Türkiye'nin İlk Yerli Çıkarma Gemisi 2021'de Sulara İniyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin İlk Yerli Çıkarma Gemisi 2021'de Sulara İniyor

Türkiye'nin yerli teknolojiyle inşa edeceği ilk milli çıkarma gemisi için imzalar atıldı. Geminin yapımı 2021 yılında tamamlanacak.

08.05.2015 08:05  Güncelleme: 08:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. yetkilileri arasında Türkiye'nin ilk milli amfibik çıkarma gemisi olarak TSK'nın envanterine kaydolacak Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin (LPD) yapımına dair sözleşme dün imzalandı. TÜYAP'ta düzenlenen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Deniz Kuvvetleri'nden Tuğamiral Oğuz Karaman, Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan, Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kalkavan ve çok sayıda davetli katıldı.

BİN 200 PERSONEL GÖREV ALACAK

Sedef Denizcilik tarafından yapım çalışmaları Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde yürütülen LPD, tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda yurtiçinde inşa edilecek LPD, bin 200 personel ile birlikte helikopterleri, dikine iniş kalkış yapabilen uçakları, insansız hava araçlarını, tanklar ve farklı tipte araçları, ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek ve havuzundaki çıkarma araçları ile operasyonlara katılabilecek.

Sözleşmenin imzaları SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından atıldı. İmza töreninin sonunda geminin maketi SEDEF Gemi şirketi yöneticileri tarafından Prof. Dr. İsmail Demir'e hediye edildi.

2021'DE DONANMAYA KATILACAK
Yurt içinde üretilecek gemi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz'in yanısıra gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda da görev yapabilecek. Sözleşme hakkında bilgi veren SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Müjdat Uludağ, geminin 2021 yılında donanmaya teslim edilmesini hedeflediklerini söyledi.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANESİ DE VAR

Geminin teknik donanımıyla ilgili bilgiler de paylaşan Uludağ, LPD'nin helikopterlerin emniyetle iniş-kalkışına uygun büyüklükte 6 tane piste sahip olacağını belirtti. Uludağ, geminin 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracağını ifade ederek, "Ameliyathane, röntgen cihazları, dış tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil 34 yatak kapasiteli bir hastaneye sahip olacak gemimiz, insani yardım operasyonlarında da görev yapabilecek" diye konuştu.

MİLLİ FİRMALARIN GÜÇ BİRLİĞİYLE

Geminin tasarım desteğini İspanyol Navantia firmasının vereceğini bildiren Uludağ, şunları kaydetti: "Aselsan- Havelsan iş ortaklığı tarafından STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma gibi Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek."

DENİZDE 50 GÜN SEYİR

Lojistik destek almadan 50 gün denizde görev yapabilecek gemi, 20,5 knot seyir hızına sahip olacak. Geminin TSK envanterine girmesi için 6 yıllık bir takvim belirlendiği öğrenildi.

LPD GEMİSİ NEDİR?

İngilizce adı Landing Platform Docks ya da LPD, amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir. (Kaynak: Yeni Şafak)

Türkiye\'nin İlk Yerli Çıkarma Gemisi 2021\'de Sulara İniyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin İlk Yerli Çıkarma Gemisi 2021'de Sulara İniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • akılsever: çekemeyen anten taksın kızan buza otursun onlar konuşur akp yapar . . . çekemeyen vatanhainleri bahane arar açık arar . . . ama kervan yürür Allah'ın izni ile . . . . kendi tankını topunu gemisini silahını vs. . . yapan ülke ayyaş hain anarşist asalak embesil kan emici solcuların ve sahte milliyetçilerin tabiki hoşuna gitmeyecektir . . . 111 103 Yanıtla
  • gerçek izmirli: buyuksun AKP herşey sizin sayenızde oluyor 57 57 Yanıtla
  • mmk: işte budur 50 38 Yanıtla
  • sahipçık: çekemeyen anten taksın kızan buza otursun onlar konuşur akp yapar . . . çekemeyen vatanhainleri bahane arar açık arar . . . ama kervan yürür Allah'ın izni ile . . . . kendi tankını topunu gemisini silahını vs. . . yapan ülke ayyaş hain anarşist asalak embesil kan emici solcuların ve sahte milliyetçilerin tabiki hoşuna gitmeyecektir . . . 34 30 Yanıtla
  • türkiye sevdalısı tsts: yahu nekadar çalmış akp yazık yaa. sanırım bunları chp yapıyor. yokyok mhp. belkide hdp dir. 20 5 Yanıtla
  • ILHAN : Onlar Gevezelik Eder AKP Yapar 16 6 Yanıtla
  • memetov: 100 senedir bu ülke için hiç bir şey yapamayanlar şimdi çıkmış bize oy verin diyorlar. Ak partinin çok yanlışı olsa bile en azından günümüz standartlarında bir parti. Diğer partiler hala ikinci dünya savaşı yıllarından çıkamamışlar 15 4 Yanıtla
  • ss: Hangi parti ne yapti paylasin 18 1 Yanıtla
  • adiyamanli: VAAY BE. NERDEN NEREYE. ISTE TÜRKIYENIN HAK ETTIGI SEYLER BUNLAR. TESSEKÜRLER AK PARTI. TESSEKÜRLER SAYIN RECEP TAYYIP ERDOGAN 14 3 Yanıtla
  • Guven bas: Anlamıyorum olumsuz yorumları. Yok su bu. Pekı ya ancıya yaptırsaydık bu projeyı 500 milyon euroya. Busefer neler yazardınız. Bu proje sayesınde. Yuzlerce ınsan ıs sahıbı olacak aılesı ekmek kazanıcak tedarıkcı fırmalar oyle. Keza. Savunma sanaıı oyle. Kımse kusura bakmasın. Caybardagını yudumlarken kahvede kı agızla burda yazcana okusaydın başta olsaydın ulkeye hayrın olsaydı derım. Ayıptır gunahtır ya bıraz mantık. F 35 ucakları bıle gelıyor sıparıse amerıkadan savunma fuzelerını bıle yazılımı vermedı dıye alınmadı. Çin le anlaşılınca kıcları tavana vurdu. Arkadas. Bugun F16 bıle ıstedın gıbı rahat kullanamıyorsun. Sıkıntı oyuzdenkı milli proje onemlı. Helıkopter tank. Insansız hava ucakları bunlar bızım. Yahu bırakın su. Hmmmm. Gunde 3 sımıt satsaa. Ayda. Iyı para gıbı dusuncelerı. Uretın. Taktır edelım. Yada susun. Adam dıyelım 6 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement