Yedi Sanık İçin Ceza Talebi - Son Dakika
Güncel

Yedi Sanık İçin Ceza Talebi

Yedi Sanık İçin Ceza Talebi

Isparta'da 30 Kasım 2007 tarihinde, Atlesjet’in World Focus’tan kiraladığı ve İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağının Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe mevkiinde düşmesiyle ilgili davaya devam edildi.

21.01.2014 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 30 Kasım 2007 tarihinde, Atlesjet'in World Focus'tan kiraladığı ve İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağının Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe mevkiinde düşmesiyle ilgili davaya devam edildi. 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının 6 yıldır süren davasında savcı, uçağın teknik eksiklikleri ve arızaları giderilmeden uçuşuna müsaade edildiğine kanaat getirerek, sanıkların taksirle birden fazla kişininölümüne sebebiyet vermekten ötürü cezalandırılmasını istedi.

TANIK BEYANLARINI KABUL ETMEDİLER

Son duruşmaya sanıklardan hiçbiri katılmazken, sanık ve müşteki avukatları hazır bulundu. Duruşma, talimatla ifadesi alınan tanıkların beyanlarının okunmasıyla başladı. Müşteki avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, tanık Muammer Yamak dışında sanıkların lehine beyanda bulunan tanıkların ifadelerine katılmadıklarını söyledi. Yüzer, tanık beyanlarının kazayı aydınlatıcı nitelik taşımadığını belirterek, somut delillere göre bir an önce karar verilmesini istedi. Diğer müşteki avukatları da tanık beyanlarını kabul etmediklerini söyledi. Sanık avukatlarından Namık Sofuoğlu da, talimatla ifadesi alınan tanıkların dosya ile ilgisi olmadıklarını bildikleri halde dinlenmelerine itiraz etmediklerini ve bir sene boşa zaman kaybettiklerini belirterek dosyanın mütalaasını istedi. Bir kısım sanık avukatları da mütalaa talebinde bulunurken, bir kısmı da üçüncü bir bilirkişi raporu düzenlenmesini ayrıca kazanın oluş şekline dair fikir edinmek için simülasyon ortamında mahkeme heyetine uçakla ilgili bilgi verilmesi talebini yineledi.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ

Avukatların dinlenmesinin ardından savcı Murat Kılıç, dosyanın tekamül ettiğini aydınlatacak başka husus kalmadığını belirterek esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcılığın mütalaasında uçaktaki teknik eksiklik ve arıza giderilmeden uçağın uçmasına izin verildiği, uçakta kokpit ses, kayıt cihazı, yere yakınlık uyarı cihazı ve flapların arızalı olduğu, ayrıca seyrüsefer cihazının uçuş öncesi güncellemesinin yapılmadığı belirtildi.

7 SANIK İÇİN CEZALANDIRMA TALEBİ

Savcı Kılıç, kazanın olduğu tarihte Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun tüm arıza ve eksikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı, ayrıca teknik kusurları bildiği halde uçağın uçmasına izin verdiği, yine aynı tarihte SHGM Yardımcısı Oktay Erdağı'nın arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığını bildirdi. Savcı Kılıç, o tarihte World Focus Şirketinin ortağı olan Yavuz Çizmeci'nin şirketteki etkisi gereği uçağın arıza ve eksikliklerini bilmesine rağmen uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olması, o tarihte World Focus şirketinin Genel Müdürü olan Aydın Kızıltan'ın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı, Teknik Müdür olarak görev yapan İsmail Taşdelen'in görevini yerine getirmediği, Mühendis Zafer Dinçer'in görevini yerine getirmediği, Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı'nın pilotların eğitimlerinin gereği gibi yapılıp yapılmadığı konusunda denetleme görevini yerine getirmediği gerekçesiyle TCK'nın taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçlamasıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

ERSOY'A BERAAT İSTEDİ

Savcı, mütalaasında Süleyman Demirel Havalimanı'nda trafik kontrolörü olan Hilmi Tülemen, Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ve diğer sanıklar Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Necati Küçük, Zeynel Gündoğ, Tuncay Mustafa Doğaner, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Şerif Erbilgin hakkında kazada kusurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verilmesini istedi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORUNA RET

Mütalaanın okunmasının ardından sanık avukatları inceleme ve beyanda bulunmak için süre istedi. Mahkeme heyeti birinci bilirkişi raporunda sanık Yavuz Çizmeci hakkında fikir beyan edilmemiş olmasından ötürü bilirkişiden ek rapor tayin edilmesi, sanık avukatlarına mütalaaya ilişkin süre tanınmasına karar verirken, yeni bilirkişi raporu ve simülasyon talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 25 Mart 2014 tarihinde görülecek.

"VİCDANIMIZ RAHAT DEĞİL"

Mahkeme çıkışı gazetecilere açıklamada bulunan Avukat Şehnaz Doğan Yüzer, savcının mütalaasında Atlasjet yetkililerini sorumsuz kılarak bazı sanıkların cezalandırılmalarını talep ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Mahkemenin buna uyup uymayacağı kesin değil. Gerek kaza kırım gerek Devlet Deneme Kurulu raporunda Atlasjet firmasının kayırıldığını daha önce de söyledik. Bu akıl almaz bir kaza, sorumsuz davranışlar sonucu meydana geldi. Dinlenen sanıklar havacılık tarihinde bir uçakta gevşemiş bir vidanın sıkıştırılması gerektiğini bilecek düzeyde kimseler. Ama maddi çıkar uğruna uçağın bakımını yapmadılar. Biz bilinçli taksir ve olası kast konusunda ek savunma alınmasını talep ettiğimiz halde bu değerlendirilmedi. Türkiye uçak kazalarında ön sıralarda geliyor. Bu uçak kazası konusunda açılan tek dava. Uyarıcı olması açısından ciddi yaptırımlarının olması gerekir. Bunun için daha ciddi yaptırımlar bekliyorduk. Bunların değerlendirilmemesi bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Vicdanımız rahat değil. Umarız mahkeme ciddi bir karar verir ve Türk insanının hayatının değerli olduğu anlaşılır."

"İKİ TANIK HAKKINDA DAVA AÇILDI"

Öte yandan uçağı kullanan iki pilottan Vedat Öz ve Recep Değirmencioğlu'nun mahkemede tanıklık yaptıklarını belirten Yüzer, sözlerini şöyle tamamladı: "Uçakta arıza olmadığını söylediler ama bilirkişi raporları uçakta arıza olduğunu tespit ettiği için 1,5 yıl önce yalan tanıklıktan bulunmaktan haklarında suç duyurusunda bulundum. Aralık ayında dava açıldı. Umarım mahkum olurlar ve bu da caydırıcı olur. Çünkü işimizden olduğu endişesiyle doğruyu söylemediler." - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yedi Sanık İçin Ceza Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement