Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika
Yerel

Yeni Anayasa Yazımı

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, yeni bir uygulamayı kaleme aldı.

28.05.2013 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, yeni bir uygulamayı kaleme aldı. Buna göre, TBMM üye tamsayısının onda biri ya da siyasi parti grupları, temel hak ve özgürlüklere ilişkin mevzuatın uygulanmasına dair Bakanlar Kurulu'ndan rapor talep edebilecek.

Bakanlar Kurulu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ya da yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verilmesi hallerinde, silahlı kuvvetlerin durumu hakkında her 2 ayda bir Meclis'e rapor sunacak.

Komisyon, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız başkanlığında toplanarak, "Meclis soruşturması", "Rapor isteme", "KHK çıkarma yetkisi verme" ve "Seçimlerin genel yönetim ve denetimi" başlıklı maddeleri yeniden ele aldı.

Komisyon, Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebileceği; Meclis'in, bu istemi en geç 1 ay içinde görüşüp, gizli oyla karara bağlamasına ilişkin hükmü, mevcut anayasadaki gibi düzenledi. CHP ve MHP, önergenin reddi halinde önerge verenlerin, 15 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edebilmesini istedi.

Komisyon, Meclis soruşturması mekanizmasına ilişkin, uygulamadaki düzenlemelerden farklı bir değişikliğe gitmedi. Soruşturma komisyonu kurulması halinde bu komisyonun, tarafsızlık ve gizlilik esasına göre çalışması hükmü getirildi.

Maddenin gerekçe notu olarak, "Meclis soruşturmasında amaç görev sırasında işlenen suçlara yönelik olduğundan eski bakanlar ve başbakanlar da bu maddedeki usule tabidir" ibaresi yazıldı.

AK Parti'nin, Başkanlık sistemi önerdiği için bilgi edinme yolu olarak sadece Meclis araştırması öngördüğüne dair madde notu da düşüldü.

-Rapor isteme

Komisyon, mevcut anayasadan farklı olarak yeni bir uygulamayı da kaleme aldı. Komisyonun benimsediği "Rapor İsteme" başlıklı maddeye göre, TBMM üye tamsayısının onda biri ya da siyasi parti grupları, temel hak ve özgürlüklere ilişkin mevzuatın uygulanması ve sonuçları konusunda Bakanlar Kurulu'ndan rapor talep edebilecek.

Bakanlar Kurulu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ya da yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verilmesi hallerinde, silahlı kuvvetlerin durumu hakkında her 2 ayda bir Meclis'e rapor sunacak.

BDP, Türk Silahlı Kuvvetleri ibaresi yerine Silahlı Kuvvetleri denilmesinin yeterli olacağını belirtirken, AK Parti, böyle bir denetimin, mevcut denetim araçlarınca karşılandığı için maddenin gereksiz olduğunu kaydetti..

CHP ve MHP, "KHK çıkarma yetkisi verme" başlıklı madde önerisinde bulunduğu; BDP'nin KHK'lara karşı olduğu; AK Parti'nin ise Başkanlık sistemi önerdiği için maddenin müzakerelerine katılmadığına yönelik madde notu düşüldü. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement