Yerel seçim sonuçlarına itiraz (2) - - Son Dakika
Politika

Yerel seçim sonuçlarına itiraz (2) -

Yerel seçim sonuçlarına itiraz (2) -

Yalova Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin İl Seçim Kuruluna yaptığı itiraz başvurusu reddedilen AK Parti, sandıklardan 120'sinde daha oyların yeniden sayılması ve seçimin yenilenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) müracaat edecek.

05.04.2014 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin İl Seçim Kuruluna yaptığı itiraz başvurusu reddedilen AK Parti, sandıklardan 120'sinde daha oyların yeniden sayılması ve seçimin yenilenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) müracaat edecek.

AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, partisinin Merkez İlçe Teşkilatı Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, Yalova'da seçimlere hile karıştırıldığını savundu.

Yasal hak arama süreci devam ettiğinden henüz Yalova Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarının netleşmediğini öne süren Pehlivan, şöyle devam etti:

"Seçim sonucunda 1 oyla AK Parti adayı seçimi kazanmış gibi gözüküyordu. Daha sonra bizim ve CHP'nin İlçe Seçim Kuruluna itirazları sonucu birtakım incelemeler yapıldı. Durum, CHP'nin lehine döndü. Daha sonra itirazlarımız oldu. Sayım ve incelemeler neticesinde aramızdaki fark 4 oya kadar düştü. Bunun üzerine yaklaşık 120 sandık sayılmıştı. Diğer sandıklardaki geçersiz oyların da sayılması için İl Seçim Kuruluna itiraz ettik. Sadece geçersiz oyların sayılmasını istemedik, birtakım usulsüzlükler, birtakım seçim hileleri olduğunu tespit ettik ancak İl Seçim Kurulu bu taleplerimizi yani sandıkların sayılmasını reddetti. Dolayısıyla yeni ve haklı gerekçelerle şimdi Yüksek Seçim Kuruluna başvuru hakkımızı kullanacağız. Bu hak, iki aşamadan oluşacak. Öncelikle açılmayan 120 sandıktaki geçersiz oyların sayılmasını, ardından da 'seçim hilesi', 'seçim usulsüzlüğü' diyebileceğimiz hususlarda da seçimlerin yenilenmesi yani iptali hususunda başvurumuzu yapacağız. Bu konuda hazırlıklarımız tamam. Hukukçularımız çalışıyor. Somut delile, belgeye dayalı birtakım usulsüzlükler söz konusu. Bu usulsüzlük ve hileler, seçimlerin sonucunu doğrudan etkileyebilecek niteliktedir."

Türkiye'de, seçim yarışında en az oy farkı görülen ilin Yalova olduğunu vurgulayan Pehlivan, dolayısıyla herkesin buradaki durumu merak ettiğini anlattı.

İtirazların ardından hiç açılmayan 120 sandıktaki oylar yeniden sayıldığında AK Parti'nin önde çıkacağına inandıklarını dile getiren Pehlivan, ikinci alternatifin ise seçimin yenilenmesi olduğunu aktardı.

CHP'lilerin, seçimi kazandıkları yönündeki açıklamalarını hatırlatan Pehlivan, "Mağdur edebiyatı yapıyorlar. Bir algı yönetimi oluşturuyorlar. Kamuoyunu etkilemeye çalışıyorlar. Burada mağdur, AK Parti seçmenidir. Mağdur olan, Yalova'da adaylarımızı destekleyen kesimdir. Bize emanet edilen bu oylara sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu oylar, sırtımızdaki emanetlerdir. Bu konuda elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.

Pehlivan, 2 bin 300 civarında geçersiz oy bulunduğunu ve AK Parti oylarıyla ilgili pek çok hata yapıldığını iddia etti.

- "Bazı oylar bilinçli olarak geçersiz sayıldı"

AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Bilgin Koçal ise milli iradeye saygı göstermenin önemine değindi.

Yalova'da 30 Mart'ta seçime hile ve usulsüzlük karıştırılarak milli iradenin etkilenmesine çalışıldığını ileri süren Koçal, şunları kaydetti:

"Geçersiz oylarda Türkiye ortalaması yüzde 1'in altındayken Yalova'da yüzde 4 civarında çıkmıştır. Sandık kurullarındaki insanların, sandık başkanlarının, cemaat halk partisi organizasyonuyla bilinçli olarak geçersiz sayıldığı kanaati vardır. Maalesef İl Seçim Kurulu geç saatlere kadar süren toplantı sonrasında geri kalan sandıklardaki geçersiz oyların sayılmasını kabul etmedi. Bütün sandıklar açılırsa zaten sandık kurullarındaki cemaat halk partisi organizasyonunun da çok ciddi bir farkın çıkacağını görmemek için aymaz olmak lazım. Cemaat halk partisi organizasyonu maalesef seçimlere hile de karıştırmıştır. Yasada seçmen dahi olmaması gerekenlerde bir kısıtlama vardır. Mesela askerde olanlar seçmen olamaz ve oy kullanamaz. Bir de kısıtlılar vardır yani zihinsel engelli olanlar da seçmen olamaz, oy kullanamaz. Bu, çok açıktır, bugüne göre değişen bir şey değildir. Mesela seçim bölgesinde seçmen olmayan, sandık başkanı olamaz. Böyle bir seçime hile karıştırma organizasyonu olduğunu seçim bittikten sonra fark edince bunlarla ilgili çalışmalara başladık. Çok ciddi bir şekilde en az 250 civarında seçmen olmaması ve oy kullanmaması gereken kişileri seçmen olarak yazdırdıklarını ve oy kullandırdıklarını tespit ettik. Bütün belge ve bilgileri Yüksek Seçim Kuruluna itiraz olarak vereceğiz."

Koçal, ilk tercihlerinin, sandıklarda AK Parti'yi tercih eden seçmenlerin oylarının korunması olduğunu bildirdi.

Kısıtlı oldukları halde seçmen gösterilenlerin bu durumuyla ilgili bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacakları bilgisini veren Koçal, "Bir örnek vereyim; Milli Piyango Rehabilitasyon Merkezinde devlet kontrolünde olan zihinsel engellilerden 22'sini, 1162 numaralı sandıkta seçmen yazdırmışlar. Hem oranın sorumlusu hem de bu organizasyonu yapan aday adayları veya adaylar arasında ismi malum insanlar hakkında gerekli soruşturma ve devlet incelemesinin yapılmasını isteyeceğiz, müteakiben de suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yerel seçim sonuçlarına itiraz (2) - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement