Yıllara Meydan Okuyan Camiler - Son Dakika
Yerel

Yıllara Meydan Okuyan Camiler

Yıllara Meydan Okuyan Camiler

Beypazarı ilçesinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen çok sayıda cami, aradan geçen yıllara rağmen ihtişamını koruyor Mimarı özellikleriyle öne çıkan camiler, ramazan ayının gelmesiyle vakit ve teravih namazlarında daha fazla ilgi görüyor.

09.07.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAŞAR TONBAK/ ERDİNÇ AKSOY - Beypazarı ilçesinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen çok sayıda cami, aradan geçen yıllara rağmen ihtişamını koruyor.

Mülkiyetleri Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait camiler, son yıllarda gördükleri restorasyonlarla tarihi mirasın güzelliğinin yanı sıra manevi iklimini de yansıtıyor.

Ramazan ayının gelmesiyle vakit namazlarının yanı sıra teravihlere de ev sahipli yapan camilere, vatandaşların ilgisi de artıyor.

- Sultan Alaeddin ve Kurşunlu camileri

İlçede  14-17 yüzyıllarda inşa edilen, dış cephesi taşla kaplı Sultan Alaaddin Camisi, restorasyonu sırasında, mihrap, tavan ve ahşaplarının üzerindeki yağlı boyaların kazınarak orijinal nakışlar ve hatların ortaya çıkarılmasıyla yansıttığı mimari güzelliklere yıllara meydan okumanın ihtişamını ekliyor.

Her yıl ramazan ayı içinde halkın ziyaretine açılan sakal-ı şerifle ilgi gören camide, aynı anda 2 bin kişi namaz kılabiliyor.

Beypazarı'nın en tanınmış yapılarından 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Kurşunlu Camisi de kesme taşlarıyla klasik devir Türk mimarisinin özelliklerini taşıyor.

Yaklaşık 6 yıl önce yapılan restorasyon çalışmalarıyla kubbelerinin kurşunlarını yanı sıra birçok kısmı yenilenen cami, kapılarını yüzyıllardır ibadete açık tutuyor.

Halkın yardımlarıyla inşa edilen cami

Beytepe Mahallesi'nde 1886-1887'de inşa edilen İmaret Cami, cami görevlilerin topladıkları para ve halkın desteğiyle yapılmasının yanı sıra geçmişte çevresindeki medresesiyle ayrı bir önem taşıyor.

Medreselerde pişirilen yemeklerin fakirlere dağıtılması dolayısıyla İmaret adını alan cami, kesme taş ve tuğladan yapılan minaresi görkemini koruyor.

Akşemsettin Camisi, İncili Cami, hatimle teravih namazı kılındığı Tabakhane Cami ve tarihi Yeni Cami de kapılarını ibadete açık tutarak yıllara meydan okuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yıllara Meydan Okuyan Camiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement