Yeni Ülkelere Bakan Cci 1 Milyar $ Yatırım Yapacak - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Ülkelere Bakan Cci 1 Milyar $ Yatırım Yapacak

Yeni Ülkelere Bakan Cci 1 Milyar $ Yatırım Yapacak

Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, yeni ülke peşinde.

31.03.2015 09:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, yeni ülke peşinde. Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan şirketin 2014 sonuçlarını ve gelecek dönemdeki hedef ve projelerini paylaştığı toplantıda sorular üzerine, "10 ülke ve Türkiye'de mega proje diyebileceğimiz 9 fabrikamızla hızlı büyüyoruz. Potansiyelimiz daha çok ülkeyi kaldırır. En az 4-5 ülkeyi daha yönetebiliriz. Altyapımız 2 milyar kasaya kadar çıkabilmemize imkan veriyor" dedi. Şirketin 1.1 milyar kasa üretim kapasitesi var. Geçtiğimiz 10 yılda 10 ülkede yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptıklarına işaret eden Özilhan, "2015-2017 yılları arasında faaliyet coğrafyamızda beklenmeyen olumsuz bir gelişme, bir savaş hali olmaması halinde 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefl iyoruz" dedi.

Pakistan'da 3 fabrika kuracak

Coca-Cola İçecek'in geçmiş performansını değerlendiren CEO Burak Başarır ise şirketin son 10 yılda hacmini 4, cirosunu da 6 katına çıkardığını yıllık bileşik büyüme oranının hacimde yüzde 15, Coca Cola İçecek, önümüzdeki 3 yılda 1 milyar dolarlık yeni yatırım hedefliyor. 10 ülkede faaliyet gösteren şirketin bugün 1.1 milyar kasa kapasitesi var. Tuncay Özilhan, "Potansiyelimiz daha çok ülkeyi kaldırır. 2 milyar kasa üretecek altyapımız var" dedi. ciroda yüzde 19 olduğunu belirtti. Şirketin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik 100 Endeksi'nde yer alan ilk ve tek Türk şirketi olduğuna değinen Başarır, şirketin bu yıl Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan'da açılacak 3 fabrikasıyla kapasitesini yüzde 12 artıracağını da belirtti. Şirket önümüzdeki 3 yılda Pakistan'da 3 fabrika kurmayı planlıyor. Suriye'deki fabrika yatırımı planlarını bölgedeki sıkıntılarla rafa kaldırdıklarını belirten Özilhan, Irak'ta 4 fabrikaları olduğunu, kuzeyde IŞİD kaynaklı iş kayıplarının yüzde 1'i geçmeyeceğini ifade etti. Özilhan bir soru üzerine, "Bu bölgenin çabuk toparlanacağını öngörmüyorum. İnsanlar güvenlik baskısı ile evlerine kapanmış, dışarı çıkamıyor" dedi. Şirket 2015'te Türkiye'de "tek haneli düşük" yurtdışında ise "çift haneli" hacimsel büyüme öngörüyor. CEO Başarır, büyümenin toplamda yüzde 7-9 seviyesinde olacağını belirterek, "Beklentiyi düşük tutup hissedarlarımızı pozitif şaşırtmak istiyoruz" ifadesini kullandı. Şirketin ekonomik kalkınmaya etkilerine dikkat çeken Başarır şu bilgileri verdi: "300 bin satış noktasıyla Türkiye'nin her köşesine ulaşıyoruz. Bakkalar bizim için çok önemli. Bu başarıyı 30 bin kişilik bir aile olarak elde ettik. Bugün her bir Coca-Cola çalışanı farklı sektörlerde 10 kişilik istihdam yaratılmasına katkı sağlıyor. Ürettiğimiz her 1 TL'lik Coca-Cola, Türkiye'de 6,8 TL'lik bir ekonomik değer yaratıyor. Operasyonlarımız tarımda 145 bin çiftçiye katkı sağlıyoruz. Son 10 yılda doğrudan ve dolaylı vergilerle devlet bütçesine katkımız 2,7 milyar TL."

En sık içen % 19, ayda 3 kez tüketiyor

• Coca-Cola İçecek için Türkiye henüz büyümesini tamamlamamış bir pazar. Bunu Türkiye'de ürünü sık tüketenlerin oranının yüzde 19 olması ortaya koyuyor. Sık tüketimden kasıt ayda 2-3 kez olarak açıklandı.

• Türkiye'de ürünü tüketenlerin yüzde 65'i arada sırada içiyor. Bu, yılda 4-5 kez içilmesine denk geliyor. Tüketim düğün, bayram, iftar daveti gibi okasyonlarda gerçekleşiyor. Seçim dönemlerinde de tüketim artıyor.

• Türkiye'de kişi başına düşen gazlı içecek tüketimi yıllık 41 litre. Coca Cola'nın pazar payı yüzde 65 olarak açıklandı.

• Kahvaltıda bile Coca- Cola içen Meksikalıların tüketimi Türkiye'den yaklaşık 6 kat fazla.

Özilhan: Ekonomi yönetiminde bir dağınıklık görüyoruz

Tuncay Özilhan ekonomiyi şöyle değerlendirdi: "Türkiye'nin cari açık ve tasarruf sorunu bir türlü çözülemedi. Cari açığı düşürecek yatırımları çekecek teşvikler, bu dönem çok konuşacağımız bir konu olacak. Seçim sonrası istikrar bekliyoruz ancak kurdaki bu oynaklık da devam edecek gibi görünüyor. Ekonominin siyasetin önüne çıkması ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Ekonomi yönetiminde bir dağınıklık görüyorum. Herkes seçime konsantre, ekonomi başsız kalmış durumda. Ali Babacan yokluğundaki yeni yapının nasıl şekilleneceğini görmemiz lazım."

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Yeni Ülkelere Bakan Cci 1 Milyar $ Yatırım Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement