Yerel Belediyecilik AB Parlamentosunda Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Yerel Belediyecilik AB Parlamentosunda Bir Araya Geldi

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyeleri, 12. Avrupa Birliği Bölgeler ve Şehirler Haftası etkinlikleri kapsamında bir araya geldi.

07.10.2014 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "AB ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu buradan belirtiyoruz" dedi.

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyeleri, 12. Avrupa Birliği Bölgeler ve Şehirler Haftası etkinliklerine katılmak için bulundukları Brüksel'de Avrupa Parlamenteri İsmail Ertuğ'un ev sahipliğinde Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella ile basına kapalı olarak görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında SODEM Yönetim Kurulu Başkanı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer görüşmeyi "SODEM genç ama büyüyen, yayılan ve güçlenen bir örgüt. AB ile ilişkilerde sivil toplum örgütlerinin önemini çok iyi biliyoruz. Sosyal demokrasi, sosyalizm Türkiye'de de Dünya'da da kardeş, yoldaş yaklaşımlardır. Hem çalışma gruplarını aktif hale getirmeye karar verdik hem de bu birlikteliği güçlendirmeye karar verdik. Çünkü Avrupa Birliği'nin savunduğu değerlere inanan ve sahip çıkan sosyal demokrasi düşüncesidir" sözleri ile değerlendirdi" dedi.

Görüşmede SODEM Delegasyonu katılımcıları arasında, SODEM Başkanı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve yönetim kurulu üyeleri Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve SODEM Onursal Başkanı Av. Selami Öztürk ile CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yer aldı.

Toplantı sonrası İHA mikrofonlarına konuşan SODEM ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer "Genel olarak aradaki boşluğu kapatıyoruz diyebilirim. Müzakere sürecini sürdürdüğümüz Avrupa Birliği tarafına, Gezi'ye kadar biz bir türlü kendimizi anlatma fırsatı bulamamıştık. Fakat Gezi ile beraber AB Türkiye'yi daha iyi tanıma, AKP hükümetini daha iyi değerlendirme fırsatı buldu. Biz de Avrupa Birliğini gerçekten AB değerlerine sahip çıkan, içtenlikle bu değerleri savunan, kendi mevcudiyetini bu değerlerde bulan sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile tanıştırmaya çalışıyoruz. SODEM 7- 8 milyon insanı temsil eden bir dernek ancak derneğin temsil kabiliyetinin önümüzdeki günlerde daha da güçleneceğini ve bu sayede AB-Türkiye ilişkileri içinde daha çok rol oynayacağını düşünüyorum" ifadesinde bulundu.

Soyer, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella ile olan görüşmelerini ise "Ortak değerleri savunduğumuzu kendisine hatırlattık. Avrupa Birliği tarafları ne yazık ki ne kadar ortak paydamızın olduğunun farkında değiller. Oysa sosyal demoktasi hareketi, felsefesi insanlığın refahının artmasında, özgürlüklerin, insan haklarının gelişmesinde çok önemli rol oynamıştır. Sosyal demokratlar, sosyalistler, solcular birbirleriyle yakın ilişki içinde olmak ve birbirlerine kol kanat germek zorundadırlar. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak anlatmaya çalıştık. Tahmin ediyorum onlar da bizi artık daha iyi anlıyorlar" sözleri ile ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise etkinliklerin Türkiye'ye olumlu getirilerinin olduğu söyleyerek, "Türkiye'nin hem tanınması açısından hem de Türkiye'deki sosyal demokrat belediyelerin yaptığı işlerin Avrupa'da tanınması açısından önemli bir toplantı. Yerel yönetimlerin yapmış olduğu uygulamaları burada tanıtmaya çalışıyoruz. Hem katkı veriyoruz hem katkı alıyoruz. AB ile Türkiye'nin ilişkileri maalesef son dönemde durma noktasına gelmişti biz bunu hem yerel yönetimler olarak aktifleştirmesini gelişmesini istiyoruz. Çünkü yerel yönetimleri AB ilişkilerinde yapacağı çok şey var bunu anlatacağız. AB ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz. Bu konuda elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu buradan belirtiyoruz" açıklamalarını yaptı. AB Parlamenteri İsmail Ertuğ ise görüşme sonrası İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Görüşme kapalı bir görüşmeydi.

Sosyal demokratlar arasında, aile arasında hem tanışma hem görüşme toplantısıydı. Daha fazla tanışma üzerine yapılan bir toplantıydı. Önümüzdeki yıllarda iş birliği sıklaştırılacak diyebilir. Bunu da somut örneklerle zaman içerisinde göstereceğiz. SODEM belediyeleri temsil ettiği için biz Avrupa'da şuna inanırız. Genelde AB belediyelerden oluşur ve yerelden anlatabildiğiniz her bir konu AB desteğini yükseltir. Anlatamadıysanız AB'ye desteğini azaltır. Dolaysıyla yerel belediyeler çok önemlidir. Çünkü insanların yaşadığı ve ilk noktası olarak yerel belediyelerdir. Dolayısıyla Parlamento başkanı buna zaman ayırıp belediyelerle görüşmesi özellikle sosyal demokrat belediyelerle görüşmesi tabi farklı bir perspektifle Türkiye'nin fotoğrafı almak gibi bir niyeti olabilir diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği daha sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, S&D Grubu Başkanı Gianni Pittella, Ulaştırma ve Uzay’dan Sorumlu olacak Avrupa Komiseri Maros Sefkovic, Avrupa Milletvekilleri, Türkiye Dostları Grubu’nun eş başkanı Artis Pabriks gibi AB’li yetkililer ile bir araya gelecek.

BURAK ORTAHAMAMCILAR

Yerel Belediyecilik AB Parlamentosunda Bir Araya Geldi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yerel Belediyecilik AB Parlamentosunda Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement