Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu (4) - Son Dakika
Politika

Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu (4)

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, 1 Kasım'da yapılacak seçimin milletvekili seçimi değil, Türkiye'nin seçimi olacağını belirterek, "Yarın evlatlarınıza, torunlarınıza teslim edeceğiniz Türkiye'nin nasıl olmasını istiyorsanız o doğrultuda gidin sandığa. Ama mutlak olarak gidin.

02.10.2015 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, 1 Kasım'da yapılacak seçimin milletvekili seçimi değil, Türkiye'nin seçimi olacağını belirterek, "Yarın evlatlarınıza, torunlarınıza teslim edeceğiniz Türkiye'nin nasıl olmasını istiyorsanız o doğrultuda gidin sandığa. Ama mutlak olarak gidin. Milli iradenin eksiksiz olarak Meclis'e yansıması için oy kullanılması gerekmektedir" dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Yılmaz, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Meclis Başkanı ve 1 Kasım seçimlerinde de AK Parti Sivas milletvekili adayı olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Dolayısıyla milletvekilinin seçilmesi hakkındaki kanuna göre de milletvekillerinin adil olarak seçim yarışına girmesi lazım. Dolayısıyla benim de adil olarak bu yarışa girmem için Sivas'ta bulunmam lazım. Türkiye'nin çimentosu diyoruz. Türkiye'deki bütün kültürleri Sivas'da görmek mümkündür. İnşallah birlik ve beraberlik içinde..." diye konuştu.

1 Kasım seçiminin milletvekili seçimi değil, Türkiye'nin seçimi olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Dolayısıyla herkes evlatları için nasıl bir Türkiye bırakmak istiyorsa, herkes geleceğin Türkiye'sini, ister 2023, ister 2053, ister 2071...Yani yarın evlatlarınıza, torunlarınıza teslim edeceğiniz Türkiye'nin nasıl olmasını istiyorsanız o doğrultuda gidin sandığa ama mutlak olarak gidin. Milli iradenin eksiksiz olarak Meclis'e yansıması için oy kullanılması gerekmektedir. Fikri hür, vicdanı hür şekilde. Kendisi de o vicdanına güvenerek gider sandığa ve bu ülkeye kim daha iyi hizmet eder diye bakar. Azerilerin bir atalar sözü vardır. Biz atasözü deriz onlar atalar sözü derler. 'Halkın gözü terazidir' diyerekten. Bu aziz milletin bu terazisi zerre şaşmıyor. Bakıyor, kim ne yaptı, kim ne yapmadı, kim neyi, niye yaptı diye bakıyor ve o terazisinde herkese hak ettiği payı  veriyor. İşte o hak edilen pay bütün partilere helal hoş olsun diyoruz. Önümüzdeki seçimin milletimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. "

-"Bir yerde hukuk işliyorsa  endişe duymaya gerek yok"

Türkiye'de ilk kez Seçim hükümet kurulması sürecine ilişkin soruya karşı Yılmaz, 7 Haziran seçimi sonrasında neyin mümkün, neyin imkansız olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Bir siyasi partinin başka bir partiyi işaret ederek, "Eğer bu parti varsa biz orada yokuz" dediğini hatırlatan Yılmaz, bu durumda bir çok alternatifin ortadan kalktığını, AK Parti'nin bir partiyi yanına alarak hükümet kuracak tek parti olduğunu ifade etti.

"Meclis Başkanı olarak isterim ki koalisyon hükümeti gerçekten kurulsa, bundan memnun olurdum. Geniş tabanlı da kurulsun, bundan da memnun olurdum" ifadesini kullanan Yılmaz, Seçim hükümetinin Türkiye için bir tecrübe olduğunu kaydetti.

Seçim hükümeti konusunda Anayasa'da düzenleme bulunduğuna işaret eden Yılmaz, Anayasa'nın işlediğini vurguladı.

"Bir yerde hukuk işliyorsa kaygı, endişe duymaya gerek yok" ifadelerini kullanan İsmet Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada hukuk işlemiştir ve ondan da bir tecrübe kazanmıştır. Bir hükümet kurulamayacağı ortaya çıktığında, bu yapıyla güçlü hükümet ortaya çıkamayacağı anlaşıldığından Anayasa'da Cumhurbaşkanı'na tanınan yetki kullanılarak seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Bu Türkiye'de bir ilktir.  Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından çağrıldı. Bir gün önce seçimlerin yenilenmesi kararı alındı. Geçici hükümet kurması için Sayın Ahmet Davutoğlu  görevlendirildi. Davutoğlu'nun Geçici Seçim hükümet'ni kurmakla görevlendirilmesiyle birlikte Meclis Başkanı olarak hangi partiye, ne kadar bakan düşeceğini bir yazıyla gönderdik. Anayasa'ya göre bakanları seçme görevi Başbakan'a, atama görevi ise Cumhurbaşkanı'na aittir. Dolayısıyla buradaki herhangi bir parti,  'Bakanları ben belirlerim' derse, bu Anayasa hükmüne aykırı olurdu. Sayın Başbakan her grup için ayrılmış bakan sayısı kadar o grupta bulunan vekillere teklif etti, bir kısmı kabul etti, bazıları reddetti. Dolayısı ile bu bir ilktir. Kurallar işlemiştir, Anayasa'da bulunan kurallar işliyorsa, bundan hiç rahatsız olmaya gerek yok. Türkiye'deki devlet çarkı çalışıyor demektir. Bu da bize bir tecrübe olmuştur. "

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement