Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Diyanet Model İnsan Yetiştirmenin Önemini Anlattı - Son Dakika
Yerel

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Diyanet Model İnsan Yetiştirmenin Önemini Anlattı

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Diyanet Model İnsan Yetiştirmenin Önemini Anlattı

Aydın Müftülüğü 2014-2015 Eğitim öğretim sezonun başlaması dolayısıyla eğitimin önemi ve ‘Model İnsan olmak’ konulu hutbe okudu.

13.09.2014 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Müftülüğü 2014-2015 Eğitim öğretim sezonun başlaması dolayısıyla eğitimin önemi ve 'Model İnsan olmak' konulu hutbe okudu.

Yaratıkların en şereflisi olan insana yüce Allah'ın akıl ve irade verdiği ve bunun gereği olarak ona birtakım sorumluluklar yüklediği belirtilen hutbede "Bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için de peygamber ve kitaplar göndermek suretiyle ona rehberlik etmiştir. 'Hiçbir toplum yoktur ki aralarında uyarıcı bir peygamber gelip geçmiş olmasın' mealindeki ayet bu gerçeği ifade etmektedir" denildi.

Model insanların peygamberleri örnek aldığı ve kendilerinin de insanlara örnek olduğu belirtilen hutbede "Peygamberler, örnek ve önder insanlardır. Model insanlar peygamberleri örnek alırlar, kendileri de insanlara örnek olurlar. Bu hususu yüce Allah Kur'an'da şöyle ifade etmektedir: 'Andolsun, Allah'ın Resulünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.' Peygamber efendimiz (sav) ise 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' buyuruyor. Allah Resulü, kimsenin ayıbını yüzüne vurmaz, hoşlanmadığı ve yanlış gördüğü bir davranış olursa o davranışı yapanların kim olduğunu belirtmeden ve kimseyi kırmadan, yanlışları düzeltirdi; kimsenin sözünü kesmez, konuşması bitinceye kadar dinler, kimsenin gizli hallerini araştırmaz, kendini ilgilendirmeyen konularla meşgul olmazdı. Allah'a hürmetsizlik yapılmadıkça, kendisine karşı yapılan kötülükleri bağışlar, eline fırsat geçse de intikam almayı düşünmezdi. Zengin-fakir, efendi-köle, büyük-küçük ayrımı yapmadan insanları eşit tutardı" denildi.

Model insanın tarifinin detayları ile yapıldığı hutbede; " Model insanın tarif Model insan; imanı, ibadeti, ahlakı ve davranışlarıyla dürüst ve örnek insandır. Model insan her şeyden önce Allah'ın birliğine, Hz. Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna, peygamber (s.a.s)'in bildirdiklerinin hak olduğuna şeksiz ve şüphesiz iman eden, sonra imanın gereği olarak Allah ve Peygamberin emir ve yasaklarına harfiyen uyan, haram ve günahlardan sakınan kimsedir. Model insan; Allah'ı ve peygamberini seven, hayatına Kur'an ve sünnete göre yön verip bu sayede onların sevgisini kazanmaya çalışan insandır. Model insan; Allah katında kurtuluşa erenlerden olabilmek için ibadetlerini yerine getiren, faydasız ve boş şeylerden yüz çeviren, zekatını veren, namusunu koruyan, sözünde ve özünde doğru ve doğrulukta örnek olan insandır. Model insan; Kur'an'ın ilk emrinin "oku" olduğunu bildiği için ilme değer veren, bilenlerle bilmeyenlerin Allah katında eşit olmayacağının bilincinde olan, bilgisiyle insanlığa hizmet vermeye gayret eden insandır. Model insan; Allah'ın verdiği nimetlere şükreden, bir günah işlediğinde derhal tövbe eden, bile bile günah ve hatada ısrar etmeyen, insanlara iyiliği tavsiye edip onları kötülüklerden alıkoymaya çalışan insandır. Model insan; insan haklarına saygılı olan, bütün insanları Allah'ın kulu olarak gören, geçimli ve uyumlu, insanlara yol gösterici, birleştirici, tefrika ve ayrılıklara pirim vermeyen uyanık insandır. Model insan; alçak gönüllü, tüm insanlara merhametli, insanlar için hayırlı, her işinde Allah rızasını gözeten insandır. Model insan; haksız yere cana kıymayan, iftira etmeyen, her türlü günahtan kaçınmaya çalışan, din ve toplum için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan insandır. Model insan; Allah rızası için canını, malını feda etmeyi bilendir. Yüce Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz (sav) bu niteliklere sahip birer Mümin olmamızı istiyor. Hayatımızı bu isteğe uygun olarak sürdürmeye çalışmalıyız. Bilmeliyiz ki, dünya ve ahirette bizi ancak Kur'an ve sünnete göre yaşayışımız kurtaracaktır" ifadelerine yer verildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Diyanet Model İnsan Yetiştirmenin Önemini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement