Yht" Ekonomiyi de Hızlandıracak - Son Dakika
Yerel

Yht" Ekonomiyi de Hızlandıracak

Eskişehir ile İstanbul arasındaki ulaşımı, 1,5 2 saate indirecek YHT hattının faaliyete geçmesiyle Eskşehir'deki sanayi yatırımlarının, ekonomik fırsatların ve turist sayının artmasıyla kent ekonomisinin olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor ESO Başkanı Özaydemir: "Hızlı trenin Eskişehir İstanbul arasındaki ikinci bölümünün de fazla gecikmeye uğramadan 2014 yılında tasarlanan dönemde hizmete girmesiyle, demiryolunun ilimize olan ekonomik katkısı gerçek anlamda ortaya çıkacak" ETO Başkanı Güler: "Kocaeli ve Sakarya'da sıkışan sanayi ve ticaretin lojistik olarak daha güçlü bir konuma gelen Eskişehir'e yönleneceğini düşünüyoruz" EESOB Başkanı Birsen: "Kente gelecek yatırım ve turist sayısında ciddi bir artış sağlanacak.

24.04.2014 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZ AÇIK - Eskişehir ile İstanbul arasındaki ulaşımı, 1,5-2 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının faaliyete geçmesiyle Eskşehir'deki sanayi yatırımlarının, ekonomik fırsatların ve turist sayının artmasıyla kent ekonomisinin olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ilk kez 1825 yılında İngiltere'de başlayan demiryolu ulaşımının Anadolu'ya gelişinin diğer birçok büyük ülkeye göre erken olduğunu belirterek, 1856 yılında demiryollarıyla tanışan Türkiye'nin o günden bu güne buharlı lokomotiften hızlı trene geçiş yapmış nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ilk kez Eskişehir-Ankara arasında hizmete giren Yüksek Hızlı Tren'in, en önemli ayağı olan Eskişehir-İstanbul arasındaki bölümün zamanında tamamlanmasının en büyük isteklerinin başında geldiğini ifade eden Özaydemir, şöyle konuştu:

"Eskişehir'e olan sanayi yatırımlarının artmasında kritik rol oynayacak bu hizmetin beklendiği gibi bu yıl hizmete gireceğini umuyoruz. 2009 yılı başında hizmete giren Eskişehir-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren yatırımı da bölgesel sınai ve ticari gücümüzün artmasına önemli katkı sağlamaktadır. Hızlı trenin Eskişehir-İstanbul arasındaki ikinci bölümünün de fazla gecikmeye uğramadan 2014 yılında tasarlanan dönemde hizmete girmesiyle, demiryolunun ilimize olan ekonomik katkısı gerçek anlamda ortaya çıkacaktır. Özellikle son dönemde İstanbul başta olmak üzere İzmit ve Adapazarı gibi mevcut sanayinin, başta Eskişehir olmak üzere çevre illere kaydırılması yönündeki önemli kurumların tavsiye kararları hızlı trenin devreye alınmasıyla daha önemli bir dayanak kazanacaktır."

-Üretim, İstanbul yerine Eskişehir'e yönelecek

Özaydemir, hızlı trenin devreye girmesiyle Eskişehir-İstanbul arasındaki ulaşım süresinin 2 saate ineceğine değinerek, bu yönüyle Eskişehir'in adeta İstanbul'un bir banliyösü haline geleceğini bildirdi.

Doğal olarak da yatırımcılara sunulan altyapı imkanlarının eksiksiz ve ucuz olması nedeniyle yeni sanayi yatırımlarının büyük bir kısmının Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kaymasının beklendiğini anlatan Özaydemir, "Nitekim son yıllarda İstanbul'da üretim yapan orta ölçekli firmalardan bazıları yeni yatırım yeri olarak Eskişehir OSB'yi tercih etmekte olup, İstanbul'daki üretimlerini de zamanla Eskişehir'e yönlendirmeyi planlamaktadırlar" dedi.

-Kent ekonomisi için bir dönüm noktası

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler ise Eskişehir'in geçmişten günümüze köklü ticaret geleneğiyle, yolların ve medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olduğunu vurguladı.

Ulaşım imkanlarından en üst düzeyde yararlanabilmenin, dünyanın her yerinde ticaret ve sanayinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için olmazsa olmazlardan olduğunu dile getiren Güler, şunları söyledi:

"Bu anlamda Ankara ve Konya ile arasında sağlanan Yüksek Hızlı Tren seferleri Eskişehir'in lojistik anlamdaki yetkinliğine, turizm ve ticaret alanındaki marka değerine olumlu yansımıştır. Sadece 2013 yılında Ankara-Eskişehir hattında yaklaşık 2 milyon 300 bin, Konya-Eskişehir hattında yaklaşık 200 bin yolcu taşınmıştır. 2013 yılındaki bu üç şehir arasındaki yolcu sayısı 4.5 milyona ulaşmıştır. 2014 yılında ise İstanbul hattının da eklenmesiyle toplam yolcu sayısının 20 milyonu aşması bekleniyor. İstanbul ile yakın zamanda başlayacak YHT seferlerine daha geniş bir perspektiften bakıyoruz. İstanbul-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren seferlerini kentimizin ekonomik potansiyel ve fırsatlarını harekete geçirmesi bağlamında, bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Kocaeli ve Sakarya'da sıkışan sanayi ve ticaretin lojistik olarak daha güçlü bir konuma gelen Eskişehir'e yönleneceğini düşünüyoruz."

-Eskişehir'in cazibesi artacak

Güler, Eskişehir'e yapılan yatırımların daha da artması, yatırımcıların nitelikli elemanlarını Eskişehir'de konumlandırabilmesi açısından İstanbul ile gerçekleşecek seferlerin önem taşıdığını belirtti.

Kentte hali hazırda termal kaynaklar ve konaklama sektörlerinde yatırımlar bulunduğunu kaydeden Güler, "Yakın zamanda başlayacak olan hızlı tren seferleri ile Eskişehir'imizin bu sektörlerdeki cazibesi daha da artacak ve dolayısıyla ekonomik yaşamı daha da canlanacaktır. Üçüncü üniversitenin açılmasının planlandığı şehrimizde, bu sayede öğrenim için Sakarya ve Kocaeli gibi şehirleri düşünen öğrenciler için Eskişehir çok daha iyi bir alternatif olacaktır. Gelecek 30 yılın planlamasını, konaklamadan hizmet sektörüne, turizmden ticaret ve sanayiye kadar geniş bir yelpazede tasarlamalı ve ortak bir stratejiyi hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

-Turist sayısında ciddi artış yaşanacak

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen de Eskişehir-İstanbul arasındaki YHT bağlantısının hayata geçmesiyle kent ekonomisinde önemli derece canlanma yaşanacağını açıkladı.

Eskişehir'in ulaşımın kavşak noktası olacağını ifade eden Birsen, "Kente gelecek yatırım ve turist sayısında ciddi bir artış sağlanacak. Bu artış da esnaf ve sanatkarımıza olumlu yansıyacak" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yht' Ekonomiyi de Hızlandıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement