Yıldırım: 'En Uygun Teşvik Hangisiyse O Teşviğe Yöneleceğiz' - Son Dakika
Güncel

Yıldırım: 'En Uygun Teşvik Hangisiyse O Teşviğe Yöneleceğiz'

Başbakan Binali Yıldırım, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi"ne ilişkin bilgi vererek, yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranının, bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkarılacağını söyledi.

10.08.2016 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi"ne ilişkin bilgi vererek, yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranının, bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkarılacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi" hakkında bilgi veren Başbakan Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve ilgili Başbakan Yardımcılarının 70 gündür, "Ekonomiyi nasıl güçlendiririz, piyasayı daha nasıl rahatlatırız, yatırımcının önündeki engelleri nasıl kaldırırız" düşüncesiyle yeni kanunlar, önlemler ve tedbirler aldığına işaret etti. Yıldırım, "Bunları saysan bitmez. Siz takip etmekte zorlanıyorsunuz, biz yapmakta zorlanmıyoruz. Bu kadar hızlı çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, teşvik paketinde en az 20 maddenin yer aldığını belirterek, "Elime kocaman bir liste verdiler. Bunları burada okumaya ihtiyaç yok. Bunun için uygulama kursları açacak Maliye Bakanlığı. Arkadaşlar, buraya devam etsinler. 'Yatırımcının yol haritası', 'yatırımcıya sağlanan kolaylıklar', 'Maliye'ye yolu düşenin dikkat etmesi gereken hususlar', bunu olumlu anlamda söylüyorum. Yani şimdi artık Maliye 'açık arayan' bir kuruluş değil, 'açıkları kapatan' bir kuruluş haline geldi." dedi.

Yüzme bilmeyen bir adama ilişkin fıkra anlatan ve Maliye Bakanlığının "ver elini" diyen değil "al elimi" diyen bir bakanlığa dönüştüğünü söyleyen Yıldırım, Maliye Bakanı Ağbal'ı kastederek, "El sıkışıyor, bütün eski hesapların üzerine sünger çekiyor. Vergi borcun var, kasa fazlan var. Ne varsa getir kardeşim. Korkulu rüya görmekten kurtul, rahat yat. Parayı sahibine teslim edin, helalleşin. Olsun bitsin. Merak etmeyin çok güzel işler oluyor, daha güzeli olacak." diye konuştu. Yıldırım'ın sözleri salondaki ihracatçıları güldürdü.

Teşvik paketindeki düzenlemelere değinen Yıldırım, bu pakette yer alan "Mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliği arttırılacak." maddesi kapsamında, "Yatırım döneminde bütün kazançlar üzerinden vergi indirim oranı bütün bölgeler için yüzde 80'e çıkacak." düzenlemesinin bulunduğunu bildirdi.

Yıldırım, pakette "Vergi indirim tutarı yeniden değerlemeyle enflasyon karşısında korumaya alınacak." düzenlemesinin de yer aldığını söyledi.

Yıldırım, "Avantajlı desteklerle ilgili kalıcı uygulama olacak. Bu teşviklerin nasıl olacağı, nasıl uygulanacağı yani kanunla yazıp, uygulamada buharlaşmayacağının burada sözünü veriyoruz. Kanunda yazılan her şey eksiksiz uygulanacak. Orta ve yüksek teknolojiye yönelirseniz teşvik miktarı da artıyor." dedi.

"Güneydoğu'ya yatırım yapın" çağrısı

Paket kapsamında, yüksek teknolojide hangi bölgede yatırım yapılırsa yapılsın en yüksek teşviğin alınacağına işaret eden Yıldırım, "Benim size tavsiyem birinci, ikinci bölgeye yapmayın. Bizim Güneydoğu'da da sorunumuz var. Oralara yapın bu yatırımı. Orada yaparsanız ortağınız biziz. Hem alım garantisi veriyoruz hem de yatırımınızın sabit maliyetlerini karşılıyoruz. Gidin Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırımı yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız, elinize vereceğiz." diye konuştu.

Yıldırım, bu tip yatırımlarda ürünün pazarlamasına da destek olunacağını aktararak, "Ürünün cinsine göre yani her ürün olmayabilir. Orada ülkenin ihtiyacı olan veya rekabet şansımızın yüksek olduğu alanlar, bunları da oturup beraber kararlaştıracağız. Yani iki ortak gibi masaya oturacağız. Karşılıklı görüşerek teşvikleri ayarlayacağız. Yani konfeksiyon usulü teşvikten, ısmarlama usule geçiyoruz. En uygun teşvik hangisiyse o teşviğe yöneleceğiz." ifadelerini kullandı.

Orman ürünlerdeki bütün fonların da kaldırılacağını belirten Yıldırım, paket kapsamında yer alan teşvikleri şöyle sıraladı:

"Mevcut desteklerde artırıma gidiyoruz. Navlun desteği getireceğiz. Yani taşıma maliyetlerini azaltacağız. Teknolojik dönüşüm yapmak isteyenlere destek vereceğiz. İhracatta bunu yapmak isteyenlere ayrıca destek vereceğiz. Gümrük muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, kurumlar vergisinde indirim veya istisna. Sigorta işveren prim desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz, hibe, stopaj desteği, enerji desteği, nitelikli personel istihdamı için destek, sermaye katkısı. Daha ne olsun.

Biz mevcudun üzerine ne koyacağız onun hesabını yapıyoruz. Daha çok çalışmamız lazım, memleketimizin geleceğini birlikte inşa edeceğiz."

Başbakan Yıldırım, toplantının ardından TİM üyeleri ile toplu fotoğraf çektirdi.

(Bitti)

Yıldırım: \'En Uygun Teşvik Hangisiyse O Teşviğe Yöneleceğiz\'
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yıldırım: 'En Uygun Teşvik Hangisiyse O Teşviğe Yöneleceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement