Yaza Girerken Lpg Dönüşümlü Araçlara Dikkat - Son Dakika
Güncel

Yaza Girerken Lpg Dönüşümlü Araçlara Dikkat

Yaza Girerken Lpg Dönüşümlü Araçlara Dikkat

Likit Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçların bakım onarım uzmanı Adnan Karamanlı, otomobillerde sık sık meydana gelen yangınlara LPG sistemlerinin değil, uzun süre kullanılmayan benzin hortumların neden olduğunu söyleyerek "LPG’li araçlarınızı benzinsiz çalıştırmayın" uyarısında bulunduGenellikle benzin ile çalışan araçlara takılan LPG sistemleri, zaman zaman yaşanan kazalar yüzünden bazı sürücüleri tedirgin ediyor.

24.06.2015 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Likit Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçların bakım onarım uzmanı Adnan Karamanlı, otomobillerde sık sık meydana gelen yangınlara LPG sistemlerinin değil, uzun süre kullanılmayan benzin hortumların neden olduğunu söyleyerek "LPG'li araçlarınızı benzinsiz çalıştırmayın" uyarısında bulundu

Genellikle benzin ile çalışan araçlara takılan LPG sistemleri, zaman zaman yaşanan kazalar yüzünden bazı sürücüleri tedirgin ediyor. Benzin litre fiyatının LPG'ye oranla daha pahalı olması nedeniyle araçlarında LPG yakıt sistemleri kullanan sürücüler, ekonomik bir fayda sağlarken, yaşanabilecek yangınlar konusunda ise endişeler taşıyor. Trafik kazaları dışında yaşanan yangınların bir çoğunun LPG sistemlerinden değil, kullanılmayan benzin hortumlarından çıktığı belirtiliyor. Karbüratörlü araç kullanan vatandaşların uzun süre araçlarına benzin almamaları sebebi ile hortumlarda tahrişler ve yırtılmalar meydana geliyor. Uzun sürenin sonrasında alınan benzin ise yırtılan hortumlardan sızarak yangına neden oluyor. Bu yangınlar yeni nesil araçlarda daha az meydana geliyor. Bunun nedeni ise enjeksiyonlu araçlara LPG sistemi takılmış olsa bile, bu tür araçlar ilk önce benzin ile çalışıyor. Belirli bir sıcaklığa geldikten sonra bu tür araçlar LPG yakıt sistemine geçiş yapıyor. Bu sayede benzin hortumlarında daima benzin duruyor ve tahriş olasılığı azalıyor.

YAZ SICAKLARINDA ENDİŞEYE GEREK YOK

Yaz aylarında yaşanan sıcaklıklarda sürücülerin araçlarında bulunan LPG tanklarından endişe etmelerine ise gerek yok. LPG, tank içinde eksi 200 derecelerde muhafaza ediliyor. Bundan dolayı hava sıcaklıklarının LPG tankları üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmuyor. LPG'li araçların yaz aylarında kullanılmaları hakkında bilgiler veren Uzman Adnan Karamanlı, yaz aylarında yaşanan sıcaklardan dolayı sürücülerin LPG tankından endişe etmemelerini söyledi.

Karamanlı, LPG sistemlerinin ikiye ayrıldığını, bunlardan birincisinin yeni nesil araçlara takılan sıralı sistem olduğu, ikincisinin ise eski araçlara takılan karbüratörlü sistem olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Karbüratörlü araçlar devamlı LPG sistemi ile kullanılıp benzin ile kullanılmadığı için benzin hortumları çürüyor. LPG bittiğinde vatandaş aracına benzin alıyor. Bu sefer de eskiyen ve kullanılmayan hortumlardan benzin kaçağı oluyor. O benzinde sıcak motorun üzerine damlayınca, yangınlar bu şekilde çıkıyor. Onun için yaz aylarına girerken karbüratörlü araçlarının benzin hortumlarını değiştirmeleri lazım. Bu LPG dönüşümlü araçlarda çıkan yangınların yüzde 99'u benzin hortumlarının çürüyüp benzin kaçırmasından dolayı çıkıyor."

"GAZ KAÇAK KONTROLÜ YAPTIRIN"

Yaz aylarına girerken LPG dönüşüm sistemlerini kullanan sürücülerin gaz kaçak kontrolü yaptırmaları gerektiğini ifade eden Uzman Karamanlı, "Zamanla borular gevşiyor. Bundan dolayı gaz kaçağı olabiliyor. Sürücülerin gaz kaçak kontrolü yaptırması gerekiyor. Araçların arka kısmında bulunan LPG tanklarının ömürleri 10 yıldır. Buna dikkat etsinler. Ömrü geçmiş tankları değiştirsinler. Sıralı sistem araçlarda ise, benzin hortumlarında patlama çatlama olmuyor. Bu tür araçlarımız ilk önce benzin ile çalıştıktan sonra LPG'ye geçiyor" dedi.

"YAZ AYLARINA GİRERKEN LPG AYARI YAPTIRSINLAR"

Yaz aylarına girerken LPG dönüşümü kullanan sürücülerin araçlarına ayar yaptırmalarını isteyen Karamanlı, "Bir yetkili servise giden sürücüler, hava filtresini değiştirdikten sonra LPG ayarı yaptırsınlar. Bu araçlarının daha az yakmasını sağlayacaktır. Yaz aylarında biraz genleşme olur, bundan dolayı araçlar biraz daha fazla yakar. Araçları daha sağlıklı olur.

"LPG'Lİ ARAÇLAR SICAKTA BİRŞEY OLMAZ"

LPG dönüşümlü araçlara sıcak havada bir şey olmayacağını dile getiren Karamanlı, sözlerine şu şekilde devam etti:

"LPG tankın içinde eksi 200 derece soğukta bulunuyor. Yani 30-40 derece hava sıcaklığında hiç etkilenmez. Araçları serin yerde koyacağız diyerek hiçbir tereddütte kalmasınlar." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yaza Girerken Lpg Dönüşümlü Araçlara Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement