Yeni Dönemde Türkiye-Abd-Ab Perspektifi Konferansı - Son Dakika
Yerel

Yeni Dönemde Türkiye-Abd-Ab Perspektifi Konferansı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Türkiye ve ABD uzun süredir güçlü bir siyasi ilişkiye sahip olmasına rağmen ekonomik ilişkiler yeterli seviyeye ulaşabilmiş değil"

18.09.2014 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ile ABD'nin uzun süredir güçlü bir siyasi ilişkiye sahip olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin yeterli seviyeye ulaşamadığını bildirdi.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) tarafından Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen "Yeni Dönem Türkiye-ABD-AB Perspektifi: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Fırsatlar ve Riskler Konferansı" ESBAŞ Teknoloji Merkezi'nda başladı.

Yorgancılar, konferansın açılışında, ABD ile AB arasında imzalanan TTIP anlaşmasının Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin olacağını söyledi.

"Türkiye ve ABD uzun süredir güçlü bir siyasi ilişkiye sahip olmasına rağmen ekonomik ilişkiler yeterli seviyeye ulaşabilmiş değil" diyen Yorgancılar, diğer yandan, Türkiye ve ABD ticari ve yatırım ilişkilerinin dünyanın 1'inci ve 17'nci ekonomilerinin potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu kaydetti.

Son yıllarda iki ülkenin, güçlü ekonomik bağların inşa edilmesi çalışmalarını hızlandırdığını anlatan Yorgancılar, iki ülke arasındaki emtia ticaretinin giderek büyüdüğünü anımsattı. Türkiye'nin turizm, ulaşım, inşaat ve diğer hizmetlerdeki ihracatçı olarak liderliği, hizmet sektöründe dünya lideri firmalara sahip ABD ile bir sinerji oluşturulmasında ciddi fırsatlar sunduğuna değinen Ender Yorgancılar, Türkiye'nin büyüyen proje bazlı doğrudan yabancı yatırımlarında ABD firmalarının son zamanlarda önemli rol oynadığını vurguladı.

TTIP müzakerelerinin başlaması ve bu müzakerelerin Türkiye dışarıda bırakılarak sürdürülüyor olmasının, ABD- Türkiye ticari ilişkilerinin geliştirilmesi açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret eden Yorgancılar, "Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ilişkisi sebebiyle; TTIP neticesinde, hiçbir fayda garantisi olmadan, tek taraflı olarak, Türkiye'nin gümrük vergisi indirimlerini ABD'ye de genişletmesi gerekebilir. Sadece tek tarafın menfaatlerini koruyan böyle bir ortamda ikili ilişkilerin geliştirilmesi de söz konusu olmayacaktır" şeklinde konuştu.

-Diğer konuşmacılar

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise ABD ve AB arasındaki yeni ekonomik girişimlerden Türkiye'nin olumsuz etkilenecek alanların giderilmesi yönünde yapılacak çalışmalarda iş dünyası ile hemfikir olduklarına işaret etti.

Toprak, ABD ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının başlaması ve iyi bir netice ile sonuçlandırılmasının büyük önem taşıdığını bildirdi. Ekonomik anlaşmaların ülkeler arasında karşılıklı menfaatlerle gerçekleştirilmesi halinde önem taşıyacağını dile getiren Toprak, İzmir'de yatırımı bulunan ABD'li firmalarını bu konuda desteklerini beklediklerini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Türkiye'nin AB kapısında 50 yıllı aşkın bir süredir beklediğini, bir türlü birliğe dahil olunamadığını ifade etti.

Türkiye'nin bulunduğu bölgenin özgün koşullarının yanı sıra Türkiye'nin pazarlık gücünün teslim alınması isteği sebebiyle AB'ye tam üyeliğin gerçekleşemediğini aktaran Kocaoğlu, Türkiye'nin çok zor bir coğrafyada bulunduğunu, bu coğrafyanın getirdiği siyasi risklerin bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'de 1.5 milyondan fazla Suriye'li göçmenin bulunduğunu kaydeden Kocaoğlu, BM'nin bu konuda ekonomik destekte bulunması gerektiğini belirtti.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Üst Düzey Yöneticisi Faruk Güler ise ABD ile AB arasında görüşülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) Türkiye'de sadece iş dünyası değil, her vatandaşı yakından ilgilendirdiğini, bu konuda Türkiye'de düzenlenen en geniş kapsamlı konferansı hazırladıklarına değindi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Dönemde Türkiye-Abd-Ab Perspektifi Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement