Yer Fıstığı Hasat Şenliği - Son Dakika
Ekonomi

Yer Fıstığı Hasat Şenliği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, tarım potansiyeli yüksek illerde üreticilerle bir araya gelerek ülkenin bitkisel üretim planlamasını ve destekleme modelini hayata geçireceklerini söyledi.

25.08.2016 23:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, tarım potansiyeli yüksek illerde üreticilerle bir araya gelerek ülkenin bitkisel üretim planlamasını ve destekleme modelini hayata geçireceklerini söyledi.

Akdamar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Karataş ilçesi Tabaklar mevkisinde Sabahattin Buzcu'ya ait tarlada düzenlenen yer fıstığı hasat şenliğinde, tarımın sadece ülke için değil dünya için vazgeçilmez bir sektör olduğunu belirtti.

Bakan Faruk Çelik'in talimatıyla üretimin planlanması amacıyla 941 ilçede başlatılan havza bazlı destekleme modelini hayata geçirmek üzere ilk toplantılarını Adana ve Osmaniye'de yaptıklarını, üreticiler ve tarım kesimleriyle bir araya geldiklerini anlatan Akdamar, modeli oluştururken su ve ekim nöbeti üzerinde çok hassas çalıştıklarını kaydetti.

Yer fıstığının yağlı tohumlarda prim desteği kapsamına alınması yönünde talepler olduğunu dile getiren Akdamar, " Aydın, İzmir, Mardin, Şanlıurfa, Edirne, Tekirdağ'da bu toplantılara devam edeceğiz. Tarım potansiyeli yüksek illerde üreticilerle bir araya gelip ülkemizin bitkisel üretimle ilgili üretim planlamasını ve destekleme modelini hayata geçirmiş olacağız." diye konuştu.

Türkiye üretiminin yüzde 60'ı Adana'da

Vali Mahmut Demirtaş da Türkiye'de yer fıstığının yüzde 60'ının Adana'da üretildiğine işaret ederek, "İnşallah bundan sonra Çukurova Kalkınma Ajansında (ÇKA) yapmış olduğumuz projelerde yer fıstığını di·kkate alacağız. Üreti·m ve kalitenin artırılması için ciddi katkılarımız olacak. Yıllık 100 bin ton civarında bir üretimin ekonomiye çok ciddi bir katkı olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı da Adana'nın yer fıstığı üretiminde birinci olmasına rağmen bu konuda yeterince tanıtılmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin de yer fıstığının dünya bitkisel yağ üretiminde ilk 3 arasında yer aldığını dile getirdi.

Tekin, bu yıl Adana'da tahmini 240 bin dekar alanda 98 bin ton rekolte beklediklerini bildirdi.

Yer fıstıklı Adana kebabı

Konuşmaların ardından katılımcılar, en kaliteli fıstık üretimi yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Katılımcılara çerezlik yer fıstığı çeşitleri ile yer fıstıklı pilav, baklava, lokum, cezerye ikram edildi.

Etkinlikte, yer fıstıklı Adana kebabı da dikkati çekti.

Restoran işletmecisi Mehmet Nuri Tekin, AA muhabirine, Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak'ın teklifiyle böyle bir kebap yapma fikri oluştuğunu söyledi.

Tekin, "Biz tabi bunun demosunu önce hazırladıktan sonra, o lezzeti verdiğini onayladıktan sonra bu sunumu yapmaya karar verdik." dedi.

Yer Fıstığı Hasat Şenliği
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yer Fıstığı Hasat Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement