Yeniden Yargılanan İlhan Çomak Davasında Savunma Krizi... - Son Dakika
Güncel

Yeniden Yargılanan İlhan Çomak Davasında Savunma Krizi...

TERÖR örgütü PKK adına eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası bulunan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davasında karar aşamasına gelindi.

28.09.2016 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TERÖR  örgütü PKK adına eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası bulunan ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı sonrasında yeniden yargılanan İlhan Çomak'ın davasında karar aşamasına gelindi.

22 yıldır tutuklu bulunan Çomak'ın davasında, sanık avukatları müvekkilleri duruşmaya katılmayınca onun yerine esas hakkında savunma yapmadı. Mahkeme avukatlardan son sözlerini sorunca avukatlar, müvekkillerine savunma hakkı verilmediği gerekçesiyle duruşma salonunu terk etti. Heyet, sanık Çomak'a barodan avukat tayin edilmesine karar vererek duruşmayı 5 Ekim'e bıraktı.

DAVAYA KATILMAK İSTEMEDİ

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan İlhan Çomak, duruşmaya katılmadı. Duruşmayı Çomak'ın ailesi ve avukatlarının yanı sıra HDP Milletvekili Pervin Buldan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sanatçı Ferhat Tunç da izledi. İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çomak'ın duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmayı reddettiği tutanağa geçirildi. Ayrıca sanık Çomak'ın celse arasında dilekçeyle başvurarak celp edilmesi talebinin iptalini ve duruşmadan vareste tutulmasını, son söz olarak söylemek istediği bir şey olmadığını belirttiği kaydedildi. Duruşma savcısı Sait Kunt, eski hükmün verilmesi yönündeki mütalaasını tekrar ettiğini belirtti.

"GELMEMESİ BEKLEMEDİĞİMİZ BİR GELİŞME"

Sanık avukatı Fırat Aydınkaya, "Müvekkilim SEGBİS yoluyla savunma yapacağını belirtmişti. Gelmek istememesi bizim de beklemediğimiz bir gelişmedir. SEGBİS yoluyla hazır edilmesi için yeniden süre talep ediyoruz" dedi. Avukat Several Ballıkaya Çelik de "Müvekkilim bu duruşmaya gelmek istemedi, çünkü İzmir'den getirilmek işkenceye dönüştü. Yemek ve su verilmeyerek bir hafta hücrede tutularak işkence yapıldığını öğrendik" dedi. Avukat Hüseyin Boğatekin ise müvekkilleriyle görüşme yapmadan esasa ilişkin savunma yapmayacaklarını ve süre verilmesini talep etti.

DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİLER

Mahkeme Heyeti, daha önce savunmaya süre tanındığı gerekçesiyle süre verilmesini reddetti. Bunun üzerine sanık avukatları adil yargılama yapılmadığını belirterek müvekkillerine savunma hakkı vermeden davanın bitirilmesi halinde kendilerinin de savunma yapmayacağını ifade ettiler. Son sözleri sorulan avukatlardan Fırat Aydınkaya, "Savunma hakkına riayet edilmediği için son söz hakkını kullanmıyoruz. Mahkemeyi protesto ediyoruz. Duruşma salonundan çıkıyoruz" dedi. Bunun üzerine sanık avukatları salondan çıktılar. Bu arada dinleyiciler arasından bir grup, "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

BARODAN AVUKAT İSTENECEK

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının duruşma salonunu terk etmeleri ve sanığa avukatlık görevini yapacak dosyada başka vekil bulunmadığı gerekçesiyle baroya yazı yazılarak İlhan Çomak'a avukat görevlendirilmesine karar verdi. Çomak'ın SEGBİS yoluyla duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasına hükmeden heyet, duruşmayı 5 Ekim'e erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşındayken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakmak" ve "Bölücülük" suçlamalarından tutuklanan Çomak, dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce 31 Ekim 2000 tarihinde "Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de adil yargılanma hakkı ihlal edildiği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006'da İlhan Çomak'ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye'yi tazminata mahkum etti. 2013'te yeniden yargılanmasına başlandı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından davaya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bakmakla görevlendirildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeniden Yargılanan İlhan Çomak Davasında Savunma Krizi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement