Yıldırım: Urfa Sağlık Turizminden Para Kazanabilir - Son Dakika
Güncel

Yıldırım: Urfa Sağlık Turizminden Para Kazanabilir

Yıldırım: Urfa Sağlık Turizminden Para Kazanabilir

Şanlıurfa'da 'Ekonomi Zirvesi' toplantısına katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, bölgenin sağlık turizmini daha iyi değerlendirmesini istedi.

26.11.2014 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'nin Şanlıurfa'da düzenleyeceği Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı sebebiyle bir gün önce Şanlıurfa'ya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Yardımcısı Urfa ekonomisiyle ilgili düzenlenen toplantıya katıldı.

Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Urfa ekonomisinin geleceği masaya yatırıldı.

Toplantıda Şanlıurfa'ya hükümetin yaptığı yatırımları ve teşvikleri anlatan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım Urfa'ya yapılan sanayi yatırımının yanında turizm ve sağlık alanının da ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti. Yıldırım, "11 bin yıllık tarihi bir geçmişiyle olduğu değerleri ve zenginlikleriyle bu kentimiz hem turizm hem sağlık açısından fazlasıyla desteklenebilecek bir kent. Onun için buranın da ihmal edilmemesinin altını çiziyorum. Açık hava müzesi niteliği taşıyan bir ilimiz. Sıcak su havzası ve ileri yaş ve engelliler için teşvik edilen hizmet ihracatından çok para kazanabilecek, gelir elde edebilecek, Türkiye'deki 73. sırasını aşağı indirebilecek bir kentimiz" dedi.

Yıldırım, Şanlıurfa'da yatırım yapacaklar için verilen desteklerin altını çizdi. Şanlıurfa'nın ihracatçı bir kent olmasının ne kadar anlamlı olduğunu ve Ekonomi Bakanlığı olarak gerek mevzuatta gerekse uygulamada ne kadar katkıda bulunacaklarını anlatan Yıldırım, Şanlıurfa'nın hizmet sektöründe döviz kazandıracak hem turizm sektöründe hem sağlık sektöründe önemli bir kent olduğunu söyledi. Yıldırım, Şanlıurfa'nın sanayisinin ithalatında alınan önlemleri vurguladı ve bu önlemlerin çok önemli avantajlar sağladığını belirtti.

YILDIRIM: DİĞER SERBEST BÖLGELERİ KULLANABİLİRSİNİZ

Ekonomi Bakanlığının yerli üreticiyi korumak için aldığı önlemleri aktaran Yıldırım, "Bakanlığımızın aldığı başka bir unsur, serbest bölgelerimiz var. Siz organize sanayi bölgelerini biliyorsunuz. Serbest bölgeler, organize sanayi bölgelerinin dış ticarete yönelik olanları. İnşallah o da olur ama o saate kadar Türkiye'nin diğer bölgelerindeki diğer serbest bölgelerini de kullanabilirsiniz. Serbest bölgelerde şunu bilelim ki, Türkiye Avrupa Birliği'ne girene kadar, çok ileri bir tarih olarak görünüyor, serbest bölge mevzuatından da faydalandıran bir kentimiz. Şu anda 19 ilimizde var. Bulunduğu yere anlam katan o kentin dış ticaretinin artmasına vesile olan bir enstrümandır. KDV avantajları var, gümrük avantajları var. O açıdan serbest bölgeler uluslararası arenada çok iyi bilinen, yabancı yatırımcının da olmak istediği alanlardır" diye konuştu.

POLİTİKALAR VE UYGULAMALAR

"Bakanlığımızın faaliyetlerinden birisi de ithalat politikalarımız ve uygulamalarımız" diyen Yıldırım, "Bizim politikalarımız ve uygulamalarımız sanayicimizi haksız rekabete karşı korurken biz bu enstrümanı aynı zamanda yerli sanayicilerimizi korumak ve maliyetleri düşürmek ve aynı zamanda tüketicilerimizi korumak için kullanıyoruz, kullanabiliyoruz. Ve son zamanlarda da bu enstrümanları fazla kullandık ve bu şekilde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam edecek. Biz ithalatta her aşamayı yakından takip ediyoruz. Çünkü ithalat çok önemli. İthalat yerli sanayimizi, milli sanayimizi çok fazla etkileyen bir unsur. Hem önlemleri bir taraftan alırken hem de zaman zaman olağan dışı önlemler de alıyoruz. Buradaki amacımız da ani ithalat artışlarında sektörlerimizin gördüğü zararı hızlı bir şekilde telefi etmek. Burada anti dampinge karşı, sübvansiyonlara karşı ve genel koruma dediğimiz tüm dünyaya karşı koruma önlemlerimiz var. Tüm gümrük vergilerini bazılarını uluslararası projelere uygun bazılarını da ani kararla alabiliyoruz. Bu önlemlerle yerli sanayiyi koruma, son zamanlarda belki fazla duydunuz ayakkabı sektörü de bunlardan bir tanesi. Bir taraftan önlem alırken gerçekten üretim yapan, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltan yerli üreticilerimizle ithalat kotalarıyla bir taraftan koruyoruz. Üretenleri ve üretim sonrası ihracat yapanları zaten bir ithalat vergilerinin tamamından muaf olarak ithalat yapmalarına imkan veriyoruz" diye kaydetti.

Yıldırım'ın konuşmasından sonra Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ile ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, bölgede yaşanan sıkıntıları ve daha fazla yatırımcı çekmek için yapılması gerekenleri aktaran birer konuşma yaptı.

BAKAN ZEYBEKCİ: URFA'YI 2023'E HAZIRLAYALIM

Daha sonra programa katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, AK Parti hükümetinin çalışmalarını anlattı. Yatırımcılara ne gibi destekler sağladıklarını kaydeden Zeybekci, "Yurt dışına yaptıkları bütün gezileri destekliyoruz. Misafirlerinizi buraya getirdiğinizde de destekliyoruz. Yurt dışında açacağınız mağazaları destekliyoruz. Yurt dışında açacağınız ofisler ve çalıştıracağınız personeli destekliyoruz. Özellikle burada oda başkanıma ve borsa başkanıma istirham ediyorum. Ne olur bizimle temasınızı koparmayın. Bizi bu konuda çok zorlayın, bizi bu konuda buraya çok çağırın. Arkadaşlarımız buraya gelsinler. Cumhurbaşkanımız böyle emretti. Oturduğumuz yerden bu ülkeyi yönetmeyeceğiz. Bu ülkeye hizmetkar olacağız. Onun için bu konuda talepkar olun. Urfa'yı 2023'e hazırlayalım. Çünkü potansiyel inanılmaz büyük. Biz böyle biliyoruz" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Yıldırım: Urfa Sağlık Turizminden Para Kazanabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement