"Yerleri Hiç Kurumayan Sokak"ta Her Bayram Öncesi Aynı Telaş - Son Dakika
Güncel

"Yerleri Hiç Kurumayan Sokak"ta Her Bayram Öncesi Aynı Telaş

İzmir'in kültür mozaiğinin en önemli simgelerinden Havra Sokağı, alışveriş merkezlerine karşın hala birçok İzmirli için bayram alışverişinin ilk adresi olma özelliğini koruyor.

06.08.2013 11:31  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SENEM YAZICI - İzmir tarihinin, bir arada yaşamanın, çok kültürlülüğün en güzel sembollerinden Havra Sokağı, yüzyıl önceki ihtişamlı günlerinden biraz uzaklaşmış olmasına karşın,  hala, özellikle de bayram arefesinde kent sakinlerinin alışverişte ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Alışveriş merkezleri ve market zincirlerinin açılmasından önce, kentin gıda alışverişi için neredeyse tek alternatifi olan Havra Sokağı, İzmirliler arasında, balıkçıların ve manavların sık olması nedeniyle yılın her mevsimi ve günün her saati "yerleri hiç kurumayan sokak" olarak da biliniyor.

İkiçeşmelik semtini Kemeraltı'na bağlayan bu dar sokaktaki sağlı sollu dükkanların büyük bölümü, en az 3-4 kuşaktır aynı aileler tarafından işletilirken, turşucular, manavlar, balıkçılar, sakatatçılar, baharatçılar ve peynircilerin müşteri profilini, çoğunluğu orta yaş ve üzerindeki İzmirliler oluşturuyor.

1492-94 arasında İspanya ve Portekiz'den sürülen Yahudilerin yerleşim yeri olan bölge, din turizmi açısından da büyük bir potansiyel taşıyor. Çok dar bir alanda, çoğu 400 yıllık geçmişe sahip irili ufaklı sinagoglar ve hanlar, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Sayıları 19. yüzyılda 55 bine ulaşırken, bugün bin 500'e kadar düşen İzmir'deki Musevi cemaati ve bölgenin bağlı bulunduğu Konak Belediyesi, bu tarihi yapıların ve dokunun korunup gelecek yüzyıllara da taşınması için çalışmalar yapıyor.

Havra Sokağı girişinde 35 yıldır manavlık yapan Kadir Batur, 20 yıl öncesine kadar sokağın günün her saatinde çok yoğun olduğunu belirterek, hala birçok kişinin "tanıdıklarla selamlaşmak, en taze ve güvenilir alışveriş için, bir de alışkanlıklarından vazgeçemedikleri için" filelerini Havra Sokağı'nda doldurduklarını anlattı.

1885 yılında Manisa'da kurulan ve 85 yıldır Havra Sokağı'nda aynı noktada faaliyet gösteren helva dükkanının işletmecisi Altan Manisalı da geçmişte dükkan önünde çift sıra kuyruk olduğunu belirtirken, sokağın daha iyi tanıtılması, bina, han ve sinagogların restore edilmesi durumunda, Havra Sokağı'nın eski ihtişamlı günlerine dönebileceğini söyledi.

Aynı mekanda 4 kuşaktır peynir ve süt ürünleri satan Veysi Mete ise marketlerle rekabet etmek zor olsa da sokağın merkezi konumu ve renkli yapısıyla hala hatırı sayılır müşterisi olduğunu ifade etti ve gelenlerin en çok balık, et ve süt ürünleri aldığını kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Yerleri Hiç Kurumayan Sokak'ta Her Bayram Öncesi Aynı Telaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi
    02:34 New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi

    New York'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Türkiye'nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) New York Temsilcisi Mehmet Dana, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve Türk Amerikan sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kuran-ı Kerim okunması ve konuşmalarla gerçekleşti.


Advertisement