Yer Fıstığı Ekim Sezonu Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Yer Fıstığı Ekim Sezonu Başladı

Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, birinci ürün yer fıstığı ekimine başlandı.

01.04.2016 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, birinci ürün yer fıstığı ekimine başlandı.

Yer fıstığı üreticisi Aydın Tekin, AA muhabirine, birinci ürün yer fıstığının nisan ayının 15'i ile mayısın 20'si arasında ekiminin yapıldığını, ortalama 150 gün yetişme döneminin ardından eylül ayı içinde hasat edildiğini söyledi.

Yer fıstığının sıcak iklim ve kumlu toprağı sevdiğini belirten Tekin, yer fıstığı üreticilerinin dönümden ortalama 350 ile 400 kilogram arası verim aldığını kaydetti.

Üretimin bütün aşamalarının makinelerle yapıldığını anlatan Tekin, "Yer fıstığı son yıllarda çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Üretim süresinin kısa olması ve diğer tarım ürünlerine kıyasla getirisinin yüksek olması nedeniyle yer fıstığı tarımı gittikçe yaygınlaşıyor." dedi.

Yer fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği (YERSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar da yer fıstığının sanayi ürünü haline geldiğini ve yöre ekonomisi için önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'de yer fıstığı işleme ve pazarlamasının da yüzde 90'ının Osmaniye'de yapıldığına dikkati çeken Başpınar, "İlimiz için sembol ürün halini alan yer fıstığı sektöründe yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Çiftçilerimize, tüccarlarımıza, kuruyemişçilerimize yeni sezonun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hasadımıza da 8'inci ayın ortalarında başlayacağız, verimli bir sezon olur inşallah." diye konuştu.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise geçen yıl il genelinde birinci ve ikinci ürün olmak üzere toplam 115 bin 500 dekar alana ekim yapıldığını, 42 bin 500 ton ürün elde edildiğini belirterek, bu yıl ekim alanlarında artış beklendiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yer Fıstığı Ekim Sezonu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement