Yemen'deki Tarihi Eserler Tehdit Altında - Son Dakika
Kültür Sanat

Yemen'deki Tarihi Eserler Tehdit Altında

Yemen'de yaşanan şiddet olayları ve siyasi belirsizliğin getirdiği ilgisizlik kurbanı olan tarihi eserler, önceki gece başlayan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu ile yeniden gündemde.

27.03.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN YİTER - Yemen'de yaşanan şiddet olayları ve siyasi belirsizliğin getirdiği ilgisizlik kurbanı olan tarihi eserler, önceki gece başlayan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu ile yeniden gündemde.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan binlerce yıllık binaların, muhtemel bir savaşta zarar görebileceği belirtiliyor. Libya, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan kültür tahribatının, Yemen'de de yaşanması endişeleri dile getirilirken, 2 bin 500 yıllık geçmişe sahip, dünyanın ilk çok katlı binalarının yer aldığı tarihi Bab'ül Yemen şehri, Osmanlı eserleri ve İslam'ın ilkleri olma özelliği taşıyan camilerin, tehdit altında olduğu ifade ediliyor.

-Dünyanın ilk gökdelenleri

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin katılımıyla gerçekleşen hava operasyonları, Başkent Sana'daki tarihi eserleri tehdit ediyor. Operasyonlar Sana çevresindeki Şii Husi askeri yapılanmalarını hedef alsa da kent merkezindeki "Eski Sana" sınırları içine giren Dünya Kültür Mirası eserleri için "her an isabet alabileceği" endişesi bulunuyor.

Hazreti Nuh'un oğlu Sam tarafından kurulan Sana şehri, şu an surlar içindeki Bab'ül Yemen (Yemen kapısı) adı verilen bölgeden oluşuyor.

Tarihi şehir bir "site şehri" görünümü andırırken, şehri çevreleyen surlar Sultan 2. Abdülhamid tarafından restore edildiği şekli varlığını koruyor. Surlar içindeki "Zamanın gökdelenleri" görünümündeki 8-9 katlı binalar, tamamen kerpiçten yapılmış olmalarıyla dikkati çekiyor.

Klasik Yemen mimarisinin temelini oluşturan "kerpiç gökdelenler", 400 yıllık Osmanlı hakimiyeti sırasında, üzerindeki Osmanlı eklemeleri ile "orjinal" bir görünümüyle bugün halen varlığını koruyor.

Yemen mimarisinin olmazsa olmazı "kameriyelerle" süslü küçük pencereli eserler, Osmanlı mimarisindeki cumba ve ahşap pencere pervazları ile modern mimarinin içinde adeta "zamanın durduğu" izlenimini veriyor.

Eski Sana şehri sadece "gökdelenleri" ile değil Osmanlı camileri ve "İslam'ın 3'üncü mescidi" olma özelliğini taşıyan Cami'ül Kebir (Ulu cami) gibi yapılarla da dikkati çekiyor.

Hicretin 6'ncı yılında İslam'ı yaymak için dünyanın farklı bölgelerine dağılan sahabelerden Vabr Bin Yuhannas El-Huzai'nin yaptığı Cami'ül Kebir'in kıble tayininin Hazreti Muhammed tarafından yapıldığı biliniyor.

Yine Hz. Ali'nin inşa ettiği Mescid'ül Ali, 100 yıllık Osmanlı camisi "Bekiriye", Kabe'yi yıkmak isteyen Ebrehe'nin kilisesinin bulunduğu alan, Osmanlı kışlaları, Osmanlı zamanında inşa edilen askeri karargahlar ve hamamlar da bölgede bulunan önemli tarihi eserler arasında yer alıyor.

-"Çölün Manhattan"ı tarihi Şibam kenti de el-Kaide tehdidi altında

Yemen'in Dünya Kültür mirası sadece Sana'daki yapılarla sınırlı kalmıyor. Arap coğrafyasında sık sık radikal eğilimli örgütlerin şiddetine maruz kalan tarihi eserler, Yemen'de de aynı kaderi yaşama tehlikesi altında.

El Kaide örgütünün kontrolü altında olan Hadramevt vadisindeki, gerek Arap gerekse İslam eserleri de bu tehdit altında.

Hadramevt vadisindeki Şibam bölgesinde bulunan ve batılıların "Çöl'ün Manhattan"ı dediği Şibam gökdelenleri de ilgisizliğin ardından savaşın gölgesinde korunmaya çalışılıyor.

Yine Hadramevt bölgesinde bulunan Marib kentindeki Kraliçe Belkıs zamanından kalan Ay ve Güneş Tapınakları ile eski Marib kenti de savaş ve çatışmaların muhtemel tehdidiyle karşı karşıya.

Yemen'in "kültür başkenti" olarak kabul edilen Taiz kenti ve çevresinde tarihi alanlar da yine savaş ve çatışmaların odağında kalıyor. Tarihi boyunca tam 4 devlete ev sahipliği yapan Taiz'deki Resuli, Eyyubi, Osmanlı ve Emevi gibi değişik dönemlerden günümüze kalan cami, kale, kütüphane, medrese ve diğer eserler de korunmayı bekliyor.

Bir dönemin İslam İlim ve Kültür merkezi olan Taiz'e iki saat mesafedeki tarihi Zebit kenti de korunmayı bekleyen önemli kültür mirasları arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yemen'deki Tarihi Eserler Tehdit Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.


Advertisement