Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Açıklaması

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin, ülkenin sadece yüzde 30 ila 35'inde kontrolü elinde bulundurduğunu söyledi.

20.04.2015 22:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin, ülkenin sadece yüzde 30 ila 35'inde kontrolü elinde bulundurduğunu söyledi.

Yasin, Yemen'in Kuveyt Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, "Husiler ve onlarla birlikte hareket eden eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler ülke topraklarının en fazla  yüzde 30 ila 35'inin kontrolünü elinde bulunduruyor" dedi.

Yemen için hiçbir şey yapmadığını ileri sürdüğü eski Cumhurbaşkanı Salih yönetiminde halkın 33 sene boyunca zor şartlara dayandığını ve savaşın devam etmesi durumunda buna da dayanacağını savunan Yasin, "Savaş sonsuza kadar sürmeyecek. Belirli hedefleri var ve adım adım bunlara ulaşılmaya başlandı. Tüm hedefler gerçekleştikten sonra savaş duracak" diye konuştu.

- "İran arabuluculukta daima geç kalıyor"

"İran arabuluculukta daima geç kalıyor" diyen Yasin, İran'ın kaybetmeye başladığını hissettiği zaman adım attığını, amacının Husileri kurtarmak ve geri dönüşlerini sağlamak için zaman kazanmak olduğunu ileri sürdü.

Yasin ayrıca müttefiklerini ikna etmesi için İran'ın müdahalesine ihtiyaç duyduklarında İran'ın bunu reddettiğini ancak şimdi Yemen halkının Husilere ve Salih'e karşı durduğunu görünce çeşitli girişimler yoluyla müttefiklerini kurtarmak istediğini savundu.

Yemen Dışişleri Bakanı, "Arabulucunun tarafsız olması gerekir. İran ise açıkça bir taraf. Şartımız gayet açık. O da milislerin BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını uygulaması" şeklinde konuştu.

-"Ruslar Yemen'de neler olduğunu idrak etmeye başladı"

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki tutumuna ilişkin ise Yasin, "Rus yetkililerle yoğun şekilde temaslarımız oldu. Sahada yaşanan gelişmeleri onlara anlattık. Aynı şekilde Körfez'deki kardeşlerimiz de yoğun çaba gösterdi. Sonuçta Rusya çekimser kaldı. Ruslar Yemen'de neler olduğunu idrak etmeye başladı" ifadelerini kullandı.

-"Umman'ın arabuluculuğu söz konusu değil"

Umman'ın arabuluculuğu iddialarına ilişkin ise Yasin, "Şu an için herhangi bir arabuluculuk söz konusu değil.  Bilakis karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve Yemen'den tahliye edilenler konusunda yardımlar ile ilgili iletişimlerimiz devam ediyor" dedi.

Yasin, ülkedeki sorunlara siyasi çözüm bulunması için sadece son zamanlarda değil aksine 2011'den bu yana çeşitli siyasi girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

-"Yemen'de iki tane El Kaide var"

Yemen'deki El Kaide varlığına ilişkin ise Yasin, "Yemen'de şu an iki tane El Kaide var. Biri Ali Abdullah Salih'in El Kaide'si ve diğeri de bildiğimiz El Kaide" dedi.

Dün Kuveyt'e gelen Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sabah Halid es-Sabah ile bir araya gelmişti.

2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Yemen'de, Husi militanların kuzeydeki bazı kentler ile başkent Sana'nın ardından Aden'e yönelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Arap Birliği ile uluslararası topluma müdahale çağrısında bulunmuş, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı altında Husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement