Yazarın İmza Gününe Annesi Gelecek - Son Dakika
Güncel

Yazarın İmza Gününe Annesi Gelecek

Bir çay işçisinin oğlu çaydaki sorunları kaleme alınca ortaya çıplak gerçekler çıktı.

17.10.2014 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çaylar Şirketten kitabının yazarı Av. Remzi Kazmaz, Gezi Olayları'nın yıldönümünde İstanbul'daki yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle iptal ettiği imza gününü bugün Avcılar'da düzenliyor. İmza gününe kitabını ithaf ettiği çay emekçisi annesi Meryem Kazmaz ile Karadeniz'in emekçi kadınları da katılacak.

Sanat, spor, siyaset ve hukuk adamı Remzi Kazmaz'ın, çayın Anadolu'daki 91 yıllık bilinmeyen hikayesini anlattığı 'Çaylar Şirketten' isimli kitabının imza gününe CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer de katılacak.

TBMM'de bekleyen Çay Kanunu'yla ilgili önemli bilgilerin yer aldığı belgesel kitabın imza gününde, Kazmaz'ın yönettiği ünlü belgesel film "Vatandaş Mustafa"nın gösterimi de yapılacak.

SAHİ NELER OLUYOR ÇAY SEKTÖRÜNDE?

Yıllardır konuşulan ama bir türlü sorunların bitmediği çay sektörü neden bu durumda hala çay üreticisi alın terinin karşılığını alamıyor. Çay fabrikalarında çalışan işçilerin birçok sosyal ve ekonomik sorunu yıllardır çözülemedi. İşte bütün bu gerçekleri bir çay işçisinin oğlu Av. Remzi Kazmaz kaleme alarak yazdığı "Çaylar Şirketten" isimli kitabında anlatıyor.

Çayın ülkeye geldiği günden bugüne kadar defalarca Çaykur'la ilgili kanun, yönetmelik yazıldı çizildi ama hiçbiri çare olmadı çayın geleceğine hiçbir yasa derman olmadı üreticinin işçinin çay emekçisinin acı sorunlarına.

Bu günlerde Mecliste yine çayın sorunları konuşuluyor.

Bölge insanının tek geçim kaynağı olan çayın, mütemadiyen hem damak tadı kaçıyor hem de ekonomik getirisi düşüyor. 1984'te 3092 sayılı yasa ile çay üretiminin özel sektöre açılmasından itibaren, özel sektör bekleneni verememiş ve üreticinin mağduriyeti her geçen gün artmıştır. Zira, günlük kapasiteleri toplamda 200.000 tonu bulmuş 357 fabrikanın birçoğu; teknoloji entegrasyonu ve markalaşmada yetersiz kalmış, global pazarlarda rekabet edememiş ve çay pazarının doygunluk noktası aşıldığından büyük oranda kepenk indirmiştir. Üretime devam edenler de nerede ise merdiven altı sayılabilecek üretim teknikleri kullanmaktadır. En büyük mağduriyet ise ödeme zincirinin son halkası olan müstahsilde yaşanmaktadır.

Halihazırda ileri otomasyon teknikleri ile faaliyet gösterebilen, özel sektöre de önderlik edebilecek projeler geliştiren, ulusal pazarın %70'ine hakim, bölge insanımızın yegane dayanağı Çaykur'un bu yapısı da tehlike altındadır. 1973'te Rize'de özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir İktisadi Devlet Kuruluşu olarak faaliyetlerine başlayan kurum, 1982'de Kamu İktisadi Kuruluş kapsamına dahil edilmiş, 1994'te ise KİK kapsamından çıkartılarak İktisadi Devlet Teşekkülleri arasına alınmıştır. Başarısızlığı için günah keçisi arayan özel sektöre destek verilebilmesi adına gerçekleştirilen bu değişiklik ise yine üreticinin ve müstahsilin mağduriyetini arttırmaktan öteye geçememiştir. Son dönemde bir üst kurul tarafından yönetilen borsa kurulması fikri, müstahsilin son kalesini de düşürecek yeni bir günah keçisi saldırısından fazlası değildir.

Bu saldırının komutanı kim? Çaykur'un devreden çıkması ile günlük 200.000 ton kuru çay pazarının yönetimini kim devralacak ve hangi siyasi/ekonomik rantların peşinde? Özel sektörün başaramadığı markalaşmanın teşviki için yabancı çayın ithalatını mümkün kılmak, çay üreticilerine karşı yabancı asker ithal etmek ile eşdeğer değil mi? Mevcut kaçak çay sorunu ile bu yüzden mi mücadele edilmiyor?

Ayrıca;

- Mağdur olan üretici kısa vadede güçlenebilmek adına kimyasal ve hatalı gübreleme gerçekleştiriyor.

- Miras hukuku ve mülkiyet hukuku bu hali ile çay tarımı yapılan taşınmazların toprak bütünlüğünü tehdit ediyor.

- Taslak yasada, üreticiden, müstahsilden ve alım yerlerinden alınan ruhsat harçları, onları, komutanlara sürekli borçlu kılmak için mi?

Çayın sorunlarını kamuoyuyla tartışmadan, hiçbir sivil toplum kuruluşu veya kanun kuruluşundan görüş alınmadan, sanayicilerle ve meslek odaları temsilcileriyle toplantı yapılmadan, üretici müstahsil ve çay işçilerinin sorunlarını dinlemeden hazırlanan ve sektörün tüm paydaşlarının aleyhine olan bu yasa taslağı mevcut hali ile TBMM'de kabul edilirse AYM tarafından iptal edilmeyecek mi?

Çay üretimindeki paydaşların sorunlarını ve çözüm önerilerini, çayın tarihsel gelişimine de atıfta bulunarak kaleme aldığı "Çaylar Şirketten" kitabının imza gününde; Avukat Remzi Kazmaz, siz değerli okurları ve dostları ile "Çay Kanunu" üzerine fikir alışverişi yapmaktan mutluluk duyacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yazarın İmza Gününe Annesi Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement