Yemen'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Olaylar

Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, lideri olduğu Genel Halk Kongresi Partisinin savaş onlarca yıl devam etse dahi Yemen diyaloğu için Suudi Arabistan'a gitmeyeceğini belirtti.

26.06.2016 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, lideri olduğu Genel Halk Kongresi Partisinin savaş onlarca yıl devam etse dahi Yemen diyaloğu için Suudi Arabistan'a gitmeyeceğini belirtti.

El-Mutemer isimli internet sitesinin haberine göre, Salih bir grup basın mensubuyla gerçekleştirdiği görüşmede, "Savaş onlarca yıl sürecek dahi olsa Genel Halk Kongresi yöneticileri barış anlaşması imzalamak için Suudi Arabistan'a gitmeyecek." diyerek, anlaşmanın Kuveyt, Umman, Cezayir, Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve ABD'nin katılımıyla imzalanabileceğinin altını çizdi.

Medya'da Yemen barış anlaşmasının Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacağı yönünde iddiaların yer alması üzerine Salih, "Genel Halk Kongresi diyalog için Suudi Arabistan'a gitmeyecek. Eğer Suudi Arabistan müzakere istiyorsa Kuveyt'e gelmeli." ifadelerini kullanarak, ellerini Suudi Arabistan'a barış ve hoşgörü için uzattıklarını ancak ayni şeyin Yemen hükümeti için geçerli olmadığına işaret etti.

Partisinin Yemen krizinin çözümü için bir yol haritası olduğunu da açıklayan Salih, bu planı onaylamaları halinde Husilere ve ilgililere planı sunulabileceğini aksi halde partisinin tek başına sunacağını bildirdi.

İnternet sitesinin haberine göre yol haritası, savaşın sonlanması, BM, Rusya ve ABD, Cezayir, Kuveyt ve Umman'ın gözetiminde Yemen diyaloğunun başlamasını öngörüyor.

Yol haritasında birinci hedefin savaşın durdurulması olduğu, Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki çatışmaların sonlanması konusunda ise 2000 yılında iki ülke arasında imzalanan ve iki tarafa ait güçlerin sınırın 20 kilometre gerisine çekilmesini öngören anlaşmanın yürürlüğe konmasını kapsadığı belirtildi.

Yürütme erkinin uzlaşıyla belirlenmesi ve sadece geçiş döneminde yürürlükte olacak bir anayasaya göre görevini icra etmesi, yüksek seçim kurulu oluşturulması ve uluslararası toplumun gözetiminde seçime gidilmesinin de yol haritasının maddeleri arasında bulunduğu ifade edildi.

Yol haritasının ayrıca, silahların teslim edilmesi ve çekilme işlemini takip edecek askeri komitenin kurulması, tarafların basın propagandalarını sonlandırması, yeniden imar konusunda anlaşması ve planın BM, Rusya, ABD, Umman, Kuveyt ve Cezayir gözetiminde uygulanması, uluslararası koalisyonda yer alan Körfez ülkelerinin kapsamın dışında bırakılmasını öngördüğü kaydedildi.

Yemen'deki krize siyasi çözüm bulunması için 21 Nisan'da Kuveyt'te müzakereler başlamıştı. Müzakerelerde hükümet kurulması ve cumhurbaşkanlığı meseleleri, uluslararası çerçevede yapılan tüm baskılara rağmen hala çözüme kavuşturulamadı. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, 21 Haziran'da BM Güvenlik Konseyine birkaç gün içinde Yemen'deki taraflara, ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi ve barışçıl siyasi sürece dönülmesini hedefleyen bir yol haritası sunacağını bildirmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement