Yemen Tarihi Beytu'l Fakih Çarşısı'nda Yaşıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Yemen Tarihi Beytu'l Fakih Çarşısı'nda Yaşıyor

17'nci yüzyılın önemli ticaret merkezi olan Beytu'l Fakih Çarşısı şimdilerde de kentin en hareketli çarşısı durumunda Bir zamanlar seyyahların, tüccarların ve turistlerin uğrak yeri olan tarihi alan geçmişten günümüze bir köprü işlevi görüyor.

15.12.2014 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN YİTER - Yemen'in jeopolitik önemi yüksek sahil kenti Hudeyde kültür mirasıyla keşfedilmeyi bekliyor. Özellikle Osmanlı tarihi açısından da büyük bir öneme sahip olan Kızıldeniz kıyısındaki kent, Hindistan ile Arabistan Yarımadası arasındaki ticaret yollunun merkezinde yer alıyordu.

Şehrin kalbinde bulunan ve bir zamanlar gezginlerin ve tüccarların uğrak yeri olan Beytu'l Fakih Çarşısı da şimdilerde  kentin en hareketli çarşısı olarak tarihi misyonunu devam ettiriyor.

-Bir zamanların "Kahve Borsası"

Hudeyde kenti tarih boyunca "Yemen kahvesi" adıyla meşhur olan ve kente 100 kilometre mesafedeki Mokha kentinde yetiştirilen kahvenin de ticaret merkezi olarak tanınıyor. Şimdilerde de "Mokha" adı ile bilinen kahvenin dünyaya yayıldığı nokta olan Hudeyde limanı 17'nci yüzyılda inşa edilen Beytu'l Fakih Çarşısı'ndaki "Kahve Borsası"ndan ihraç ediliyor.

Sadece kahve değil dönemin ziraat ürünlerinin, süs eşyalarının ve canlı hayvanların da satıldığı çarşıdaki ürün yelpazesi günümüzde yerel alıcılara hitap eden bir "Yerel pazar" görünümünde. Pazar yerinde deniz ürünleri, mısır, buğday gibi ürünlerin yanı sıra el işlemeleri ve günlük gıdalar satılıyor.

Pazardaki hareketlilik Hudeyde kentinin bir numunesi gibi. Birçok kent sakini öğle saatlerinde Beytu'l Fakih Çarşısı'na gelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Hudeyde insanının sıcaklığı ve sevecenliği pazardaki her köşede hissediliyor. Bölgenin tüm zenginliklerinin bir zamanlar Suriye, Mısır, İran, Hindistan ve hatta İngiltere'ye pazarlandığı bu tarihi noktada günümüz Yemen'inin yoksulluğu ve ekonomik imkansızlığı da gözler önüne seriliyor. - Al Hudaydah

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yemen Tarihi Beytu'l Fakih Çarşısı'nda Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement