Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü" Paneli - Son Dakika
Güncel

Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü" Paneli

Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü" Paneli

"Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü" başlıklı panel, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde yapıldı.

07.03.2014 00:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü" başlıklı panel, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde yapıldı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı Araştırma- Geliştirme (ARGE) Komisyonu öncülüğünde, Sosyal Demokrasi Vakfı ve Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği işbirliğinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Nihal İncioğlu üstlendi.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve ARGE sorumlusu Gülizar Emecan, yerel yönetimlerde kadının etkisine ve temsiliyet oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erkek ve kadınların sorunlara yaklaşımı ile ihtiyaçlarının birbirinden farklı olduğunu ve kadınların sorunları çözmede daha fazla ön planda olabildiklerini kaydeden Emecan, kadınların kişilik olarak daha detaycı olduklarını ifade etti.

Gülizar Emecan, yapılan araştırmalara göre, kadınların sorun çözmede erkeklere göre daha başarılı olduğuna dikkati çekerek, "Erkekler daha pratik sonuçlara gitmeye çalışırken; kadınların, insanları daha fazla dinlediği, sorunları çözerken daha fazla görüş aldığı belirtiliyor. Tabii bunlar da çok önemli etkenler" diye konuştu.

Kadınların cinsiyet eşitliği anlamında, yerel yönetimlerde yüzde 50 oranında temsil edilmesi gerektiğini de vurgulayan Emecan, "Bu bir denge meselesidir. Bu, sanatta olduğu gibi, toplum yaşamında da dengeyi getirecektir. Yüzde 50 varsınız ama temsilde yoksunuz. Yüzde 5-6 oranında temsil ediliyorsunuz. Burada bir eşitlikçi anlayıştan veya dengeden söz edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Almanya SDP Konstanz Meclis Üyesi Zahide Sarıkaş da Almanya'daki kadınların temsil oranlarına ilişkin rakamsal verilerden söz etti.

Günlük yaşamda ve siyasal açıdan bakıldığında kadın olmanın her yerde zor olduğunu belirten Sarıkaş, bu durumun bazı ülkelerde daha da vahim olduğunu ifade ederek, "21. yüzyılda hala bunu konuşup tartışıyorsak, bu çok acı ve üzücü bir durum. Kadının siyasetteki yeri ve önemi tartışılmaz ama bu uygulanmalı aynı zamanda" diye konuştu.

Sarıkaş ayrıca, 2 yıl önce Almanya'da SDP'nin milletvekili adayı olduğunu ve o dönemde sağcı bir Alman tarafından bıçaklı saldırıya uğradığını aktardı.

Eski KADER Başkanı Ayşe Bilge Dicleli ise mücadele ve işbirliğinin önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

" Türkiye'nin değişiminde en önemli rolü kadınlar oynayacak. Çünkü kadınlar belli problemler etrafında bir araya gelebiliyor. Kadınların her istediği olmuyor ama birçok şeyi gerçekleştirebiliyor. Medeni Kanun kampanyası ve Türk Ceza Kanunu'nun değişmesindeki çalışmalar bunu gösterdi. Bu şekilde devam etmek ve yılmamak gerekiyor. Kadın gücü çok önemli ama bunu sadece çalışanlar olarak düşünmemek gerekli. Mümkün olduğu kadar seçimde, seçim listelerinde ve partinin kademelerinde temsil edilmek için mücadeleye devam ediyoruz."

Şişli Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Esra Bozyazı Daylan da kadının, özellikle çevresinde olan bitene karşı gösterdiği duyarlılıktan söz etti.

Toplantıda ayrıca Çiğdem Selışık Onat'a özel bir bölüm ayrıldı. Onat, "Kadının Gücü" konulu performansta, yaşamında tiyatronun önemini, tiyatro ile olan ilişkisini ve kendisi için güç kavramının ne olduğunu anlattı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerel Yönetimlerde Kadının Gücü' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement