Yerel Yönetimlerde Kadın Programı - Son Dakika
Güncel

Yerel Yönetimlerde Kadın Programı

Yerel Yönetimlerde Kadın Programı

Başbakan Davutoğlu: (3) "Kim kadına karşı şiddet uygularsa aslında kendi güçsüzlüğünü, kendi onursuzluğunu gösterir. İster bu aile içinde olsun, ister eşler arasında olsun, isterse sokakta bir şekilde zayıf görüldüğü için kadına karşı yapılmış olsun. Bütün bu şiddet insan onuruna doğrudan yapılan tecavüzdür, saldırıdır ve bu saldırıya karşı hepimizin mücadele etmesi ulvi bir görevdir" "Terörle mücadele ne kadar kutsal ve annelerin ağlamaması açısından önemliyse, uyuşturucuya karşı mücadele ne kadar kutsal ve gelecek nesilleri korumak için önemliyse, kadına karşı şiddet konusunda yürütülecek mücadele de aynı derecede kutsal, insanlık onuru açısından aynı derecede şereflidir" "Çözüm süreci için bütün anneler, mağdur olan, evlat kaybeden bütün anneler omuz omuza yürüdüğünde ve siyasete dönüp 'bizlerin acıları üzerinden siyaset yapmayın' diye haykırdığında bu ülkeye barış gelir. Biz 'bir daha anneler bu acıyı çekmesin' diye siyaset yapıyoruz.

04.12.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kim kadına karşı şiddet uygularsa aslında kendi güçsüzlüğünü, kendi onursuzluğunu gösterir. İster bu aile içinde olsun, ister eşler arasında olsun, isterse sokakta bir şekilde zayıf görüldüğü için kadına karşı yapılmış olsun. Bütün bu şiddet insan onuruna doğrudan yapılan tecavüzdür, saldırıdır ve bu saldırıya karşı hepimizin mücadele etmesi ulvi bir görevdir" dedi.

"Yerel Yönetimlerde Kadın" konulu programda konuşan Davutoğlu, kadın İstihdamı Üst Kurulunun oluşturulduğunu hatırlatarak, "Kadın girişimcilere özel katkılar sağladık, mikro kredileri özellikle Doğu'da Güneydoğu'da doğrudan kadına verdik. Çünkü istiyoruz ki kendi ailesinde başı dik olan kadın sosyal hayatta da başı dik olur" diye konuştu.

Kadının kendi ailesinde şiddet görmeye, ötelenmeye başladığı zaman sosyal hayatta da etkin olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, mikro kredilerle girişimci her bir kadına ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Zihniyet, sosyal ve yasal dönüşümün gerçekleşmesiyle siyasal dönüşümün de kaçınılmaz olarak geleceğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ev hizmeti gören kadınlarımıza emeklilik hakkı verdik. Engelli bakımı üstlenen kadınlarımıza 5 yıl erken emeklilik hakkı verdik. Bütün bunlarla yapmaya çalıştığımız şey, zihniyet dönüşümünü destekleyen bir sosyal dönüşüm gerçekleştirmek ve bu gerçekleşti. Hepimizin aslına bakarsanız aldığımız sosyal kültürün temel kriterleri annelerimiz, babaannelerimiz tarafından bize aktarılan hususlardır. O sosyal normları aktaran da en büyük eğitimciler de aile içinde annelerdir, kadınlardır. Bu sosyal dönüşümü de destekleyerek sürdüreceğiz. Kadın istihdamı konusunda devrim mahiyetinde bir çalışmayı tamamlayıp kamuoyu ile paylaşacağız."

-Çözüm süreci

Çözüm sürecinin de en büyük çilesini annelerin, kadınların çektiğini ifade eden Davutoğlu, "Çözüm süreci için bütün anneler, mağdur olan, evlat kaybeden bütün anneler omuz omuza yürüdüğünde ve siyasete dönüp 'bizlerin acıları üzerinden siyaset yapmayın' diye haykırdığında bu ülkeye barış gelir. Biz 'bir daha anneler bu acıyı çekmesin' diye siyaset yapıyoruz. 'Hiç bir annenin yüreğine evlat acısı düşmesin' diye inadına çözüm süreci, inadına kardeşlik, inadına barış diyoruz" dedi.

Doğu, batı, güney ve kuzeyde bütün annelere seslendiğini belirten Davutoğlu, "Bütün annelere sesleniyorum; çözüm süreci için sesinizi yükseltin, şu veya bu gerekçeyle bizim yaşadığımız acıları başkaları yaşamasın. Onun için hafta sonu kongre programlarımızı yaparken, bir doğu, bir batı, bir güney, bir kuzey, şeklinde yaptık. Bundan sonrada yapacağız. Erzurum ve Kars'tan, Balıkesir ve Kırklareli'ne gittik. Bu hafta sonu da Van'dan Eskişehir'e gideceğiz" diye konuştu.

-"Doğuyu batıyla birleştiren düğümler atacağız"

Davutoğlu, "İlmik ilmik, kadınlarımızın o güzel nakış şeyiyle ilmik ilmik, doğuyu batıyla birleştiren düğümler atacağız. Kuzeyi, güneyle, Anadolu'yu Trakya'yla bunları yapacağız. Bu bilinçle sokağa çıkan veya sesini yükselten herkesi barışa çözüme çağıran anneler de aslında siyasetin en ulvisini yapıyorlar. Onlara desteğimiz sürecek" dedi.

Davutoğlu, konuşmasını "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesince kadına karşı şiddete dönük olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi, adıyla da güzel, kendiyle de muhtevasıyla da bu anlamda güzel, bundan büyük bir onur duyduk. Bundan sonra bir taraftan içeride kadına karşı şiddeti her şekilde ortadan kaldırmaya çalışırken, bir taraftan da dünyada bunun sözcüsü olmaya devam edeceğiz" diye sürdürdü. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Terörle mücadele ne kadar kutsal ve annelerin ağlamaması açısından önemliyse uyuşturucuya karşı mücadele ne kadar kutsal ve gelecek nesilleri korumak için önemliyse; kadına karşı şiddet konusunda yürütülecek mücadele de aynı derecede kutsal, insanlık onuru açısından aynı derecede şereflidir. Kim kadına karşı şiddet uygularsa aslında kendi güçsüzlüğünü gösterir, kendi onursuzluğunu gösterir. İster bu aile içinde olsun, babanın kızına karşı bile bir merhamet tokadı şeklinde yapacağı uygulama dahi derin izler bırakır o çocukların kalbinde. İster eşler arasında olsun ki eş olmak demek muhabbet sahibi olmak demektir. İsterse sokakta bir şekilde zayıf görüldüğü için kadına karşı yapılmış olsun, bütün bu şiddet insan onuruna doğrudan yapılan tecavüzdür, saldırıdır ve bu saldırıya karşı da hepimizin mücadele etmesi ulvi bir görevdir."

-"AK Parti kadroları olarak gereğini yapacağız"

Davutoğlu, AK Parti döneminde Meclis'teki temsilde büyük oranda iyileşme olduğunu söyledi. Son yapılan seçimde kadınların yüzde 14,5'inin milletvekili olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bunu en kısa sürede önümüzdeki seçimlere en az yüzde 25'e çıkarmalıyız. Biz de AK Parti kadroları olarak bunun gereğini yapacağız. AK Parti takip etmez, öncülük eder, birilerinin izinden gitmez birilerini peşine takar götürür" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin 10 bin 530 belediye meclis üyesinden 976'sının hanım olduğunu ve bu sayıyı az bulduğunun altını çizerek, "Geriye dönük bakıldığında çok iyi bir mesafe ama ileriye dönük olarak alındığında az. İnşallah bu rakamları en az 2 bine 3 bine çıkarmalıyız. Temsilimiz artacak. Kadın hakları konusunda AK Parti döneminde yapılan devrim mahiyetindeki adımları sürdürmek öncelikle hepimizin görevi, bunları takip etmek de kadın kollarımızın ve ya kadın teşkilatımızın görevi. Eksik olan ne varsa dile getireceksiniz gereğini yapacağız hep beraber" diye konuştu.

AK Parti mitinglerde neredeyse yarı yarıya kadınların verdiği katkıları gördüğünü belirten Başbakan Davutoğlu, engelli engelsiz kadınların siyasete katılımı hususunu önemsediklerini kaydetti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerel Yönetimlerde Kadın Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement