Yeni Dönemin Enerji Kralı Kaya Gazı Olacak" - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Dönemin Enerji Kralı Kaya Gazı Olacak"

Yeni Dönemin Enerji Kralı Kaya Gazı Olacak"

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantılarının konuğu olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz. Şimdi ise kaya gazı çıktı ve enerji maliyetleri beşte bire kadar düştü.

28.12.2013 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantılarının konuğu olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz. Şimdi ise kaya gazı çıktı ve enerji maliyetleri beşte bire kadar düştü. Maliyetlerin bu kadar düşmesi bütün üretim sistemini allak bullak edeceğe benziyor" dedi.

Almira Otel'de yapılan Çekirge Toplantılarında, ekonominin en önemli girdi kalemlerinden olan enerjide geleceğe yönelik tahminler masaya yatırıldı. BUSİAD Başkanı Oya Yöney, yaptığı açılış konuşmasında, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi. "17 Aralık'tan bu yana yaşanan güvensizlik ortamının bir an önce aydınlığa kavuşmasını diliyor ve istifa mekanizmasının çalıştırılmasını yerinde buluyoruz" diyen Yöney, siyasi gerginlik yüzünden piyasalarda oluşan olumsuz tabloya iş dünyasının katlanmak durumunda olduğuna dikkat çekti. Yöney, "Bu meselenin kısa zamanda çağdaş demokrasi anlayışıyla çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Enerji verimliliğinin, tüm dünyanın en öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğunu belirten Yöney, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri ile enerji piyasasındaki fiyat hareketleri ve enerji arzındaki artışların, verimliliği, gündemin en üst sıralarına taşıdığını anlattı. Enerji verimliliğinde sağlanacak iyileşmelerin, Türkiye ekonomisinde cari açığın düşürülmesinde önemli yer tutacağını belirten Yöney, 'ihtiyaçlardan taviz vererek daha az enerji kullanmak' demek olan 'enerji tasarrufu' yerine 'enerji verimliliğinin' hedeflenmesi gereğine işaret etti.

Yöney'den sonra kürsüye gelen ve Türkiye'nin enerji haritası üzerinde davetlilere ufuk turu yaptıran eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, rüzgar, güneş, su, jeotermal ve hatta kaya gazı kaynaklarının doğru ve hızlı biçimde kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Dünyada pek çok çatışmanın temelinde enerjinin yattığını anlatan Güler, enerji koridoru üzerinde yer alan Türkiye'nin, bu alandaki kaynaklarını ne yazık ki çok az kullandığını vurguladı. Türkiye'nin mevcut enerjisini çok verimsiz kullandığını kaydeden Güler, yenilenebilir enerji kaynaklarına işaret etti.

Türkiye'nin rüzgardan 44 bin, güneşten ise 64 bin megavatlık enerji elde edebileceğinin altını çizen Güler, "Rüzgar enerjisi üretiminde şu anda 2 bin 700 megavatı geçtik. Bir o kadar kurulma aşamasında olan var. Çok rahatlıkla 20 bin megavata ulaşabiliriz. Bu, yaklaşık 48 milyar dolarımızın yurt içinde kalması demektir. Dolayısıyla Bursalı iş adamlarına, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Bursa'nın mevcut kapasitesiyle enerji üretiminde ve özellikle enerji üreten makinelerin, tesislerin yapımında rol alması gerektiğini düşünüyorum. Rüzgar türbinlerinin, güneş panellerinin Bursa'da yapılmasını çok arzu ederim" dedi.

"İSTİKBAL YERİN ALTINDA"

Bakanlığı döneminde Jeotermal Kanunu'nu çıkardıklarını ve MTA'nın sahip olduğu jeotermal kuyu ve sahaların özel sektöre açıldığını söyleyen Güler, Bursa'nın bu alandan da yeteri kadar faydalanamadığını kaydetti. "Jeotermal, aynen rüzgar ve güneş gibi ihmal ettiğimiz enerji kaynakları arasında yer alıyor" diyen Güler, jeotermal enerji santrallerinin yapımı konusunda da Bursalı iş adamlarının öncü olabileceğini söyledi. Doğru yakıldığında kömürün de yüzde 100 çevreci bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Hilmi Güler, Türkiye'nin yer altı zenginliğini şu sözlerle ifade etti:

"Madenlerimiz de bizim çok önemli bir zenginliğimiz. Avrupa ortalama bin 200 metrede sondaj yaparken, biz 120 metrede maden arıyoruz. Daha derinlere indikçe kim bilir neler çıkacak. Mevcutlarla yetiniyoruz ancak yetinmemeliyiz. İstikbal yerin altında."

Türkiye'de HES'lere karşı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Güler şöyle devam etti:

"Sadece memleketim Ordu'da 42 tane hidroelektrik santral (HES) var. Kimse de şikayetçi değil. Fakat Rize'de halkın HES'lere tepkisi söz konusu. Şunu ifade etmem gerekir ki boşa akan sular HES'lerle kayda girmiş oldu, depolandı."

"YENİ DÖNEMİN ENERJİ KRALI KAYA GAZI OLACAK"

Son dönemin en çok konuşulan enerji kaynaklarından "kaya gazı" ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Hilmi Güler, "Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz. Doğal gaz bir süre daha krallığını sürdürecek. Şimdi ise kaya gazı çıktı ve enerji maliyetleri beşte bire kadar düştü. Maliyetlerin bu kadar düşmesi bütün üretim sistemini allak-bullak edeceğe benziyor. Kaya gazı ABD'de var ve ABD gazı ucuz ihraç etmeye başlayınca Rusya ve İran gibi ülkeler çok pahalı kalacak. Esas tehlike Çin. Çin'in kaya gazı rezervi var ancak teknolojisi yok. Eğer Çin, kaya gazı ile petrol ve doğal gaz üretebilirse dünya için büyük tehlike olur" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yeni Dönemin Enerji Kralı Kaya Gazı Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement