Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesini Anlattı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

24.08.2015 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Hoca Ahmed Yesevi Vakfında bir konuşma yapan Yıldız, 9 Mayıs 2015 itibariyle Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandığını söyledi.

O tarihten bu yana Hoca Ahmet Yesevi hazretlerine hizmet etmeye çalışan gönül dostlarıyla fırsat buldukça bir araya gelmeye çalıştığını anlatan Musa Yıldız, şöyle konuştu:

"Ahmet Yesevi Üniversitesinin temeli Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 6 Haziran 1991'de Türkistan Devlet Üniversitesi olarak atılmıştır.  31 Ekim 1992 tarihinde Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanan uluslararası anlaşma ile Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi adını almıştır. Üniversite Türkiye'nin ve Türk Dünyasının özerk statüye sahip, ilk ortak devlet üniversitesidir. Üniversite, Türkiye Cumhuriyetinin ilk sınır ötesi yüksek öğretim tecrübesi olması nedeniyle bu anlamda önemli bir misyon üstlenmiştir."

Ahmet Yesevi Üniversitesinin iki ülke arasındaki eğitim iş birliğine verilen önemin en somut örneğini yansıttığını anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahmet Yesevi Üniversitesi, "eğitim ve kültür köprüsü" misyonunu üstlenerek; Türk ve Kazak halklarının her zaman büyük bir gönül birliği içinde olduğunu göstermektedir. Üniversite, temeli ortak tarih, kültür, dil ve inanca dayanan köprüleri daha da güçlendirmek, kardeş halklar ve gelecek nesillere karşı ortak görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir. Üniversite Ahmet Yesevi'nin ortaya koyduğu anlayışa uygun bir eğitim oluşturmayı temel amaç edinmiştir."

Yıldız, 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi itibariyle 7 fakülte ve 1 yüksekokulda, Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere 14 farklı ülke ve 33 farklı topluluktan yaklaşık 12.300 öğrencinin üniversitede öğrenim gördüğünü söyledi.

Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesine Türkiye'den öğrenci alımı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınava göre gerçekleştirildiğini, her yıl yayınlanan tercih rehberinde Türkiye'den alınacak öğrenci kontenjanlarının duyurulduğunu ve bu kontenjan sayısına göre öğrenci alındığını sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement