Yılmaz: Diyarbakır ve GAP'ı Önemsiyoruz - Son Dakika
Güncel

Yılmaz: Diyarbakır ve GAP'ı Önemsiyoruz

Yılmaz: Diyarbakır ve GAP\'ı Önemsiyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın GAP bölgesinde olduğunu ve hükümet olarak GAP bölgesine büyük önem verdiklerini anlattı.

17.05.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TDKD ile Diyarbakır'a Hayat Veren Yatırımlar ve 14'üncü Çağrı Tanıtım Toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı ve Diyarbakır Milletvekili adayı Cevdet Yılmaz, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Süleyman Hamzaoğulları, Diyarbakır Milletvekili adayları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, İl Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, bazı oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kamu kurumlarının yöneticileri katıldı.

Tarım Türkiye ve Dünya İçin Stratejik Öneme Sahip

Kalkınma Bakanı ve Diyarbakır milletvekili adayı Cevdet Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, Kırsal kalkınmanın unsunu olan tarımın Türkiye ve dünya için çok stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "21'inci yüzyılın yükselen sektörlerinden biri tarımdır. Ancak tarımın yüzyılın şartlarına uygun bir şekilde yapılması gerekir. Türkiye son 12 yılda bu konuda çok önemli bir noktaya geldi. Türkiye tarımsal üretim bakımından Avrupa'da hacim olarak 1'inci sıraya yükseldi. Bir taraftan tarımı modernize ederken, diğer taraftan kırsal kalkınma kavramını güçlendirdik" dedi.

"Diyarbakır'ı ve GAP'ı Önemsiyoruz"

Diyarbakır'ı önemsediklerini ve bütün çabalarla bir taraftan Diyarbakır'ı çok daha iyi yerlere taşımayı hedeflerken, diğer taraftan kırsal kalkınma kavramına önem vermeye devam edeceklerini kaydeden Yılmaz, "Çok sayıda iş yapılıyor. Bunlar bir defalık işler değil. Çalışmalar ikinci fazda da devam erecek. Çalışmaları daha ileri aşamalara götüreceğiz. 42 ilimiz var bu kapsamda. Bunu daha da fazla genişletmeye çalışıyoruz. Tarımda katma değer yükseliyor. Bunun yükselmesi demek çiftçimizin ve kırsal alanda yaşayan insanların daha fazla gelir sahibi olması demek. Bu da birçok alanın gelişmesi demek. Biz bu gelişmelere bölgesel kalkınma anlamında da çok büyük önem veriyoruz" dedi.

26,7 milyar liralık ilave bir yatırım öngörüyoruz

Bakan Yılmaz, Diyarbakır'ın GAP bölgesinde olduğunu ve hükümet olarak GAP bölgesine büyük önem verdiklerini anlatarak, şöyle dedi:

"Biz iktidara geldiğimize GAP yatırımlarının kamu yatırımları içindeki payı yüzde 5'ti. Sonra yüzde 7'lere yükselttik. Daha sonra ise yüzde 14'lere kadar yükseldi. Şimdi de ikinci fazına geçmiş bulunmaktayız bunun. Yenilenmiş GAP Eylem Planı ile 26, 7 milyar liralık ilave bir yatırım öngörüyoruz. Karayollarından, üniversitelere, teknoparklara, organize sanayi bölgelerine, sulama projelerine, eğitime ve sağlığa kadar her alanda alt yapıyı güçlendiriyoruz. Özel yatırımlarla birlikte bu bölge çok farklı bir bölgeye doğru gidecek. Özel sektör yatırımlarını daha fazla cezp etmek için 6'ncı bölge teşviklerini sunuyoruz. Bunlarla birlikte çözüm süreci. Hep altını çiziyorum bir kez daha çizeceğim.

Çözüm süreci siyasi değil, refah sürecidir

Çözüm süreci sadece siyasi bir süreç değildir. Aynı zamanda bir refah sürecidir. Sürecin sonuçlandığı bir noktada Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin ekonomisi uçacak. Diyarbakır varlık içinde yokluk çekiyor. Her türlü potansiyelimiz var. Önümüzdeki dönemde bütün unsurlarla kalkınma sürecini hızlandırmaya çalıştıracağız. Bir bütünlük içinde yöremizin hızlı bir şekilde kalkınması için, gençlerimize çocuklarımıza daha fazla istihdam için gayret edeceğiz. Diyarbakır nüfusu 1 milyon 600 binin üzerinden. Bunun yüzde 42'si 17 yaşın altında. Her sene 43 bin çocuk doğuyor Diyarbakır'da. Bizim bunlara gelecek hazırlamamız gerekiyor. Böylece daha üretken bir Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu oluşturabiliriz. Son 12 yılda zemini hazırladık. Şu da kalkışa hazır vaziyetteyiz"

Eker: acılar çeken bölgede projeler hayata geçirdik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, bir faninin yaşayabileceği en büyük mutluluklardan bininin yaşadığı yerde insanların aş bulmasına, iş bulmasına ve o bölgede istihdam bulmasını sağlayacak yatırımları bulup, oluşturması olduğunu belirterek, bunun mutluluğunu yaşadığını vurguladı. Uzun yıllar ihmal edilmiş ve çok acılar çekmiş bölgede bir takım projeler hayata geçirdiklerini vurgulayan Eker, "Eğer burası tarımın anavatanı ise, eğer 12 bin senedir bu topraklarda tarım yapılıyorsa, insanlık dünyanın diğer bölgelerinde tarımı bu bölgenin insanlarından öğrenmişse o halde biz coğrafyamızın nimetlerini bilmek, bereketini arttırmak ve bunu istihdama, kalkınmaya, yatırıma dönüştürmek mecburiyetindeydik. Biz bütün bu çatışma ortamına, bütün tehditlere, kan ve gözyaşından beslenen örgütlerin, çetelerin baskılarına rağmen 12 yıldır bu şehri bu sektör bakımından kalkındırmak, geliştirmek istihdam yaratmak, daha fazla aş ve iş üretmek için çalıştık. Bugün bunun meyvelerini görüyoruz ve yeni projelerle önünüze çıkıyoruz" dedi.

Tarım, hayvancılık, gıda, üretim, işleme sanayi, kırsal ve inanç turizmi dahil bölgede peygamberlerin bulunduğu, sahabenin gelip fetih yaptığı ve burayı mesken olarak yurt olarak seçtiği bölge olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Sadece hazreti Süleyman caminin hazinesindeki sahabelerden bahsetmiyorum. Fetihle buraya gelen sahabeden çok sayıda kişi de bu şehri yurt edinmiştir. Bütün başlıklar yatırım konusu. Diyarbakır bizim geliştirdiğimiz projelerle bizim başlattığımız hamleyle bizim uygulamalarımızla Allah'a şükür ki bugün çok önemli bir düzeye gelmiştir. Geçmişle kıyaslanmayacak kadar bir kırsal kalkınma hamlesi yapılmıştır. Tarımın her alanının ve hayvancılığın her alt sektöründe. Başlangıçta biz yarısı sizden yarısı bizden tamamı sizin sloganı ile başlamıştık. Ama sonra size biraz daha fazla yardım etmek istedik. Özellikle hanım kardeşlerim ve sevgili gençler. Genç ve hanımefendiler yüzde 50 değil, yüzde 65 hibe destek aldı. Neresi için Diyarbakır'da yapacakları yatırımların yüzde 65'ine kadar hibe desteği verdik. Vergilerden muafiyet de ayrı. Değerli kardeşlerim kırsal kalkınma için Diyarbakır'da uyguladığımız programlar gerek kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi bunun düşüncesi bizim. Tasarruvu ve uygulaması bizim. 1 ocak 2006'da başlattım. Diyarbakır'da bugüne kadar 279 proje hayata geçirildi. Tamamlandı, bitti faal ve çalışıyor. Bugün bu eserler ayakta Diyarbakır'ın ilçe ve köylerinin hizmetinde faaliyet yapıyor, çalışıyor istihdam üretiyor" dedi.

Bakan Eker, çiftçiler daha fazla verimlilikle ve daha düşük maliyetle verimli çalışsınlar diye makine ve ekipman desteğine başladıklarına işarete ederek, "Tarım ve hayvancılıkta kullanılan 40 çeşit makine ve ekipmanı destekleme kapsamına biz aldık. Bu da bizim projemize ve uygulamamız. Diyarbakırlıya ve Diyarbakırlı çiftçiye 7 bin 500 civarında makine ve ekipman desteği verdik. Damla yağmurlara sulama sistemi ile bu toprakları biz buluşturduk. Dedik ki bu bölgenin suyu az. Suyun verimli kullanılması lazım. İki vahşi sulama ile sularsak Harran örneği can yakıcı bir şekilde önümüzde. Orada topraklar çoraklaştı. Diyarbakır'ın toprakları öyle olmasın ne yapalım dedik makine ekipman desteği getirdik ve bu toprakları buluşturduk. Yüz binlerce dönüm arazide bugün damla ve yağmurlama sistemi ile sulama yapılıyor" diye konuştu.

Bakan Eker, şöyle dedi:

"Şu anda tanıtımını ve 14'üncü çağrısını yaptığımız, AB fonlarından alıp, Türkiye Cumhuriyeti hazinesinden de üzerine koyup, yaptığımız yüzde 65'e kadar ki yatırımlardır.

Bazıları iş ve aş büyümesin kan ve gözyaşı artsın diye uğraşıyor biz onlara inat yatırımı, istihdamı, işi, aşı ve kalkınmayı bu topraklarda daim kılmaya çalışıyoruz. Güneydoğu Anadolu projesini Mayıs 2008 tarihinde yeni haliyle diğer sektörlerden kaynak transfer ekerek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde açıkladı. O tarihte biz GAP bölgesinde acaba hayvancılıktan burada ne şekilde istifade ederiz, diye bir proje geliştirdik. Dedik ki kim GAP illerinde 50 baş ya da daha fazla sayıda bir hayvancılık işletmesi kurarsa yatırımın yüzde 40'ını hibe veririz. Bunu da başlattık. Bu proje kapsamında yüzlerce hibe verip tamamladığımız hayvancılık projeleri var. Bu kardeşiniz bu bölgenin kalkınması için çok kafa patlattı. Çok gayret gösterdi.. bu bölgenin tarihinde burada olmayan bir proje başlattı. Türkiye'nin ilk organize besi bölgesi Diyarbakır'da kuruldu. 45 hayvancılık işletmesi hepsi profesyonel hepsi büyük ölçekli 45 tesis bizim verdiğimiz destekle yapıldı. Sadece orada 45 tane her birine üretim tesisi mi dersiniz fabrikamı derseniz faal çalışıyor"

90 yılda yapılmayanları yaptık

Bakan Eker, AK Parti hükümetleri olarak 90 yılda yapılmayanları yaptıklarına değinerek, "Ben bu seçimde aday değilim. Partimizin prensip kararı var. Ben aday değilim ancak benim kardeşlerim aday. Ben partim için AK Parti için, AK Parti'nin adayları için bu hizmetlerin devam etmesi ve Türkiye'nin bir maceraya girmemesi için insanların yarın öbür gün pişmanlık duymaması için kardeşlerim adına sizlerden destek istiyorum. Cevdet Yılmaz benim kardeşim. Bizim hemşerimiz. Bölgemizin insanı. Kalkınma Bakanının Diyarbakır'da milletvekili olması partimizin Diyarbakır'a verdiği önemi gösteriyor" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Yılmaz: Diyarbakır ve GAP'ı Önemsiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement