Yeni Türkiye'nin Şehircilik Vizyonu Toplantısı" - Son Dakika
Güncel

Yeni Türkiye'nin Şehircilik Vizyonu Toplantısı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, hedeflerinin, insan dostu, ekonomisi, kültürü, tarihi, tarımı ve turizmiyle ülkeye entegre olan, güzel ve büyük şehirler inşa etmek olduğunu belirterek, "2023 yılındaki amacımız da şehirlerimizin insan, çevre dostu, katılımcı, müreffeh, estetik, katılımcı ve inanç merkezli marka şehirler haline getirmektir" dedi.

28.02.2015 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, hedeflerinin, insan dostu, ekonomisi, kültürü, tarihi, tarımı ve turizmiyle ülkeye entegre olan, güzel ve büyük şehirler inşa etmek olduğunu belirterek, "2023 yılındaki amacımız da şehirlerimizin insan, çevre dostu, katılımcı, müreffeh, estetik, katılımcı ve inanç merkezli marka şehirler haline getirmektir" dedi.

Esenler Belediyesi tarafından Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye'nin Şehircilik Vizyonu" toplantısında konuşan Güllüce, belediyenin yaptığı çalışmaları takdir ettiğini söyledi.

Programın 28 Şubat tarihine geldiğine dikkati çeken Güllüce, 28 Şubat'la ilgili çok konuşacak dramatik olayların olduğunu söyledi. Bakan Güllüce, genç kuşağa kendi kuşağın bu dönemle ilgili anlatacakları ve ağlamadan bitiremeyeceğinden endişe ettiği anıları olduğunu belirtti.

Bakan Güllüce 28 Şubat'ta yaşadığı anıyı da şöyle anlattı:

"Saatlerce başımın döndüğü ve oturup ağladığım bir olaydır. Mavi Marmara'da bir toplantı var. Rahmetli Necmettin Erbakan Hocamızın düzenlediği bir toplantı. Oraya doğru gidiyoruz. Ben o zaman Tuzla'dayım. 'Radyoyu aç evladım' dedim. Şoför açtı. Haberde, Bursa'da başörtüsünden dolayı sınıfa alınmayan imam hatipli öğrencilere polis müdahale edince, polisten kaçan kız çocuğunun kamyonun altında kaldığı ve bacağının koptuğu anlatılıyordu. Durdurdum arabayı ve indim. Ne kadar saat ağladım bilemiyorum. Çok aciz kalmıştım ve moralsizleşmiştim. Dünyada kendi milletinin aracılığıyla ve zulme uğrayan bir milletin çocukları olmuştu. Tarih de çok büyük bir şaka yaptı. Erbakan 27 Şubat'ta öldü ve 28  Şubatçılara iyi bir mesaj verdi. Allah makamını cennet etsin."

Bakan Güllüce, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'dan vatandaşların 28 Şubat'la ilgili anılarını kitaplaştırılması isteğinde bulunduğunu ifade ederek, "Bu millet teker teker 28 Şubat'ta neler çekti? Anılarını yazsınlar. Bu anılar, kitaba dönüştürüp kalıcı hale gelsin. Türkiye'deki insanlar ve insanlık bin sene sonra da bunu anlasın. Söz uçar yazı kalır. Esenler bu işin merkezi olsun. Herkes 28 Şubat'ta gördüğü, duyduğu ve bildiği bütün anıları yazıya döksün. Bir tanesi benimki ve anlattım" diye konuştu.

"Göçün önünde hiçbir güç duramaz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, güzel şehirler kurmak için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ülkede şehirleşmenin hızlı başladığını vurgulayan Güllüce, şehirlere göçün olduğunu ve göçün karşısında da durabilmenin mümkün olmadığını kaydettti.

Güllüce sözlerini şöyle sürdürdü:

"Göç öyle bir güç ki, önünde durulması mümkün olmayan bir güç. Göçün önünde durulabilinseydi; biz İstanbul'da Rumeli ve Balkanlar'da olmazdık. Göçün önünde hiçbir güç duramaz. Göçle Anadolu ve Balkanlar'da olabildik. Dolayısıyla Anadolu'dan gelen insansalar da büyükşehirlere yerleşmeye başladılar. Zor şartlarda gelip yerleşebildikleri için, bugün karşılaştığımız tablolar var. Kolonları, hiçbir mühendislik hizmeti olmayan, zeminin ne olduğu, kumun kalitesi, çimentosu belli olmayan binaların olduğu şehirler oluşturuldu. Geçmişi yargılamak için söylemiyorum. Bugünkü halimizi tespit etmeye çalışıyorum. Böyle bir tablo var. O zaman bizim hızla yeni şehirler yeni güzellikler oluşturmamız lazım."

Yeni şehirlerin kurulmasına hız kazandırılması gerektiğine işaret eden Bakan Güllüce, 1999 depreminin yarattığı tahribatı hatırlattı. Depremde yıkılan binalardan örnekler veren Güllüce, hükümet olarak çirkin ve teknik olmayan yapılaşmanın hızla değişmesinin ivedilikle olması için çabaladıklarını vurguladı. Ülkedeki yeni yapılanmanın da insan esaslı, sosyo ve kültürel alt yapısına uygun yeni yapılanma olması gerektiğini aktardı.

Bakan Güllüce, "Hedefimiz, insan dostu, ekonomisi, kültürü, tarihi, tarımı ve turizmiyle ülkeye entegre olmuş, güzel ve büyük şehirler inşa etmektir. 2023 yılındaki amacımız da şehirlerimizin insan, çevre dostu, katılımcı, müreffeh, estetik, katılımcı ve inanç merkezli marka şehirler haline getirmektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Türkiye'nin Şehircilik Vizyonu Toplantısı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement