Yılbaşından İtibaren Birçok Şirket Türkiye'den Ayrılma Kararı Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Yılbaşından İtibaren Birçok Şirket Türkiye'den Ayrılma Kararı Aldı

Kriz sinyalleri veren Türkiye ekonomisi, yıl başından bu yana 8 dev yatırımcıyı kaybetti. Son olarak da 'Tesco' ve 'Renaissance Capital' çıkma kararı verdi.

09.09.2015 08:53  Güncelleme: 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son iki yıldır seçim gündeminin dışına çıkamayan Türkiye, paranın güvenli limanı olmaktan çıktı. Zorlu rekabet koşulları ve dalgalı ekonomi nedeni ile bu yıl başında HSBC ve Total gibi devlerin terk ettiği Türkiye piyasasında son olarak İngiliz perakende devi Tesco Kipa ve Renaissance Capital de çıkma kararı aldı. 9 yıl önce Kipa'yı satın alarak büyük umutlarla Türkiye piyasasına giren İngiliz perakende şirketi Tesco'nun, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa birimlerini satmayı planladığı bildirildi. Şirket, önceki gün yaptığı resmi açıklama ile Güney Kore biriminin satışını açıkladı.

TESCO'DA KAÇMA HAZIRLIĞINDA

Tesco'nun borcu azaltmak için Türkiye'deki yatırımı olan Kipa'nın da aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa operasyonlarını satmak için danışman şirketlerle görüştüğü aktarıldı. Şirkete Stanford Bernstein tarafından 1.9 milyar dolarlık değer biçiliyor.

BANKACILIKTA YAPRAK DÖKÜMÜ

Öte yandan bankacılık sektöründe devam eden yaprak dökümüne ise son olarak yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren Rus Renaissance Capital de 'gidenler grubuna' dahil oldu. İstanbul ofisini kapatma kararının arkasındaki neden olarak ise yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerden çıkışının hızlanmasıyla, yatırım bankalarının da bu ülkelerdeki varlıklarını sürdürmekte zorlanmaya başlaması gösterildi. Yıl başından bu yana Türkiye'den çıkış yapan şirketler arasında dünya devleri yer alıyor.

ÖNCE DEVLER TERKETTİ

Uzun bir süre Türkiye'deki akıbeti belli olmayan HSBC, Türkiye birimini satmak için görüşmelerini sürdürüyor. HSBC'nin ardından Bank Pozitif'in ana hissedarı İsrailli Hapoalim Investments, mayısta bu bankadaki yüzde 69.83'lük payını satma kararı aldı. Ses getiren bir diğer çekilme kararı alan ise yüksek vergilerden şikayet eden Fransız enerji devi Total oldu.
Demirören Grubu, Total'in Türkiye birimi için 325 milyon Euro'ya anlaştı. E-ticaret sektörünün önemli oyuncularından Alman Limango, 30 Mart 2015 itibarıyla Türkiye'deki faaliyetlerine son verirken, ABD'li bankacılık devi Citigroup Akbank'ta kalan yüzde 9.9'luk hissenin satışını martta tamamladı. (Kaynak:Sözcü)

Yılbaşından İtibaren Birçok Şirket Türkiye\'den Ayrılma Kararı Aldı

Son Dakika Ekonomi Yılbaşından İtibaren Birçok Şirket Türkiye'den Ayrılma Kararı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement