"Yellen Merkez Bankası'nın Notunu Düşürmek Üzere Mi?" - Son Dakika
Güncel

"Yellen Merkez Bankası'nın Notunu Düşürmek Üzere Mi?"

Para piyasaları, 26 Ağustos Cuma günü ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın Kansas City Merkez Bankası'nın her yıl düzenlediği Jackson Hole Sempozyumu'nda yapacağı konuşmayı merakla bekliyor.

25.08.2016 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, sempozyum öncesinde var olan tabloyu değerlendirdi, konuya ilişkin tahminlerde bulundu.

26 Ağustos Cuma günü, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Kansas City Merkez Bankası'nın yüksek profilli yıllık Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşacak. Sempozyum öncesinde Saxo Bank'ın dünyaca tanınmış analistlerinden John Hardy, ABD Merkez Bankası kur artışı ihtimali ve zamanına ilişkin uzun zamandır medyada devam eden takıntının ve bu doğrultuda sorulan soruların biraz eskidiğine dikkat çekerek sempozyumun, bu döngüden uzaklaşmak için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

John Hardy, "Brexit oylaması ve ardından gelen Sterlin zayıflaması ana döviz kurunun genel eğilimini koruduğunu gösterdi" diyerek piyasaların durumunu özetledikten sonra, toplantı hakkındaki görüşlerini de şu sözlerle açıkladı.

"Bu toplantı, dünyanın en önemli merkez bankası çalışanlarının politikaya ilişkin büyük resim gözlemleri konusundaki görüşlerini dinlemek ve bir sonraki ABD Merkez Bankası kur artışının ne zaman olacağı ya da olup olmayacağı sorularından kısa süreliğine uzaklaşmak için, nadir bir fırsat. Bu konuşma ayrıca, ABD Merkez Bankası yetkilileri arasında kurda artışa ilişkin bariz bir anlaşmazlık olup olmadığına dair yeni ipuçları sunacaktır."

Etkili ve düzenleyici parasal politikalar

Sempozyum öncesinde ABD'deki paranın efendilerinin söylediklerini de masaya yatıran Hardy'nin bu konudaki değerlendirmeleri de şöyle. "Konuşma öncesinde, San Francisco Merkez Bankası Başkanı John Williams (Yellen'in San Francisco Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde önemli bir konumdaydı) doğal faiz artışının eskiye kıyasla şu anda çok daha düşük olduğuna, bunun da politika kurunun sıfıra yakın ya da sıfırın altında seyretmesini sağlayacağına ilişkin bir makale yayınladı. Williams bu makalesinde, para politikası geçmişte olduğu kadar güçlü tutunamayacağından, gerilemelerin daha uzun ve daha kötü olması tehlikesini artırdığını ileri sürdü. Bu gerilemelerden kaçınmak için, para politikalarının yanı sıra diğer politikalara da değinen Williams, nominal GSYİH hedefinde, temel olarak gerçek büyüme değilse bile nominal büyümeye doğru ilerlemek vb. gibi önerilerde de bulundu.

"Benzer şekilde, ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stanley Fischer de bu hafta sonu, para politikasının ABD ekonomisini yavaşlayan üretim büyümesi gibi uzun vadeli güçlüklerden kurtaracak doğru araç olup olmadığını sorgulayan görüşlerle sonlandırdığı bir konuşma yaptı. Daha ziyade, daha verimli bir yol olarak 'etkili parasal ve düzenleyici politikalara' işaret etti. Bunların hepsi, özellikle de Fischer'in ABD Merkez Bankası'nda ağır bir top olması ve Williams'ın San Francisco Merkez Bankası'nda Yellen ile olan işbirliği göz önünde bulundurulduğunda, cezbedici bir tablo oluşturuyor. Kafa karıştıran ise New York Merkez Bankası Başkanı William Dudley ve Williams'ın yeni kur artışı ihtiyacına ilişkin sert konuşmaları oldu."

Şimdi sıra politikacılarda mı?

Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, bütün bu gelişmeleri özetledikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 başında göreve geldiğinden beri çok dikkatli adımlar atan Yellen, bu cuma neler söyleyecek? Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın uzun vade politika gözlemlerinde yumuşak ya da sert bir değişiklik görecek mi? Bir yandan, ABD Merkez Bankası'nın yeni büyümeden ödün veren bir dünyada olduğunu kabul etmesi, mali canlandırma ve yapısal reformlar yürürlüğe girene kadar enflasyon dönüşü görmediği için artış yapmayacak bir ABD Merkez Bankası'na işaret ettiği için gidişat yumuşak görünmektedir. Bu, aynı zamanda piyasanın gelen verilere duyarlılık payını da ortadan kaldıracaktır. Diğer yandan ise, yakın vadeli bir kur artışı konuşması da sert olacaktır. Çünkü piyasa, ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki 12 ayda birden fazla artış yapmasına ihtimal vermemektedir. Peki, bunun yerine ABD Merkez Bankası hızlı bir şekilde artış gerçekleştirip önümüzdeki yıl gelecek Kongre ve Başkana 'şimdi sıra sizde' diyebilir mi?

"Eski başkanlar Greenspan ve Bernanke'nin çeyrek yüzyıldan fazla evrenin efendileri rolü yapmalarının ardından, Yellen yönetimindeki ABD Merkez Bankası, uzun vadede ekonominin ihtiyaç duyduğu şeyleri gerçekleştiremediğinden hareketle kendi notunu düşürmek üzere bir adım atabilir. ABD Merkez Bankası içine çekildiği politika zemininden sıkılıp gerçekten bu uzun vadeli politika değişikliğini yaparsa, sonuçları ağır olabilir. Bu toplantıda Yellen'ın konuşması kaçınılmaz olarak dikkatli cümlelerle bezenmiş olacak ya da sadece dolaylı olarak ipuçları verecektir. Ancak bir mesaj verilirse, ne kadar dolaylı olursa olsun, yeni gelişmeler için umutsuz olan para piyasası üzerindeki etkisinin oldukça büyük olacağını söylemek yanlış olmaz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Yellen Merkez Bankası'nın Notunu Düşürmek Üzere Mi?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.


Advertisement