Yerli 4G Standı Erdoğan'ı Kızdırdı, Yapanları Fırçaladı - Son Dakika
Ekonomi

Yerli 4G Standı Erdoğan'ı Kızdırdı, Yapanları Fırçaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün yerli üretim 4G baz istasyonu standını gezerken "Dünya 5G için çalışırken biz niye bunun için çabalıyoruz" dediği öğrenildi.

23.04.2015 07:50  Güncelleme: 08:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki akşam, "4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G'li bir çöplük haline döner" demesiyle birlikte 4G ihalesinin geleceği belirsizliğe düştü.

Erdoğan'ın 4G ihalesiyle ilgili bu çıkışı öncesinde, Türk Telekom'un 175. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kurulan standları gezerken kendisine verilen bilgilerle bu kanaate ulaştığı belirtiliyor.

"DÜNYA 5G İÇİN ÇALIŞIYOR, BİZ NİYE 4G İÇİN ÇABALIYORUZ"

Erdoğan, Aselsan'ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği standı gezdi. İddialara göre bu standlarda 4G ile ilgili yapılan araştırma ve yerli üretim çalışmalarının aktarılması üzerine Erdoğan tepki gösterdi ve "Dünya artık 5G için çalışıyor. Biz niye 4G için çabalıyoruz" dedi.

Geçtiğimiz hafta da Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öge'nin de Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun 4G ihalesini öne çekmesinin milli altyapı çalışmasını engellediği yönünde bir çıkışta bulunduğu da anımsatılıyor.

YAZILIM TAMAM AMA...

Böylece Aselsan'ın 4G için geliştirdiği Milli Baz İstasyonu Projesi de belirsizliğe itildi. Aselsan yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, projeye devam edip etmeme konusunda karar vereceği belirtiliyor.

Aselsan'ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun bu yıl sonunda bitirilmesi planlanıyordu. Aselsan bir süre önce 4G baz istasyonunun teknik gösterimini tamamladı.

Aselsan'ın yaz aylarında cihazın tüm yazılımını bitirme noktasına geleceği kaydedilirken, cihazın sene sonunda satılabilir hale gelmesi öngörülüyordu. Aselsan, 4G baz istasyonunun 5G'ye adapte edilmesi için de ayrı bir çalışma yapmayı planlıyor.Kurum, 4G'ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan ulaşımdan sınır güvenliğine kadar pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarladı.

Projenin tüm noktaları Türk mühendislerince tamamen yerli imkanlarla geliştirildi. 4G teknolojisinin 10 yılda ulaşacağı yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olması öngörülüyor. 3G teknolojisinde bir baz istasyonunun maliyeti 50-100 bin dolar arasında değişirken; 4G baz istasyonlarının maliyetinin de bu seviyelerde gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Yerli baz istasyonunun kullanılmamasının 5 milyar dolar parayı yurt dışı üreticilere götüreceği ifade ediliyor.

İYİ BİR NOKTADAYIZ

Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, geçtiğimiz günlerde, ihalesinden 2.3 milyar Euro gelir beklenen 4G için yürüttükleri Milli Baz İstasyonu Projesi'nin yıl sonunda tamamlanacağını söylemişti. Eken, "İyi bir noktaya geldik. 4G baz istasyonunun teknik gösterimini yaptık" demişti.

4G AK PARTİ'NİN SEÇİM BEYANIYDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 4G uyarısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 4G'ye geçiş vaadinin yer aldığı AK Parti'nin seçim beyannamesini de vurdu. Beyannamede, "Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim" bölümünün "Bilgi toplumuna dönüşüm" ara başlığı altında yer verilen "4G Projesi"ne ilişkin şu vaatte bulunuldu:

4G YAYGINLAŞTIRILACAK

"3G'ye göre 10 kat hızlı veri transferi imkânı sunan projede belli oranda yerli üretim yapılması da planlamaktadır. 4G mobil elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik yetkilendirme çalışmalarını başlattık ve bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. 4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurt içinde üretilmesine yönelik teşvikler vereceğiz."
Erdoğan'ın iki yıl içinde geçilmesini istediği 5G'ye ilişkin ise beyannamede, "5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmalarını başlatacağız" vaadi yer aldı. Beyannamede, elektronik haberleşmeye ilişkin ayrıca "Elektronik haberleşme sektöründe, düzenleyici çerçeveyi gözden geçirecek ve bölgesel bazda düzenleme yaklaşımına geçeceğiz. Ulusal genişbant stratejisi hazırlayacağız" vaatlerinde de bulunmuştu.

5G'NİN EYLEM PLANI HAZIR

Türkiye'nin, 5G'ye ilişkin hedeflerinin de belirlendiğini Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak, yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalarda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapacak.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre bu kapsamda, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak ve 5G için uygulanacak standartların gelişmesi sürecine katılım sağlanacak. 5G elektronik haberleşme ekipmanlarının Türkiye'de de üretilmesine imkan sağlamak üzere yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak. (Kaynak:Hürriyet)

Yerli 4G Standı Erdoğan\'ı Kızdırdı, Yapanları Fırçaladı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Yerli 4G Standı Erdoğan'ı Kızdırdı, Yapanları Fırçaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (39)

  • ...: rizeliler böyledir. . . şaşırmıyorum. . . tek sorun milletin geç idrak etme kabiliyeti. . . ama sıkıntı yok. . . siz de ANLAYACAKSINIZ. . ! 40 4 Yanıtla
  • PISTON PATLADI: CUMHURBASKKANI DOGRU SOYLEMIS YURRU BE KIM TUTAR ARKANDAYIZ 2 31 Yanıtla
  • SANKİ ANLIYORMUŞ GİBİ ŞUNA BAK: sanki 5 G den anlıyormuş gibi akıl veriyor sen kim teknoloji kim ya adamın heryeri özenti bildiği bişide yok buna 5 davar versen onu bile güdemez kaybeder allah bizi biran önce bu haramilerin haramzadelerin elinden kurtarır inşallah. 22 9 Yanıtla
  • mümtaz: millet açlıktan geberiyor ekmeğimizi 5g'ye bandırıp yeriz. 27 3 Yanıtla
  • Binal :(((: Aselsan, ın yeni müdürü Binali yıldırımın yeğeni . . . Burdan yine piss kokular geliyor. . . Anlayana 17 9 Yanıtla
  • Celal: Her iş bitti, 5G ye kaldık 20 5 Yanıtla
  • Ahmet ÜMİT: La olum biz daha 3 G görmedik ne 5G si minacik aklinla oy alacan şimdiye kadar nerelerdeydiniz ihaleciller 22 3 Yanıtla
  • korkmaz: cumhurbaşkanı yine şowunu yaptı 18 5 Yanıtla
  • şimşek: 4G deyince benimde aklıma 4 bakan geliyor sinirlerim bozuluyor hemen3ten 5'e geçilmeli 17 3 Yanıtla
  • by meçhul: 5 G az bence 10 G olmalı biraz daha çalışsınlar 13 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi
    11:17 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi

    Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı çiğ süt fiyatlarına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, fiyatların yeterli olmadığını belirtti. Adem, üreticilerin para kazanamadığı durumlarda üretimi bırakıp şehirlere göç ettiğini ve bu durumun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

  • Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu
    11:16 Kopenhag'da Tarihi Borsa Binası Alevlere Teslim Oldu

    Danimarka'da 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası alevlere teslim oldu. Alevlerin sardığı binanın simge kulesi yıkıldı.

  • Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu
    11:15 Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu

    Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyatlarının çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, hükümetin ve ilgili kurumların çiftçilere ve hayvancılığa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Mutlu, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığını belirterek, hızlı ve etkili politika değişiklikleri yapılması gerektiğini söyledi.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    11:12 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mart ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 arttı. Tarım-ÜFE'de 2024 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,87 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,98 artış gerçekleşti. Sektörlerde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış olurken; balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 7,60 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup 170,17 ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup 13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

  • Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor
    11:07 Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor

    A sınıfı iş güvenliği uzmanı Nasuh Boztepe, Antalya'da yaşanan teleferik kazasıyla ilgili olarak, teleferik işletmelerinde iki yılda bir Acil Durum Planı yapılması ve yılda en az bir kez tatbikat gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Boztepe ayrıca, işverenin teleferik tesisinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğuna dikkat çekti. Malzemelerin de belirli zamanlarda değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Boztepe, işverenin her türlü tedbiri almakla sorumlu olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor
    11:07 Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını belediyede görevli ustalar tarafından yapıyor. Bu sayede maliyetler azaltılıyor ve kullanım ömrü uzatılıyor.


Advertisement