadece hayvan gübresi ve su kullanıyoruz. Yiyenlerin damağında hoş bir lezzet bırakıyor. Çok büyük değil ama renk ve tat olarak çok güzel ayrıca reçellik ve yemelik olarak tercih ediliyor. 5 dönümden yaklaşık 20 bin lira gelir bekliyoruz. Tarlanın tüm giderlerini hesapladığımızda bize yaklaşık 11 bin lira kar kalacak" diye konuştu.

582 TON REKOLTE BEKLENİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, gerek toprak yapısı gerekse de iklimi nedeniyle Hatay genelinde ürünün çeşidinin çok fazla olduğunu ve bunlardan biri olan çileğin üretiminin de her geçen yıl arttığını söyledi. İl genelinde çilek üretimini yaygınlaştırmak için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Tüfekçi, şunları söyledi:

"Gerek Bakanlığımızın bütçesinden gerekse de geçmiş yıllarda özel idare kaynaklarından ve kaymakamlık bütçesinden başta Yayladağı olmak üzere Antakya'nın dağ köylerinde çilek üretimini yaygınlaştırmaya başladık. 2010 yılında ilimizde çilek üretimi neredeyse yapılmaz iken, yaklaşık 22 dekarda yapılırken bugün itibari ile 10 kat bir çilek üretimi artışı söz konusu olup yaklaşık 220 dekarda çilek üretimi yapılmaktadır ve 2015 itibari ile 582 ton rekolte beklenmektedir."

48 DEKARI ORGANİK

Tüfekçi, kentte organik çilek üretimini yaygınlaştırmak içinde çalışmalar yürüttüklerini kaydederek şöyle devam etti:

"Çilek üretiminin yaygınlaştırılması ile birlikte aynı zamanda bizim bakanlığımızın organik tarımı yaygınlaştırılması projesi kapsamında bu alanlarımızın büyük bir kısmını organik çilek üretimine geçirme çalışmalarımız da devam etmekte. Şu an itibari ile üretim yapılan 220 dekarlık alanın 48 dekarında organik tarıma geçiş yapmış bulunmaktayız. Amacımız buradan aroması açısından son derece üstün özelliklere sahip olan Hatay çileğinin aynı zamanda organik üretimini de yaparak vatandaşımıza sunmaktır."

ÇİFTÇİNİNİ GELİRİ 20 KAT ARTTI

Aydın Tüfekçi son olarak Yayladağı'nda geçmişte tütün ekiminin çok yapıldığını hatırlatarak, "Ancak çilek üretimine karşın çok düşük bir gelire sahipti tütün üreticileri. Şu an itibari ile her dekardan 500 TL gelir elde edilirken, çilek üretiminde bir dekardan çok rahatlıkla 10 bin TL gelir elde edilmekte. Buda vatandaşımızın gelirini nerdeyse 20 kat arttırdığını söyleyebiliriz" diye konuştu. - Hatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yayladağı Çiftçisinin Yeni Gözdesi Organik Çilekte Hasat Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement