Çanakkale'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda'dan Duyulsun - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda'dan Duyulsun

Avustralyalı sanatçı Allan Giddy tarafından Welligton, Sdyney ve Çanakkaleye sonik kuyular kuruldu. İçindeki sistem sayesinde üç şehirle sesli iletişim sağlanabilen kuyular 23 Nisan'da açılacak.

22.04.2016 11:42  Güncelleme: 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralyalı sanatçı Allan Giddy'in "Sonik Kuyular" projesi kapsamında, Yeni Zellanda'nın Wellington, Avustralya'nın Sydney/Auburn kentleri ve Çanakkale'ye kurulan su kuyusu formundaki sistem ile üç kent arasında sesli iletişim kurulacak.


İskele Meydanı'na kurulan ve içerisine yerleştirilen internet erişimi sayesinde birbirlerini binlerce kilometre uzaklıktaki kentlerde yaşayanların 3 ay süreyle seslerini birbirlerine eş zamanlı duyurabileceği sistem, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda açılacak.

Proje sahibi Allan Giddy yaptığı açılamada, "Sonik Kuyular" adı verilen sistemin açılışının 23 Nisan'da gerçekleşeceğini, bu tarihte üç kentteki kuyuların başında olanların birbirleriyle konuşabileceğini söyledi.

Çanakkale'deki kuyunun başında konuşan bir kişinin sesinin ayın anda Avustralya ve Yeni Zellanda'da duyulacağını ifade eden Gidyy, projeyi 101 yıl önce birbirleriyle savaşan Türk, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin arasında daha sonra oluşan dostluğu daha ileriye taşımak için hayata geçirdiklerini kaydetti.

Çanakkale'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda'dan Duyulsun

ÜÇ KENTTE ÜÇ KUYU

Giddy, Çanakkale Savaşı'nda Gelibolu Yarımadası'nda ağırlıklı olarak karşı karşıya gelen üç ülke askerleri arasında oluşan karşılıklı güven ve sonrasında gelişen sağlam ilişkilerin bu projeyle daha da güçleneceğini ifade ederek, ilk kuyuyu Welington, ikincisini Sydney/Auburn sonuncusunu da Çanakkale'de hayata geçirdiklerini belirtti.

"Proje için neden su kuyusu konseptini düşündünüz?" sorusunu Giddy, "Eskiden savaşlarda askerler kuyuları zehirlerdi. Ama şu anki durum tam zıttı. Şu an kuyular insanlar için buluşma yeri. Bu yüzden su kuyusunu seçtik." diye yanıtladı.

"ATATÜRK'ÜN GÜZEL SÖZLERİ SAYESİNDE BUGÜN OLDUĞUMUZ YERDEYİZ"

Giddy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Çanakkale Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Anzak askerlerine yönelik, "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." sözlerini hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Atatürk'ün sözleri olmasaydı şu anki durum çok farklı olurdu. Atatürk bu güzel sözleri söylememiş olsaydı eğer şu an üç ülke de kendi içlerinde kötü hisler barındırıyor olurdu. Atatürk'ün bu güzel sözleri sayesinde bugün olduğumuz yerdeyiz ve bu güzel sözler aslında çok güçlüydü ki bugünkü dostluğu sağladı. Atatürk'ün sözleri çok önemli."

Çanakkale'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda'dan Duyulsun

"İNSANLIĞIN GÜZEL BİR SİMGESİ"

Büyük babasının da Çanakkale'de savaştığını anlatan Giddy, "Büyük babam vefatından önce Çanakkale Savaşı sonrası kendisine verilen madalyonu bana hediye etti. Savaşla ilgili pek konuşmazdı ama Türk askerleriyle yeri gelmiş sigaralarını bile paylaşmışlar. Bu durum aslında kesinlikle insanlığın güzel bir simgesi. Her yerde bulunmayan insani şeylerden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Çanakkale'deki projeyi hayata geçirirken herkesin kendilerine çok yardımcı olduğunu vurgulayan Giddy, kuyuyu yapan ustanın Çanakkale'yi simgelemesi için kuyuya siyah taşlar koyduğunu sözlerine ekledi.

Proje müdürü Helen Stursgess de Wellingon ve Auburn belediyelerinden proje için destek gördüklerini ancak Çanakkale Belediyesinin desteğinin düşündüklerinden de fazla olduğunu söyledi.

Projeyi önce Gelibolu'da yapmayı planladıklarını ancak araştırmaları sonucu Çanakkale kent merkezinde karar kıldıklarını ifade eden Stursgess, 1915 yılında birbiriyle savaşan ülkeler arasında bugün böylesine büyük bir dostluğun oluşmasının şaşırtıcı ve sevindirici olduğunu dile getirdi.

YENİ ZELANDA İLE İLETİŞİM KURULDU

Sistemi deneyen Yeni Zelanda'daki kuyunun başında bulunan Georgia isimli bir kişi, Türk ve Avustralya halklarıyla sesli iletişim içinde bulunmanın heyecanını yaşadığını ifade etti.

Çanakkale'yi hiç görmediğini belirten Georgia, "Hiç gelmedim çok güzel bir yer gibi görünüyor. Kesinlikle gelmek isterim" diye konuştu.

Projenin açılışı 23 Nisan'da törenle yapılacak ve ilk olarak saat 08.30'da üç ülke arasında sesli iletişim sağlanacak. Proje sayesinde Wellington, Auburn ve Çanakkale'de kuyunun başına gelenler 3 ay süreyle birbirleriyle konuşabilecek.

Çanakkale\'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda\'dan Duyulsun
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale'den Kuyuya Seslen Yeni Zelanda'dan Duyulsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement