Yeni Eğitim Öğretim Yılı Kaynak Kitap Karmaşasıyla Başladı - Son Dakika
Güncel

Yeni Eğitim Öğretim Yılı Kaynak Kitap Karmaşasıyla Başladı

Yeni eğitim öğretim yılı anaokulları, ilkokul birinci sınıflar ile orta okul birinci sınıfların uyum eğitimiyle hafta başı başladı.

09.09.2014 11:29  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazartesiden itibaren ise normal eğitim öğretim dönemine ilçemizdeki 28 bine yakın öğrenci ve 1400 eğitim çalışanı merhaba diyecek.

Okulların açılacak olmasıyla birlikte kırtasiye sektöründe de gözle görülür bir hareketlilik yaşanmakta. Özellikle kaldırım üstlerinde kurulan seyyar kırtasiyelerle rekabet etmeye çalışan ilçedeki kırtasiyeler diğer taraftan önemli yatırımlar yaptıkları kaynak kitaplar konusunda okul müdürlerinin müdahil olmaları nedeniyle ayrı bir sıkıntı yaşamaktalar.

Kırtasiye sektöründe ilçede marka konumuna gelmiş olan Saray Kırtasiye Sahibi Ökkeş Çelik ve İncesu Kırtasiye Sahibi Mustafa Kemal İncesu dün gazetemizi ziyaret ederek konu hakkında detaylı ve çarpıcı iddiaların içinde yer aldığı açıklamalarda bulundular.

Çelik ve İncesu yaptıkları ortak açıklamada; "Biz yıllardır bu sektörde hemşerilerimize kaliteli ve sağlıklı bir hizmeti en uygun seçeneklerle sunmaya çalışıyoruz. Yıllardır ilçemizde kaynak kitap seçimleri öğretmenlerin tercihiyle yapılırdı. Kaynak kitapların yayıncıları ilçemize gönderdikleri tanıtım temsilcileri ile okullarda öğretmenlerimize kaynak kitapları hakkında bilgilendirmede bulunurlar, öğretmenlerimizde bu bilgilendirmenin ışığında kendi kaynak kitaplarını belirlerlerdi. Bizde kırtasiyeciler olarak bir ana kaynak kitabı kendimize belirler, diğer arkadaşlarımızın satışa sunduğu kaynak kitapları da onlardan temin ederek raflarımızda bulundururduk. Yani bir veli bir kırtasiyeye girdiğinde istediği kaynak kitabı bulabilirdi. Fakat bu yıl uygulamayı bazı okul müdürlerimiz değiştirerek tekel olan bir kaynak kitabı öğretmenlerine dayatmakta. Bu rekabet ortamını zedelediği gibi belli bir şahsa yönelik kamu yetkileri kullanılarak çıkar sağlamak anlamına gelmekte. Kimseyi zan atlında bırakmak istemesek de kulağımıza bu müdürler ile kırtasiye işletmecisi arasında bazı maddi konuların oluştuğunu bilgileri gelmekte. Bu yöndeki dedikoduların saygınlığı olan eğitimcilik mesleğine gölge düşüreceği endişesini taşımaktayız." dediler.

Okul müdürlerinin hükümete yakın bir kırtasiyenin kaynak kitaplarını öneriyor olmasının tam da müdür atamalarına isabet ediyor olmasını da manidar bulduklarını belirten İncesu ve Çelik; "Bu uygulamayı bazı okul müdürleri bazı yerlere şirin gözükmek amacıyla yapıyor olabilecekleri gibi bazı okul müdürlerinin ise örtülü ödenekte kaynak oluşturdukları gibi çirkin iddialar veliler arasında dolaşmakta. Bu kırtasiyede tekel olan kaynak kitapları öğretmenlerine dayatan okul müdürlerinin isim listesi elimizde mevcut. Yapılan bu usulsüzlüğe, yapılan bu haksızlığa ve oluşturulmaya çalışılan bu çıkar çemberine seyirci kalmaya hiç niyetimiz yok. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz." dediler.

İDARE BİZE, BİZ DE VİLEYE

İsminin açıklanmasını istemeyen çok sayıda öğretmen ile yaptığımız görüşmede de olayın tamamen bir haksızlık ve usulsüzlük olduğuna vurgu yapan eğitimciler, böyle bir uygulamayla tüm öğretmenlerin bazı okul müdürleri tarafından bir yere angaje edildiği ve öğretmenlerin maşa gibi kullanılarak birilerine haksız kazançlar ve çıkar sağlandığını belirtmekteler.

İdareye karşı duramayacaklarını ifade eden öğretmenler; "Bize okul müdürü hangi yayını ve hangi kırtasiyeyi işaret ederse biz de veliyi o yayına yönlendirmek zorunda kalacağız. Yayın piyasada bir tek kırtasiyenin tekelinde olduğu için dolaylı yoldan kırtasiyeyi de veliye dayatmış olacağız. Bu güne kadar biz hiçbir kırtasiyeciye çıkar sağlamak için böyle bir uygulama yapmadık. Bu güne kadar verdiğimiz kaynak yayının ilçede en az beş kırtasiyeden temin edilebilir olmasına özen gösterdik. Önümüzdeki süreçte idare bize, biz de veliye şu kaynak kitabı alacaksınız diyeceğiz. Kimin nereden nasıl bir çıkar sağladığını bilmediğimiz kirli bir oyunun aktörleri yapılıyor olmamız bizler açısından oldukça üzücü. Bizler eğitimci olarak kalmak istiyoruz, tüccarların arasında oyuncak olmak istemiyoruz." diyerek içinde bulundukları sıkıntıyı dile getiriyorlar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeni Eğitim Öğretim Yılı Kaynak Kitap Karmaşasıyla Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement