Yerli Malı Belgesi Tanıtımı - Son Dakika
Yerel

Yerli Malı Belgesi Tanıtımı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Mehmet Çelik, 2004-2014 yıllarında KOBİ'lerin desteklenen proje sayısının 5 katına, büyük ölçekli firmaların desteklenen proje sayısının ise 4 katına çıktığını söyledi.

30.05.2015 19:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Mehmet Çelik, 2004-2014 yıllarında KOBİ'lerin desteklenen proje sayısının 5 katına, büyük ölçekli firmaların desteklenen proje sayısının ise 4 katına çıktığını söyledi.

Çelik, Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'ndaki "Yerli Malı Belgesi Tanıtımı" programında, "Özel Sektöre Yönelik TÜBİTAK Destekleri" konulu sunum gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Mehmet Çelik, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, kendi uçağını, trenini ve helikopterini yapmak gibi hedefleri bulunduğunu dile getirdi.

Bu doğrultuda Ar-Ge harcamalarının 60 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini aktaran Çelik, aynı zamanda 300 bin tam zamanlı eş değer araştırmacı olmasını, bunun da 180 bininin özel sektörde istihdam edilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Bu hedefler doğrultusunda özellikle son 10 yılda başlatılan Ar-Ge ve yenilik atılımıyla bilim, teknoloji ve yeniliğe dair değerlerde önemli bir artış sağladıklarını anlatan TÜBİTAK Başkanı Çelik, şunları kaydetti:

"Son yılda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 1'e ulaştı. 10 yılda yüzde 98 oranında bir artış sağladık. Öte yandan, malumunuz tüm dünyada bilim, teknoloji ve yeniliği kalkınmanın lokomotifi haline getiren toplumların en çok önem verdiği konu, insan kaynağıdır. Nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyaç artmıştır. Son 10 yılda tam zaman eş değer araştırma sayımız 3 kat artarak, 113 bine ulaştı. Son yıllarda yaşanan Ar-Ge ve yenilik atılımının odağında özel sektör yer alıyor. Ulusal desteklerin fikirden ürüne ve sanayi güdümlü araştırmayı hedef odaklılığı teşvik edecek şekilde çeşitlendirildi. TÜBİTAK ulusal desteklerimiz kapsamında, özellikle son üç yılda özel sektöre yönelik destekler hem çok çeşitlendirildi hem de finansman boyutu iyileştirildi."

Türk sanayisinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesi amaçlanıyor

Sanayi destekleri kapsamında bireysel girişimcilerden KOBİ ve büyük şirketlere kadar tüm özel sektörü kapsamayı ve ticarileştirme boyutunu tüm aşamalarıyla desteklemeyi amaçladıklarını bildiren Çelik, "2004-2014 yılları arasında KOBİ'lerin desteklenen proje sayısı 5 katına, büyük ölçekli firmaların desteklenen proje sayısı ise 4 katına çıkmıştır" dedi.

Sanayi-Ar-Ge Destekleme Programı'nda, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın bütün firmalara bütçe sınırı olmadan yüzde 60'a varan oranlarda "hibe şeklinde" destek sağladıklarını vurgulayan Mehmet Çelik, böylece sanayide katma değer yaratan kuruluşları Ar-Ge çalışmalarına teşvik ederek, Türk sanayisinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

"Sanayicilerimizin üniversite ile ilgili yapabilecekleri desteklerle ilgili yeni bir çalışma uygulamaya konuldu. 1 milyon lira üzeri projelerde, akademik işbirliği şartı getirdik. Bütçe arttıkça, işbirliği oranı da artıyor" diyen Çelik, bu kapsamda 2014 yılında bin 83 proje başvurusu aldıklarını da sözlerine ekledi.

Programda KOSGEB Daire Başkanı Ahmet Merih Özyılmaz da bir sunum yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yerli Malı Belgesi Tanıtımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement