Yaz Sıcaklığı Çeltik Üretimini Vurdu - Son Dakika
Yerel

Yaz Sıcaklığı Çeltik Üretimini Vurdu

Yaz aylarında ülke genelinde yaşanan kuraklık çeltik üretiminde verimi düşürdü Bafra Ziraat Odası Başkanı Karagöl: "Dekar olarak bu yıl fazla alanda çeltik üretimi yapılmasına karşın yaz aylarında sıcaklıkların 33 derecenin üzerinde seyretmesi çeltiğin olgunlaşma döneminde verim düşüklüğüne neden.

12.10.2014 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mayıs ayının son haftası ile haziran ayı başında ekimi yapılan çeltik (kabuğu ayıklanmamış pirinç) üretiminde hasada başlanıldığı bildirildi.

Bafra ve Çarşamba ovalarında bu yıl ekimi yapılan çeltik üretiminde geçen yıla göre ciddi oranda verim düşüklüğü yaşandığı belirtildi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan kuraklığın bu yıl çeltik üretimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artışın bu yıl çeltik ekimini artırdığını, ancak kuraklığın üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten Karagöl, şunları kaydetti:

"Geçen yıl çeltik fiyatlarının artmasından dolayı bu yıl çiftçilerimiz uygun olmayan, su sıkıntısı bulunan alanlarda dahi çeltik ekimi yaptı. Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerinde yaklaşık 160 bin dönümlük alanda çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu yılın çeltik hasadı bütün ilçelerimiz de başladı ancak ülkemizde son aylarda yaşanan kuraklık çeltik üretiminde ciddi sıkıntılara neden oldu. Hem çeltik sulamasında su sıkıntısı yaşanırken hem de çeltiğin olgunlaşma döneminde sıcaklıkların 33 derecenin üzerine hatta bazen 38 dereceye kadar varması başak verimini etkiledi. Sıcaklıktan başaklarda tane oluşmadı. Geçen yıl dönüm başına 850 ile 900 kilogram ürün alınırken bu yıl ortalama 700 ila 750 kilogram arasında kaldı."

"Verim düşüklüğü fiyatları arttırdı"

Karagöl, dekar olarak bu yıl fazla alanda çeltik üretimi yapılmasına karşın verim düşüklüğü yaşandığını ancak fiyatların üreticileri mutlu ettiğine dikkat çekerek, bu yıl çeltiğin kilogramının 2 lira olduğunu belirtti.

Çeltikte randımanın önemli olduğunu da vurgulayan Karagöl, "İyi kaliteli çeltik 2 liranın üzerinde satılıyor. Hatta yüksek randımanlı çeltik 2 lira 10 kuruştan fabrikalara satılabiliyor. Verimin düşük olmasına rağmen fiyatların istenilen düzeyde olması üreticilerimizin yüzünü bir nebze de olsa güldürüyor. Verim düşüklüğü fiyatları arttırdı. Doğal olarak bu da pirinç fiyatlarına yansıyacak" diye konuştu. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yaz Sıcaklığı Çeltik Üretimini Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement