Yeni Meclis Üyesi Şaşkınlık Yaşattı - Son Dakika
Güncel

Yeni Meclis Üyesi Şaşkınlık Yaşattı

Yeni Meclis Üyesi Şaşkınlık Yaşattı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde üyeliği düşen DBP'i üye yerine AK Parti üyenin getirilmesi tartışmalara neden oldu.

10.06.2015 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde hukuki gerekçeyle meclis üyeliği düşürülen DBP'nin Ceylanpınarlı üyesi Hasan Karaoğlan'ın yerine AK Parti'den Eyüp Şengül'ün getirilmesi mecliste sert tartışmalara neden oldu.

Kararı protesto eden DBP'li üyeler yaşananların hukuksuz olduğunu belirterek toplantı salonunda oturma eylemi yaptı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantılarının birinci birleşimini 7 Haziran seçimleri nedeniyle bir gün gecikmeli olarak başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğünde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonundaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

Toplantının başında oturum başkanı Ahmet Kaytan, Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Kılıç ve Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan siyasi tabloya ilişkin görüşlerini açıkladı.

Bütün konuşmalarda halkın iradesinin tecelli edildiği ve ortaya çıkan sonuca herkesin saygı göstermesi gerektiği vurgulandı. Yapılan konuşmalarından ardından oturum başkanı Kaytan, özel bir durum olduğunu söyleyerek Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin'in itirazlarına rağmen basın mensuplarını dışarı çıkardı.

İÇERDE TARTIŞMA YAŞANDI

Basına kapalı devam eden toplantının Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) hem Ceylanpınar Belediyesine hem de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine seçilen Hasan Karaoğlan'ın hukuki gerekçeyle üyeliğinin düşürülmesi ve Karaoğlan'ın yerine AK Partili Eyüp Şengül'ün meclis üyeliğine getirilmesinin sert tartışmalara neden olduğu açıklandı. Tartışmalar uzayınca AK Partili üyeler salondan çıkarken Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve diğer partilere mensup üyeler durumu protesto etmek için uzun süre toplantı salonunu terk etmedi.

CİN: BİZE BİLGİ VERİLMEDİ

Daha sonra basın mensuplarının içeriye alınmasının ardından toplantıda yaşanan durumu Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin açıkladı. Açıklamasında Cin, "Burada bulunmamızın bir nedeni var. Hem DBP grubu olarak hem MHP'li meclis üyeleri olarak hem Demokrat Parti hem de Saadet Partisinden arkadaşlarımızla bu hukuksuzluğu, bu uygulamayı protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. Pazar günü bir seçim yaşandı ve halk tercihini ortaya koydu. Bugün de büyükşehir belediye meclisinin toplantısı vardı. Toplantıya gelmeden önce hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Toplantıda önce gündeme geçildi, gündem tartışmaları yapıldı. Daha sonra basının değerli emekçileri dışarıya çıkartıldı. İtiraz ettik çıkarılmasın diye. 'Özel bir durum' denildi. Özel durumu bilmiyorduk. Ne olacağını bilmiyorduk. Özel durum sonradan ortaya çıktı. Ceylanpınar ilçesinde BDP'nin listesinde seçilen Hasan Karaoğlan adındaki meclis üyesi arkadaşımız hem Ceylanpınar Belediyesi meclis üyesiydi hem de büyükşehir belediye meclis üyesi olarak burada faaliyet ve çalışma yürütüyordu. Hukuki bir sorumluluğundan dolayı meclis üyeliği düşürüldü. Düşürüldükten sonra onun yerine BDP'den bir meclis üyesinin gelmesi gerekirken ki, genel uygulama bu. Ancak AKP listesinden Eyüp Şengül adında bir meclis üyesi bu toplantı salonuna getirildi ve herhangi bir belge de bize ibraz edilmemiş, görmemişiz, biz bilmiyoruz. Ben daha önce iki dönem belediye başkanlığı yaptım. Usul ve koşul şu: İstifa eden veya herhangi bir gerekçeyle üyeliği düşürülen bir meclis üyesinin yerine aynı parti listesinden seçilen bir meclis üyesi gelir ve çalışmalarını sürdürür. Çünkü seçime bireyler değil, siyasi partilerin listesinden insanlar seçilir. Ancak Hasan Karaoğlan BDP'nin listesinden seçilmiştir. Onun istifası veya üyeliğinin düşürülmesi halinde tekrar BDP'nin listesinden bir arkadaşın meclis faaliyetini sürdürmesi gerekiyordu. Halkın iradesi bu şekilde tecelli etmiştir" dedi.

'GEREKİRSE AİHM' GİDERİZ'

Halfeti'de buna benzer bir olayın yaşandığını, AK Partili bir belediye meclis üyesinin Avrupa'ya gitmesinden dolayı yerine yine bir AK Partili üyenin çalışmalara devam ettiğini belirten Cin, kendi partilerine yapılanın hukuksuz olduğunu söyledi. Herkesin demokrasinin usul ve kaidelerine göre hareket etmelerini istediklerini söyleyen Cin, durumu onaylayanların Ceylanpınar halkından özür dilemeleri gerektiğini söyledi. Cin, "Dolaylı olarak bir hırsızlık yaşanmıştır. Yani Eyüp Şengül değil, Mehmet Bolu'nun bu mecliste Ceylanpınar adına kararlar alması ve tartışmalar yürütmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Hukuki olarak her türlü yola başvuracaklarını vurgulayan Cin, "Buradaki hukuki süreç tamamlanırsa gerekirse Danıştay'a da bu yetmezse AİHM'e de gidebiliriz. Çünkü bu halk iradesine saygısızlıktır ve onu ipotek altına almadır. Atamayla bir başkasını yerine getirmedir" diye konuştu.

Demokrat Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cumali Bayram, Saadet Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu, MHP Şanlıurfa Büyükşehir Meclis Üyesi İbrahim Ekinci de DBP grubuna destek verdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Yeni Meclis Üyesi Şaşkınlık Yaşattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü
    23:09 Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü

    Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda 50 kiloda gümüş madalya kazanan milli boksör Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye coşkulu bir karşılama ile döndü. Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, ikincilikle yetinmeyerek daha büyük başarılar hedeflediğini belirtti. Ailesi, antrenörü ve Gençlik ve Spor İl Müdürü de Kılınç'ı tebrik ederek gelecek müsabakalarda başarılar diledi.

  • Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı
    23:09 Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı

    Xiaomi, Ekim 2023'te HyperOS'u duyurarak MIUI defterini kapattı. Şirket, önemli değişiklikleri beraberinde getiren bu arayüz yazılımını dağıtma çalışmalarını başlattı. Xiaomi mi 11 serisi de Android 14 tabanlı HyperOS güncellemesi aldı. Güncelleme ile birlikte yeni saat stilleri, yazı tipleri, duvar kağıtları ve widget'lar gibi özelleştirme seçenekleri sunuluyor. Ayrıca, eski modeller için de HyperOS güncellemesi yayınlanacak.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı
    23:03 FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı

    FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranan ve KHK ile rütbeleri ve unvanları geri alınan emniyet müdürü, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yakalandı. 1. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Ş., noterde işlem yaparken gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı
    23:02 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı

    İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki gerilimin kimsenin çıkarına olmadığını vurgulayarak itidal çağrısında bulundu. Sunak ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik yardımların artırılmasını istedi.

  • Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı
    23:02 Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle gemide ve iskelede maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Olay, cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

  • İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi
    23:00 İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi

    İzmir'de öz kardeşini öldüren cinayet zanlısı, Sırbistan'a kaçtıktan sonra İnterpol'ün devreye girmesiyle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nda yakalandı. Sırbistan'a giden İzmir polisi tarafından havayolu ile Türkiye'ye getirilen zanlı, İzmir'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Zanlı, sorgusunda suçunu kabul ederek kardeşiyle aralarındaki husumetten dolayı cinayeti işlediğini söyledi.

  • Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi
    22:57 Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi

    Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile yol kapatma tartışması sebebiyle tartışan şüpheliler, belediye başkanına saldırmaya kalkıştı. Şüpheliler, çevredekilerin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Demirtaş ve yakınları olaydan yara almadı. Polis ekipleri şüphelilerin ifadelerini almak üzere polis merkezine götürdü.


Advertisement