Yemen'deki Siyasi Kriz - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Siyasi Kriz

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Yemenlileri, "Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin temsil ettiği meşru yönetim etrafında toplanmaya" çağırdı.

17.03.2015 21:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Yemenlileri, "Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin temsil ettiği meşru yönetim etrafında toplanmaya" çağırdı.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) Yemen'deki siyasi krizi sona erdirmek için gösterdiği çabaların önemi vurgulanarak, Yemen'deki tüm taraflara "Cumhurbaşkanı Hadi'nin temsil ettiği yönetimin meşruiyeti etrafında toplanma" çağrısı yapıldı.

Tüm Arap-İslam ülkeleri ile uluslararası topluma, yaşadığı krizden çıkabilmesi için, Yemen'e maddi ve manevi destek verilmesi talep edilen açıklamada, KİK ülkelerinin de bu noktada, Yemen'de güven ve istikrarın yeniden sağlanması adına gerçek fedakarlıklar, siyasi ve fiili adımları içeren bir strateji izlemesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca "Yemenli ihlas sahibi Müslüman ve gayrimüslim gençlere" de seslenilerek, "krizden çıkış için tek yolun, Kur'an ve Sünnet haricindeki tüm şiarları terk etmek olduğu" belirtildi.

Son olarak Müslümanların birliğine değinilen açıklamada, büyük tehlikelerle karşı karşıya bulunan İslam ümmetinin birlik ve beraberliğinin korunması tefrika ve bölücülükten uzak durulması için çaba göstermenin zaruri olduğu kaydedildi.

Yemen'deki krizin çözümü için tüm tarafların katılımıyla KİK ülkelerinin öncülüğünde, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde diyalog konferansı düzenleneceği açıklanmıştı.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ülkedeki kesimler tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement