Yetiş: "Adıyaman Yeni Müzesine Kavuşuyor" - Son Dakika
Yerel

Yetiş: "Adıyaman Yeni Müzesine Kavuşuyor"

AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, oldukça zengin bir tarihi geçmişe ve zenginliğe sahip ilin hem bu zenginliğinin halk tarafından anlaşılması hem de ile gelen ziyaretçilerin bu zenginliği görmesi amacıyla çeşitli projeleri hayata geçirmek üzere harekete geçtiklerini belirtti.

02.10.2014 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, oldukça zengin bir tarihi geçmişe ve zenginliğe sahip ilin hem bu zenginliğinin halk tarafından anlaşılması hem de ile gelen ziyaretçilerin bu zenginliği görmesi amacıyla çeşitli projeleri hayata geçirmek üzere harekete geçtiklerini belirtti.

Yetiş, bu projelerden biri olan Arkeoloji ve Panorama Müzesi'nin yapılacağı müjdesini Adıyamanlılara verdi.

Konu ile ilgili bilgi veren Yetiş, "Bakan yardımcımız ve beraberindeki Kültür Bakanlığı bürokratları ile yaptığımız 2 günlük çalışma gezisinde Nemrut'tan Perre'ye ilimizin çok önemli turistik merkezleri yerinde incelenmiş ve akabinde milletvekili arkadaşımız Sayın Mehmet Metiner, il valisi Mahmut Demirtaş, il belediye başkanı Hüsrev Kutlu ve bakanlık yetkilileri ile yaptığımız toplantıda Adıyaman kültür ve turizminde atılacak adımlarla ilgili önemli kararlar alınmıştı. Bu kararlar arasında ilimize yakışır bir müze yapılması kararı da vardı. Aldığımız kararlar bir bir hayata geçiyor. Perre'de çevre düzenlemesi işi tamamlanmak üzere. Şimdi de Adıyaman'ın tarihi dokusuna yakışır bir Arkeoloji ve Panorama Müzesi yapımına başlıyoruz. Gerek metrekare büyüklüğü gerekse sergileme teknikleri ve elektro-mekanik donanımıyla ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle yeni bir müze binasının yapımına karar verilmişti. Yapımına karar verilen ve 30 bin metrekareyi kaplayan bir alanda inşa edilecek yeni müzenin toplam kapalı alanı 10 bin metrekare olup Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı Dönemi'nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserler, toplamda 3 bin metrekareyi bulan bir alanda sergilenecek. Müzenin 2 bin metrekarelik alanında oluşturulacak 'Panorama' bölümünde ise; dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak da adlandırılan ve 1987 yılında Dünya Miras Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'nın, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabelerinin panoramik olarak ziyaretçiye aktarılması sağlanacak. Dünya Miras Listesi'nde yer alan eseri barındırmasıyla geniş kitlelerde tanınan Adıyaman'ımız Panorama ve Arkeoloji Müzesi'nin tamamlanması ve ziyarete açılması ile dikkat çekici bir değere daha kavuşacak inşallah. Her zaman dediğimiz gibi Adıyaman her alanda daha iyi şeyler hakkediyor. Bu projenin hayata geçmesine vesile olan ve emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza, Kültür Bakanlığı müşaviri hemşehrimiz Abdurrahman Çelik beye, il valimiz Mahmut Demirtaş beye, Belediye Başkanımız Hüsrev Kutlu beye ve kurum yöneticilerine teşekkür ediyorum. Yeni yapılacak müzede sergileme alanlarının yanı sıra; depo, kafeterya, 400 kişilik konferans salonu ve fuaye ile 100'er kişilik 2 adet toplantı salonu, müzecilik konularında eğitim verilebilecek 80 metrekarelik çocuk eğitim atölyesi, toplamda 350 metrekarelik bulan alanı ile müze hediyelik eşya ve kitap satış mağazalarının yer aldığı ticari alanlar, kafeterya, mescit ve çocuk oyun alanları ile sosyal mekanlar, 100 metrekarelik ihtisas kütüphanesi, idari birimler yer alacak" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yetiş: 'Adıyaman Yeni Müzesine Kavuşuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement