Yeşilay Haftası - Son Dakika
Yerel

Yeşilay Haftası

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye'de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını topluma göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bunlardan kaçınmanın yollarını da göstermenin önem taşıdığını ifade etti.

26.02.2015 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye'de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını topluma göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bunlardan kaçınmanın yollarını da göstermenin önem taşıdığını ifade etti.

Hamzaoğlu, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 1-7 Mart'ın Yeşilay Haftası olarak kutlandığını belirtti.

Yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik değişmelere paralel olarak sağlık sorunlarının boyutlarının da önemli ölçüde değiştiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlamada ergenlik dönemi özellikle riskli bir dönemdir. Bu dönemin getirdiği stresli ve fırtınalı kimlik kazanma süreci de gençlerimizi, birçok zararlı alışkanlığın kazanılmasına açık hale getirmektedir. Bağımlılık yapan maddelerin insan vücudunda başlıca akciğer, karaciğer, ağız, yutak ve yemek borusu kanseri, bilinç kaybı gibi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol, sağlımıza zararlarının yanında kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir."

Hamzaoğlu, alışkanlıklarda ilk adım ve tadımın son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, "Kötü alışkanlıkların tecrübesi yoktur. Anne ve babaların bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi gözlemci olup ilgilerini esirgememelidir. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir" ifadesini kullandı.

Türkiye'de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını topluma göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bunlardan kaçınmanın yollarını da göstermenin önem taşıdığını vurgulayan Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımızın ALO 171 numaralı danışma hattını arayabilir. İlimiz merkezinde kurulu Sigara Bırakma Merkezlerinin iletişim bilgileri, müdürlüğümüzün internet sitesinde bulunmaktadır. Bakanlığımız tarafından alınan sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz dağıtımına 23 Şubat'tan itibaren başlanılmıştır. Sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımızı sigara bırakama polikliniklerimize bekleriz."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement